Bemutatta ereklyéit

2023.09.06. 08:55

Régi csónakmotorokat gyűjt és restaurál a mosonmagyaróvári Niederhoffer Béla - fotók

Különleges szenvedélye van a mosonmagyaróvári Niederhoffer Bélának: régi csónakmotorokat gyűjt, azokat restaurálja is. Közülük huszonkettőt ki is állított múlt hét végén a veteránjármű-találkozón.

Mészely Réka

Niederhoffer Béla szenvedélyesen gyűjti és javítja a csónakmotorokat. Fotó: Kerekes István

A Wittmann park adott otthont múlt hét végén a veteránjármű-találkozónak. A látogatók sok különlegességgel találkozhattak. Így többek között a mosonmagyaróvári Niederhoffer Béla ereklyéivel is: huszonkét csónakmotor sorakozott fel az árnyas fák alatt. Legtöbbjük mintha most gördült volna ki a gyártósorról. Pedig akadt köztük 110 éves darab, de a legfiatalabb is majd fél évszázados. 

– Sokat horgásztunk, mindig a partról. Néztük, hogy akik csónakból teszik, jobb helyeket találnak, jobb fogásokat tudhatnak magukénak. Építettem hát egy csónakot, ez még a kilencvenes évek elején volt. Vásároltam hozzá egy csónakmotort, de átvágtak vele. Ekkoriban figyeltem fel a régi csónakmotorokra, és kezdtem a gyűjtésükbe – avatott be Niederhoffer Béla. 

A mosonmagyaróvári gyűjtő kincsei közt a legidősebb az ezerkilencszáztízes évekből való: az F. Kral márkájú motort darabokban találta, tiszta rozsda volt, ám így is megdobogtatta a szívét. 

– A régi darabokat magam újítom fel. Jelenleg negyven csónakmotorom van, de az évtizedek alatt sokat újítottam fel barátoknak és ajándékoztam is nekik. Renoválásuk nem egyszerű, hiszen egy évszázaddal korábban egészen másként gyártották őket, például nem volt menetszabályozás a csavarokon, és minden márka is eltért egymástól. Így külön kell alkatrészeket esztergálni – részletezte a gyűjtő. 

Niederhoffer Béla arról is mesélt, hogy mindig nagy öröm egy-egy újabb csónakmotorral gazdagodnia, ezeket általában internetről, Ausztriából szerzi be. 
– Rozsda borítja őket, egy-két napig csak nézegetem. Van, aminek a felújítása hetekbe, van, aminek hónapokba is kerül – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ma már az ország minden tájáról jönnek felkérések, hogy szervizeljen, javítson csónakmotorokat. 

Múlt szombaton a negyvenből huszonkettőt állított ki, köztük olyan is akadt, amit eredeti állapotában hagyott meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában