Természetvédelem

2024.04.10. 21:36

Állatbarát liget nyílt a mosonmagyaróvári Kossuth Gimnáziumnál - fotók

Fekete berkenye, homoktövis, húsos som, eper-, szilva- és almafa mellett különböző fűszernövények hajthatnak gyökeret a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium udvarán a K&H és a 10 millió Fa Alapítvány állatbarát ligetek programja keretében.

Mészely Réka

Fotók: Kerekes István

K&H és a 10 millió Fa Alapítvány szakmai együttműködése keretében állatbarát ligetekkel gazdagodik idén harminc általános iskola, középiskola és óvoda. Szerdán a pénzintézmény finanszírozásával és a civil szervezet szakmai munkájával a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium udvarán alakítottak ki állatbarát ligetet.

– A K&H-nál fontos a fenntarthatóság. Korábban hűsítő ligetek kialakítását támogattuk, a mosonmagyaróvári térségben például Jánossomorján. 2023-banpedig már állatbarát ligetek létrehozására lehetett pályázni. A program népszerűségét jelzi, hogy háromszáz intézmény indult, és ezekből választottuk ki a nyertes harmincat – tudtuk meg Tóth Mártontól, a pénzintézet mosonmagyaróvári ügyfélpontjának területi vezetőjétől. 

Amint azt a program koordinátorától, Kéri Gabriellától megtudtuk, a 10 millió Fa Alapítványt a környezetünkért aggódó civilek hozták létre. Csak tavaly nyárig több mint 260 ezer fát ültettek el.

– A K&H-val közös programunkban ők a finanszírozók, mi a szaktudásunkat adjuk. Az oktatást, a szemléletformálást is fontosnak tartjuk – emelte ki Kéri Gabriella.

A mostani program tehát nemcsak egyszerű faültetésről szólt. Cél volt a biodiverzitás elősegítése is. A kollégium melletti száz négyzetméteren négy gyümölcsfát, köztük szilva-, eper- és almafákat, fekete berkenyéket, homoktöviseket, fanyarkákat és húsos somokat ültethettek el az alapítvány önkéntesei a diákok segítségével. Érdekesség, hogy  fűszernövények is érkeztek, oreganó, borsikafű, rozmaring, citromfű, tárkony és kakukkfű. Madárodúkat, etetőt, itatót is kihelyeztek, illetve egy sünlakhelyet is kialakítottak. A pedagógusok oktató anyagot is kaptak. 

Nem véletlen, hogy a Kossuth Gimnázium sikeresen szerepelt a pályázaton. Veress Mária intézményvezető tájékoztatása szerint a Kossuth állatbarát iskola, ahol sokat tesznek a fajvédelemért. 

Az intézményben két projekt is kapcsolódik az állatvilághoz és a fajmegőrzéshez, gyűjteményükben ritkaságokat is gondoznak. Most a beltér után kültéren is meg tudják a diákok az állatokat figyelni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában