Közösségben segíteni

2023.10.22. 07:35

Szeretnék megszerettetni a karitászmunkát a fiatalokkal Győrben

Mit jelent igazán közösségben segíteni? Erre a kérdésre is keresték a választ a Győri Egyházmegyei Karitász nemrég megtartott szakmai napján. A szervezetnek térségünkben mintegy kétszázötven önkéntese van, akik szívvel-lélekkel végzik a karitatív munkát, segítenek, ahol tudnak.

Ollári Gergely

A Győri Egyházmegyei Karitász szakmai napjának résztvevői. Fotó: Győri Egyházmegyei Karitász

A Győri Egyházmegyei Karitász évente kétszer rendez szakmai napot helyi plébániákon önkéntes csoportokban dolgozó önkénteseinek.

– A szakmai napot elsődlegesen azért szervezzük, hogy tagjainkban ébren tartsuk a küldetéstudatot, hogy szívvel-lélekkel végezzék tovább a karitászfeladatokat. A csoportvezetők átbeszélik az aktualitásokat, az újabb programokat, támogatói projekteket. A helyi közösségi munkára építünk elsősorban, azt próbáljuk támogatni. Fontos, hogy sose felejtsük el a hivatásunkat, azt a krisztusi segítségnyújtást, amit a katolikus egyház nevében és tanítása alapján végzünk – fogalmazott lapunknak Paksa Balázs, a Győri Egyházmegyei Karitász kommunikációs munkatársa.

Mint mondja, az önkéntesek száma az elmúlt néhány évben folyamatosan nőtt, jelenleg az egyházmegye plébániáinak mintegy felénél van karitászcsoport, ami körülbelül negyven települést jelent. Az egyik legfontosabb célkitűzésük, hogy növelni tudják az önkéntes csoportok számát. A tagjaik nagy része középkorú, illetve idősebb, ezért elengedhetetlen, hogy fiatalokat toborozzanak.

 

– Érzékeljük, hogy a karitászmunkát vonzóvá kell tenni a fiatalok számára. Szeretnénk megszólítani őket, erre az iskolai közösségi szolgálat területén van a legnagyobb lehetőségünk. Győr szinte összes középiskolájával van szerződésünk, rajtuk keresztül célzott segítő akciókra tudunk önkénteseket toborozni. Nagyon örülünk, amikor azt látjuk, hogy vannak visszajáró fiataljaink – részletezte, aztán hozzátette: – A karitászmunka sokkal könnyebb, ha közösségben végezzük, egymást segítve. A közösség pedig nálunk jól működik: van, aki ágyat cipel, aki szervez, aki telefonál, vagy éppen adminisztrál. Ezt a hivatást szinte mindenki a munkája mellett csinálja, segít, ahol tud, és támogatja azokat, akik rászorulnak.

Várják a jelentkezőket

A Győri Egyházmegyei Karitász soron következő nagyobb eseményét november 17–19. között szervezik, amelyen tartós élelmiszert gyűjtenek Győr egyik nagy forgalmú élelmiszer-üzletében. Ide már most várják az önkénteseket. Jelentkezni az [email protected] e-mail-címen lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában