Szakácsverseny

2024.03.22. 18:02

Berg-Chef Kupa - A jövő szakácsai versenyeztek Kapuváron

A Berg- Chef Kupa regionális szakácsversenyt rendezték meg pénteken Kapuváron, a Berg szakképző iskolában. Négy csapat mérte össze tudását és főzte meg az előzetesen kiadott alapanyagokból a háromfogásos menüsort a Berg Chef Kupa keretében.

Cs. Kovács Attila

Kilencedik alkalommal rendezte meg a kapuvári Berg Gusztáv Szakképző Iskola a Berg-Chef Kupát. A versenyen a megyei, szakácsképzéssel foglalkozó intézmények csapatai mérik össze tudásukat a Berg-Chef Kupán. A győri Krúdy, a mosonmagyaróvári Glück, a csornai Kossuth és a házigazda Berg iskola indított négy-négy fős csapatot. A zsűri értékelésében elhangzott: évről évre emelkedik a színvonal, a versenyzők egyre felkészültebbek.

Három fogásos menü 

Pavlóczki Béla, a Berg iskola igazgatóhelyettese elmondta: a Berg-Chef Kupa zsűrijének munkájában résztvett egy Berg leszármazott: Báthory Gergely, a budapesti Laurel étterem tulajdonosa. Értékelte a tanulókat Magyar László, az ÍzvadÁszok Gasztronómiai Egyesület vezetője és Orbán Erna, a Kapuvár Térségi Általános Iskola igazgatóhelyettese. 

A csapatok 240 perc alatt készítették el az előzetesen megadott alapanyagokból három fogásos menüsorukat, mely állt előételből vagy levesből, főételből és befejező fogásból. Az elkészült ételeket a zsűri "vakon" értékelte és így állította fel a végső sorrendet. A sütő-főző diákoknak akadt azonban nem várt segítségük is a tankonyhában. Báthory Gergely ugyanis magával hozta étterme egyik séfjét, Karácsony Bencét. A szakember folyamatosan figyelte a tanulók munkáját és közben tanácsokkal segítette őket. Sőt, a verseny végén a végzős szakácsoknak munkalehetőséget is ajánlott.

Emelkedik a színvonal

A zsűri véleménye alapján a házigazdák, a Berg iskola szakácstanulói végeztek az első helyen, így ők őrizhetik egy éven át a verseny vándorserlegét. A másik három csapat pontegyenlőséggel holtversenyben a második helyen végzett. Hámori György kapuvári polgármester különdíját a Glück iskola kapta meg. A vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját a legszebb tálalásért a Berg iskola nyerte el. Az ÍzvadÁszok Egyesület által felajánlott díjat a Krúdy iskola vihette haza.

Pavlóczki Béla hozzátette: a verseny jó hangulatban zajlott, a diákok felkészültségével a zsűri elégedett volt, sőt, kiemelték, hogy a színvonal egyre emelkedik. 

Vacsora a győzteseknek

A győztes csapat a vándorserleg egy esztendei tulajdonlásán túl egy különleges ajándékot is kapott. Báthory Gergely meghívta a diákokat és felkészítő tanárukat budapesti egy éttermébe, egy tanulmányi "kirándulással" egybekötött vacsorára. A győztesek egy profi étterem működését ismerhetik meg az alapanyag előkészítéstől a felszolgálásig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában