Bor

2023.10.15. 13:13

VinÓvár a kulturált borfogyasztásért Mosonmagyaróváron - fotók

Huszonnégy borászat és újdonságként öt hazai kisüzemi sörfőzde termékeit is meg lehetett kóstolni a negyedik alkalommal megszervezett VinÓvár keretében szombaton.

Mészely Réka

A VinÓvár Kft. negyedszer hirdette meg nagyszabású boreseményét hét végén a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának, a helyi önkormányzat és az Óvári Gazdászok Szövetsége közreműködésével. Ezúttal is az egyetemi campus épületei adtak otthont a kulturált borfogyasztást népszerűsítő rendezvénynek, mintegy ezer vendéggel, akik újdonságként nemcsak a 24 hazai borászat nedűit kóstolhatták, hanem egy új helyszínen, a Wittmann Bisztróba öt hazai kisüzemi sörfőzde is elhozta termékeit. Ezen túl sajt-, hús- és pékárukkal, valamint hungarikum párlatokkal is fogadták a szórakozni vágyókat.

Az eseményhez szakmai workshop, borverseny, borrendi felvonulás, koncertek is kapcsolódtak. A meghívott borászatok által nevezett borokból a dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus vezette szakmai és társadalmi zsűri idén is kiválasztotta Mosonmagyaróvár és a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának díjnyertes borait, amelyek egy évig viselhetik ezt a megtisztelő címet. 

A villányi Szemes pincészet 2020-as évjáratú Dél cabernet sauvignonja lett Mosonmagyaróvár vörösbora és a tokaji Áts családi pincészet 2021-es Szent Tamás furmintja a város fehérbora. Az egyetem vörösborának a villányi Maul pincészet 2019-es évjáratú Lator nevet viselő cabernet francját választották, az egyetem fehérbora 2023-ban pedig a badacsonyi Sabar Borház 2021-es Bács-hegy olaszrizlingje lett. Idén egy különdíjat is átadtak: azt az Áts pincészet 2017-es aszúja érdemelte ki.

Dr. Mészáros Gabriella a Kisalföld érdeklődésére elmondta, hogy évről-évre javul a versenyre benyújtott borok minősége, lényegesen tisztábbak és szebbek voltak, a termelők egyre tudatosabban küldik be a boraikat.

És hogy milyen az idei szezon? A szakember szerint hektikus időjárás jellemezte az esztendőt: a nagyon aszályos időszakoktól, a nagy melegeken keresztül a rohamszerűen érkező csapadékig. 

A szőlő sem szereti, ha hullámvasútra teszik az életét. Akkor van igazán jó évjáratunk, ha a rügyfakadástól a szüretig a szőlőnek egy viszonylag konszolidált hőmérsékleten belül van lehetősége fejlődni. Idén ezt nem kapta meg, elég sok gombabetegség is volt

– részletezte a nemzetközi borakadémikus.

A rendezvény különlegessége, hogy személyesen is találkozhatunk a borászokkal, akik az érdeklődőket a borok készítése mellett beavatták abba is, hogy milyen ételhez, milyen nedűket érdemes fogyasztani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában