Zaklatás és bosszú

2023.10.12. 08:55

A vitnyédi legendát tovább őrzi az erdő

Méltó helyet találtak a legendát őrző „Vöröskép”-nek Vitnyéden. Története egészen az 1800-as napóleoni háborúk idejére nyúlik vissza.

Vámos Annamária

A „Vöröskép” jelentősége több száz évig fennmaradt.

Fotó: Szukhentrunk Imre

Nemrég egy vihart követően dőlt ki az a több száz éves tölgyfa a falu határában, ami a helyiek által „Vöröskép”-nek nevezett emléktárgyat tartotta. 
Az elbeszélések szerint a településen áthaladó katonák zaklatták a vitnyédi lányokat, amit a falubeli legények nem tűrhettek. Az erdőben kilesték a katonák parancsnokát, és lelőtték, bosszút állva az elkövetett galádságokért. A franciák a fa tövében helyezték testét örök nyugalomra, majd egy vörös kendőt és egy feszületet tettek ki ott. A falubeliek a ruhadarabot később egy vörös képre cserélték. A fából gyönyörűen megfaragott korpuszra még gyermekkorából emlékszik Szukhentrunk Imre, aki a helyi erdőgazdaság erdésze negyvenhét éve. 

– A fakeresztet a rendszerváltozás környékén lopták el. Nagybátyám, Szuchentrunk Mihály kanonok ajándékozott egy fémfeszületet ennek pótlására a községnek. Tóth Kálmán akkori erdész pedig új fakeretet ajándékozott, amely 1992-ben került fel az öreg, már akkor száraz tölgyfára. 
Éveken át ápolta Simon Géza helybeli lakos a tölgy környékét, sőt, volt, aki olykor koszorúkat is elhelyezett rajta – emlékezett vissza Szukhentrunk Imre. 

A „Vöröskép” jelentősége több száz évig töretlenül fennmaradt, és nemcsak a falu lakóinak életében volt mindig fontos pont, de zarándokok is látogatták. Az önkormányzat és sokan mások fáradoztak azon, hogy a területet továbbra is emlékhelyként használhassák. 
– Szerencsére volt a kidőlt fához közel egy hozzávetőlegesen 38 centiméter átmérőjű csertölgy, amelyre a „Vörösképet” fel lehetett helyezni, hogy immár az őrizze a legenda emlékét. Csapatmunkában kitakarítottuk a környezetét, és díszfákkal szeretnénk beültetni. Remélem, maradandót alkotunk – mondta el az erdész. 

– A keresztünk jó pihenőhely lehetne a külföldi és magyar biciklisek számára, mivel elhalad majd itt egy kerékpárút. Célszerű volna padokat és egy táblát kihelyezni, rövid történettel német és magyar nyelven az emléktárgyról – beszélt jövőbeli terveikről Szukhentrunk Imre, akit muzeológusok is felkerestek azzal az elképzeléssel, hogy fel kellene kutatni a katona maradványait, hogy fény derüljön arra, igaz-e a legenda. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában