A közös munka hoz sikert

2023.12.13. 11:11

Kapuvári óvodapedagógust díjaztak - A gyermekek között elfelejti az ember a bánatát, a betegségeket, a gondokat

A Belügyminisztérium Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel jutalmazta Giliczné Köves Beatrix óvodapedagógust, melyet a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója, Biró Péter adott át az óvónőnek.

Vámos Annamária

Giliczné Köves Beatrix örömében kolléganői és utolsó ovis csoportja is osztozott. Fotó: Páli Szent Vince-iskola közösségi oldala

Vannak pedagógusok, akik nem pusztán ezen a pályán dolgoznak egész életük során, hanem a szívük összes szeretetét ajándékozzák sok-sok generációnak. – Nagy boldogság, hogy régi óvodásaimnak a gyerekei is járhattak hozzám. Jó látni, amikor egy kicsi gyermek bekerül az oviba és eleinte sírdogál, nehezen válik el a szülőtől, de néhány hét alatt beszokik a közösségbe, megtapasztalja a Jóisten szeretetét – mondta el a kapuvári katolikus óvoda immár nyugdíjas óvónője, aki az alapításkor első vezetője volt az intézménynek. 

– Nem számítottam a kitüntetésre, nyilván nem ezért csinálja az ember. Az esett a legjobban, hogy a vezetőség, a kollégáim mellettem voltak és velem osztoztak az örömben. A kollégáim között van egy régi óvodásom is Osliból. Minden siker a Jóisten segítségével valósulhatott meg. Ez volt az én utam! 

Miután 1983-ban megszerezte óvodapedagógusi diplomáját a soproni óvónőképző intézetben, az osli óvodában kezdett dolgozni, ahol 22 éven át nevelte, oktatta a gyerekeket. A kis falusi intézményből 2006-ban Csornára került, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Óvoda és Általános Iskola óvodájába. 

– A gyerekek engem mindig mindenen átsegítettek, közöttük elfelejti az ember a bánatát, a betegségeket, a gondokat, mert mi, óvónők rengeteg szeretetet kapunk tőlük – fejezte ki érzelmeit meghatódottan a pedagógus. Minden vágya volt, hogy hazamehessen szülővárosába dolgozni, mivel pályakezdőként nem volt lehetősége erre Kapuváron. Így 2009-ben a városban újonnan nyíló katolikus óvodába pályázott, mint óvónő, de ott biztatták, jelentkezzen a vezetői posztra, amit elnyert és hat éven át betöltött. Korábban elvégezte a hittudományi főiskolát is. 

– Vallásos családban nőttem fel, a hitemet édesanyámtól kaptam, ami mindig meghatározta a cselekedeteimet. Amikor pályáztam az állásra az intézménybe, bizonyára meghatározó volt ez irányú végzettségem is. A gyermekek vallási nevelése érdekében megtettem mindent – mondta el Giliczné Köves Beatrix. Közoktatás-vezetői tanulmányokat végzett, szakvizsgázott pedagógus lett. A helyi pedagógiai program és házirend elkészítésében nagy szerepe volt, részt vett az első beíratáson és az év szeptemberében 17 kisgyerekkel elindult az óvoda. 

– Örömmel emlékszem vissza az első ovisokra, akik részben otthonról, valamint másik óvodákból és vidékről érkeztek hozzánk. Sokan közülük leérettségiztek már, egyetemre járnak vagy dolgoznak, de szívesen látogatnak el hozzánk – mesélte büszkén az egykori vezető. – Sikereim kulcsa a közös munkában rejlik: pedagógusok, lelkipásztorok, szülők, gyermekek együttműködése egy közös cél érdekében. Az óvodában folyó színvonalas szakmai munkának köszönhetően az egycsoportos óvoda a 2010-es nevelési évre már három-, 2014-ben pedig négycsoportossá bővült. Az induló 17 fős gyermeklétszám mára 103 főre nőtt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában