A lelkeket érinti meg a tánc

2023.12.13. 08:20

A Sopron Balett jövőre a mese világába szeretné elkalauzolni a kicsiket és nagyokat

„A táncnak, legyen szó klasszikusról, modernről vagy kortársról, üzenete van, amely hatni tud az emberek lelkére” – vallja Demcsák Ottó, a Sopron Balett művészeti vezetője, aki a jövőt illetően beszélt a táncegyüttes terveiről és céljairól is.

Papp Fanni

A Sopron Balett táncosai bepillantást engednek a mindennapjaikba. Fotó: Máthé Daniella

A Sopron Balett a múlt évben ünnepelte tízéves jubileumát. A táncosok rendszerint részt vesznek musicalekben, operettekben és időnként prózai előadásokban is. Idén pedig közreműködtek a Chicagóban és a november végén bemutatott Hamupipőkében is. 

– Hiszem, hogy szervesen hozzátartozik Sopron kulturális életéhez a mi kis balett- együttesünk, s a város értékeit képviseljük. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a tánc, mint művészeti ág, társadalmilag nincs eléggé megbecsülve. Azonban, ha az ember fogékony a szépre és jóra, akkor a táncra is, amit nem lehet fél szívvel csinálni. A táncosoknak oda kell adni teljesen a lelküket, testüket és szellemüket a közönségnek, hogy értéket teremtsenek – kezdett bele Demcsák Ottó. Hozzátette, 2024-ben szeretnék bemutatni a Herkulest, amely élmény lesz a táncosoknak és a nézőknek is. A Sopron Balett közismert Disney-zenékből állít össze egy előadást, melyben ikonikus alakok tűnnek fel, mint Miki egér, Hófehérke vagy Mulan, a hős Herkules mellett, aki az összekötő kapocs lesz a történetben. – Szeretnénk elérni a Herkulessel, hogy a gyermekek felismerjék a darab üzenetét, méghozzá azt: érdemes küzdeni a céljaikért és kiállni a próbatételeket, mert így lehet az életünk teljes – folytatta. 

Demcsák Ottó és táncegyüttese együtt készül a jövőre. Fotó: Máthé Daniella

– Nagy örömünkre szolgált, hogy ősszel visszaköltözhettünk a GYIK Rendezvényházba, hiszen öt évvel ezelőtt itt lett kialakítva egy olyan próbaterem, amely minden szempontból megfelel a balett-táncosoknak. Már mondhatom azt is, hogy újra belaktuk ezt az épületet, ahol az auránk is jelen van. Itt születtek meg olyan művek, mint az Álmos legendája, a Stabat Mater vagy a Táncrapszódia – fűzte hozzá a művészeti vezető. 

Demcsák Ottó végezetül elmondta, missziójuk visszacsalogatni a gyermekeket és a felnőtteket a tánc és a színház világába. Ennek keretében pénteken 17 órától rendezik meg a Táncközelben című nyílt napot, ahol a nagyszülők, szülők és a gyerekek egy szépen felépített előadást láthatnak, de bepillanthatnak a táncosok hétköznapjai- ba is a vetítések és a beszélgetések által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában