Megmozgatja a testet, a szellemet, a lelket is

2023.10.11. 14:13

Középkori vitézek rontottak egymásnak szablyával a győri iskolában - Fotók

Szablyával vívtak, dárdát hajítottak, csatacsillagot dobtak, íjjal lőttek és csatát is vívtak egymással a gyerekek szerda délelőtt a győri Örömhír iskolában. Amíg a felső tagozatosok pályaorientációs napot tartottak, az alsósok hagyományőrző vitézek irányításával ismerkedtek a régi korok harcművészetével.

Barki Andrea

Úgy tűnt, a gyerekek legjobban azt élvezték, amikor két csapat taktikai megbeszélés után egymásnak rontott és a szivacsszablyákkal összecsaptak. A csapat sikerhez nem csak bátorság, hanem taktika, fegyelmezett játék is kellett.

– Az ősi harcművészet űzése a legjobb készség- és képességfejlesztő játék, ahol a test, lélek és szellem együtt dolgozik – mondta Zsolnai Gábor, aki már hosszú évek óta foglalkozik hagyományőrzéssel. Létrehozta a Bajvívó Magyarok Hagyományőrző- és Sport Egyesületét, melynek célja a 16. századi török hódoltság korának, a végvári vitézek és a könnyűlovas harcmodor minél hitelesebb bemutatása haditornákon, hagyományőrző rendezvényeken, rendhagyó történelem órák keretében. 

– A szablyavívással kezdtük a munkát, aztán átmentünk az úgynevezett történelmi hadijátékokra. Az általános iskolákban szakköri foglalkozás keretében tanítjuk. Gerelyhajítás, csatacsillag dobás, íjászat, csatajáték, páncél és fegyver bemutató, kézműves foglalkozás, mesterségbemutató és vívás oktatás szerepel a programban, ahol foglalkozunk a magyar hadtörténettel is. Az alsósoknak mesélünk csatákról, párbajokról, hőstörténetekről, majd megtanulják a magyar szablyavívás alapjait, aztán csatázunk. Ide most csak öt tevékenységet hoztunk – mesélte az egyesület vezetője.

Mint a vitézek elmondták, a vívás szenzációs dolog. S hogy mit ad a gyerekeknek? Megmozgatja a testet, a szellemet, a lelket is. Lehet egy Árpád-kori csata, egy Nándorfehérvári csata, egy várostrom, egy kuruc-labanc összecsapás, a gyerekek történelmet tanulnak, miközben mozognak, harcászatot, taktikát tanulnak, csapattá kovácsolódnak, bajtársias közösséggé válnak.

Zsolnai Gábor arról is beszámolt, hogy a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány felnőtteknek történelmi hadijátékok bajvívó instruktorképzőt is szervez. Ebben az évben 24 oktatót képeztek ki, jelenleg 13-14 szakember foglalkozik országszerte végvárvitézi szakkörök vezetésével mintegy 18 iskolában. A vármegyében a pannonhalmi lovas solymász-íjász Krekács Zoltán végezte el a képzést és szeptemberben már el is indult Mezőörsön egy szakköre kétszáz gyerekkel, a sarródi Gere Zoltán is egy szakkör elindításán dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában