Összefogás

2023.09.10. 13:38

Jóakarat Hídja - A kicsi enesei lány, Vivien küzd a leukémiával

A Streichonovecz családnak határtalan boldogságot jelentett kislányaik születése. A kisebbik lány, Vivien azonban súlyos beteg lett, akut limfoid leukémiával küzd. A családért a falu is összefogott, és nemrég olvasóink adományainak köszönhetően lapunk alapítványa is segítette őket.

Ollári Gergely

Streichonovecz Sándor és Ihász Renáta bíznak benne, hogy Vivien jobban lesz. Fotó: Rákóczy Ádám

Streichonovecz Sándor és Ihász Renáta hat éve házasok. Renáta Enesére született, férje hét éve él a településen. Házasságuk után elkezdték tervezni a jövőt.

Eleinte Renáta szüleinél laktak, később házat vásároltak a faluban, ahová nemrég költöztek be. Két gyermekük született: Viktória ötéves múlt, Vivien pedig három. 

– Húsvétkor nagyon megijedtünk. A kis Vivien egyik pillanatról a másikra falfehér lett, mintha világított volna a teste. Nem volt étvágya, csak feküdt az ágyban. Aztán orrfújásnál észrevettük a véres zsebkendőt, többször egymás után. Az ünnep miatt a győri ügyeletre vittük a lányunkat, ahol utaltak már arra, hogy nem csak szimpla betegségről van szó. Azonnal vért is kellett kapnia – emlékezik vissza Ihász Renáta. 

Az édesapa veszi át a szót, és mondja: az ügyeletről már nem haza került Vivien. Azonnal a fővárosba kellett utazniuk, gyors és többféle kezelésre. A kislány hemoglobinszintje hatos volt, a nőknél körülbelül tizenöt a normális. 

– Sejtettük, hogy jóval nagyobb a baj, mint a vérszegénység. Az orvosok végül közölték, nagyon beteg, akut limfoid leukémiája van. Több mint egy hónapig kezelték a kórházban, mi felváltva voltunk vele, mert egyikünk mindig Viktóriával volt idehaza – tette hozzá Streichonovecz Sándor. 

A kezelések mintegy negyven napig tartottak. Többféle vérkészítményt és kemoterápiát kapott. Aztán hazajöhettek, de a kezelések nem értek véget, a vizsgálatok egymást követték. Vivien nemrég hazajöhetett. Ottjártunkkor a kanapén játszik, látszik rajta, hogy eleven kislány. A szülein fáradtságot látunk, nyomot hagytak rajtuk is az elmúlt hónapok. Míg a fővárosban éltek, ugyan támogatói lakást kaptak, de anyagilag is próba elé állították őket a történtek. 

– Családra, barátokra tudtunk támaszkodni. A lakás nem került pénzbe számunkra, de nem volt benne semmi, így két háztartást kellett fenntartanunk egyszerre, nem beszélve az utazásokról. Vivivel beszéltünk, és elmondtuk neki, hogy beteg. Vannak jobb napjai, akkor sokat beszél és játszik. Nagy haja volt, most már egyáltalán nincs neki. Ettől függetlenül nagyon jól viseli azt, ami vele történik. Viktória, a testvére azonban nem. Ő nagyon a lelkén viseli a történteket – mesélik a szülők. 

Nemrég a helyi önkormányzat nyújtott pénzbeli támogatást számukra. A falu népe is igyekszik segíteni a nehéz sorsú családon, adománygyűjtést szerveztek nemrég a községben. Szeptember végén jótékonysági futóversenyt rendeznek, ezzel is támogatva a leukémiával küzdő enesei kislány kezelési költségeit. 

– Bízunk benne, hogy a soron következő kezelések jól sikerülnek majd, és végre az év vége felé itthon lehetünk mind a négyen, mint egy rendes család. Bízunk a felépülésében, és hálásak vagyunk mindenkinek, akik segítenek – tették hozzá a szülők. 

Segíthet Ön is! 

A Jóakarat hídja olvasóinkat köti össze a rászorulókkal. Ha hozzá szeretne járulni a támogatásokhoz, azt a Lapcom Média Alapítvány 12096705-01312657-00100008 számlájára utalással megteheti. Köszönjük a támogatottak nevében. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában