Egyedi darabok

2024.03.12. 20:41

Megnéztük a különleges gyűjteményt - A pénz világa, a világ pénzei Mosonmagyaróváron - XXL-galéria

Idő- és világkörüli utazásra is invitálnak A pénz világa, a világ pénzei kiállítás szervezői: a mosonmagyaróvári városi könyvtárban láthatunk műanyagból készült bankjegyeket, olimpiai emlékérmeket, de például a második világháborút követő hiperinfláció idejéből is egy különleges pengőt.

Mészely Réka

A kiállítás a városi könyvtár emeleti kiállítóterében tekinthető meg Mosonmagyaróváron. Fotók: Kerekes István

A Huszár Gál Városi Könyvtárban teltház előtt tartotta dr. Kocsis Sándor gyémántdiplomás gépészmérnök „A pénz világa, a világ pénzei” című rendhagyó óráját a pénz történetéről. A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület korábbi elnöke mesélt arról, hogy hogyan is kezdődött szenvedélye az érmék iránt, milyen különleges darabokat sikerült beszereznie a világ különböző tájairól.

A mosonmagyaróvári Éremgyűjtő Egyesület immár hagyományosan szervez tematikus kiállításokat a városi könyvtárban. Az előadást követően pénz- és érmekiállítás nyílt dr. Kocsis Sándor, Kovács Sándor és Pákai Gyula gyűjteményéből. Az érdeklődök közvetlen közelről is megtekinthetik a pénzt, mint éremművészeti,  grafikai alkotást és mint egy adott történelmi korszak lenyomatát. A kiállítást Martinschich Balázs történész-muzeológus nyitotta meg és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Mint elmondta, dr. Kocsis Sándor, Kovács Sándor és Pákai Gyula a numizmatika szerelmesei, gyermekkoruk óta gyűjti és csodálják az érmeket és plaketteket. Tisztelettelés alázattal keresik az elfeledett vagy csak kisszámban megjelenő évfordulós alkalmakra kibocsátott érmet, plaketteket.

Kovács Sándoré a 2023-as hazai emlékpénzek díszkiadása, illetve az emlékpénzek, melyeket az 1968-as mexikói olimpiától gyűjt. Az 1 milliárdos B-pengő a pengő haláltusájának időszakába vezet vissza. Kitekinthetünk közeli szomszédaink pénz világába, az osztrák schilling mellett a még egységes Csehszlovákia 1991-es évi koronáit is láthatjuk.

 

Pákai Gyula a Rákóczi szabadságharc és az 1848-as szabadságharc idejéből hozta el pénzeit. Ritkaságszámba megy az az 1707-es arany pénz, melyből csak három példány készült II. Rákóczi Ferenc mellképével. Láthatunk még Kossuth és Almásy bankókat. Martinschich Balázs történész kitért arra is, hogy ezeknek az 1848-49-es esztendőkből való bankjegyeknek a birtoklását szigorúan tiltotta a törvény a szabadságharc leverése után, de mégis néhányan megőrizték e ritkaságokat.

Dr. Kocsis Sándor az elmúlt 300 évben élt brit uralkodók 1 pennyseinek változásaiból nyújtott ízelítőt, de olyan országokból gyűjtött érméket is kiállított, mint Vietnam, Burma vagy Egyesült Arab Emírségek. 

Szintén érdekesség még a hibás sorszámú 5000 forintos, a hamis 1000 vagy az 5000 forintos, illetve műanyag pénzek a nagyvilágból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában