Havas lejtők

2023.12.13. 10:01

Megnyitottak az eplényi pályák - Sokan látogatnak a síarénába Győrből és környékéről - galéria

Az országban az elsők között nyitotta meg kapuit az eplényi síaréna december 4-én. A tartós lehűlésnek köszönhetően éjszakánként folyamatosan szórták a havat a hóágyúk, és átlagosan 70 centiméter vastag, kiváló minőségű technikai havat állítottak elő. A múlt héten hullott természetes hó további 20–30 centiméterrel növelte a hó mennyiségét, így tökéletes pályák várják a téli sportok szerelmeseit.

Simon Roberta

Idén korábban indult el Eplényben is a síszezon. Fotó: Síaréna Vibe Park

Minden esély megvan rá, hogy egész szezonban kitartanak a pályák, amelyeket tartós lehűléskor frissítenek. A tavalyi év nem volt a legszerencsésebb, az enyhe idő miatt későn tudták megnyitni az eplényi Síaréna Vibe Parkot. Jelenleg az A1-es nagy- és a T1-es tanpályákon lehet csúszni, összesen 3000 méteren. A december eleji nyitás óta sokan látogattak el Győrből és környékéről a havas lejtőkre.

Eplény– Nagy ritkaság, hogy már december elején meg tudtunk nyitni. Idén is Dékány Árpád Sixtus ciszterci szerzetes, Olaszfalu plébánosa áldotta meg a hegyet és a nálunk megforduló síelőket, snowboardosokat, majd maga is csúszott, tesztelve a lejtőket. Így megszentelt pályákkal indultunk neki a szezonnak. Bízunk a télben, az előrejelzések szerint a hideg megmarad és havazás is várható – mondta Kugler-Bedő Imola, az eplényi Síaréna Vibe Park marketingvezetője. 

– A sípályákra természetes hó is esett, a víztározók tele vannak, a mínuszokban beindítottuk a hóágyúkat, amelyek még több hóval szórták meg a pályákat. Az utóbbi napokban enyhült az időjárás, ezért érdemes követni az oldalunkat a naprakész információkért, hogy mely pályáink üzemelnek – fejtette ki Imola, aki szerint az eplényi pálya közelsége miatt népszerű célpont a régióban. 
Az idei évtől új beléptetőrendszert alakítottak ki, valamint a jegyek, a többnapos bérletek és a szezonbérletek árait is hat százalékkal csökkentették a tavalyi árakhoz képest. 

Sportolók, gyermekes családok, baráti társaságok, de nyugdíjasok is kiélvezik a hazai síelési lehetőséget a bakonyi lejtőkön.

Számos rendezvénnyel készül a szezonban a síaréna. Az Aktív Magyarország támogatásával adnak otthont a SKI43 programnak, ami ingyenes síélményt, tanulást kínál iskolásoknak. 

– A kisalföldi intézmények körében ez a lehetőség rendkívül népszerű, minden évben számos osztályt látunk vendégül – emelte ki a marketingvezető. 
Kugler-Bedő Imola elmondta: a program célja, hogy minél több gyerek megismerje a síelés örömeit, így továbbra is várják iskolai csoportok jelentkezését. A felszerelést biztosítják minden résztvevőnek: sícipőt, sílécet, védősisakot adnak a gyerekeknek. 

A Bakony szívében síoktatók, segédoktatók foglalkoznak a kicsikkel, később az oktatópályán technikai oktatást is kapnak, hogy továbbfejlesszék tudásukat. 

– Működik már a sí- és snowboardoktatás is, amihez szintén lehet felszerelést kölcsönözni. Ezt nem csak a programra jelentkezőknek biztosítjuk – tette hozzá a marketingvezető. 
Évek óta kérdés a szánkózási lehetőség, azonban a síarénában tilos és életveszélyes szánkóval a pályákra menni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában