Emlékverseny

2023.09.30. 07:30

A sakkozók villámtornával emlékeztek névadójukra Tatabányán

A tatabánya-kertvárosi sakk-kör 1992-ben jött létre és 1999-ben alakult egyesületté. Ekkor vette fel a nagy sakkozó­előd, Lángos Józsa (1911, Felső­galla–1987, Tatabánya) nevét és vált a tatabányai sakkélet egyik kiemelkedő központjává a Lángos Józsa Tatabánya Kertvárosi Sakk-kör Egyesület.

Kiss T. József

A Lángos Józsa I. Blitz Emlékverseny helyezettjei. Fotó: Kiss T. József

A Lángos Józsa Blitz Emlékversenynek a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon adott helyet, hiszen itt működik immár több mint három évtizede a Lángos Józsa Tatabánya Kertvárosi Sakk-kör. 

A blitz (villám)-játék szabályai teljesen megegyeznek a hagyományos játszmáéval, csupán a gondolkodási idő rövidebb: tíz perc áll rendelkezésre egy-egy parti befejezéséhez. Gyorsabb, mint a rapidverseny. Lángos Józsa szerette ezt a fajta játékot is, kihívásnak tekintette, azt vallotta, hogy gyorsabb gondolkodásra késztet – tudtuk meg Pákai Ernőtől, a tornának helyet adó Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon vezetőjétől. – Először rendeztük meg a Lángos Józsa Memorial Blitzet, tervezzük a folytatást. A már hagyományos Agora-kupák mellett a gyors sakk is egyre népszerűbb. Máté Mária révén női sakkozó is részt vett az emlékversenyen. Tatabányán szépszámú mezőny gyűlt össze, 48 játékos ült asztalhoz. A legfiatalabb a még csak 9 éves Stamler József volt, a legidősebb pedig Kórodi Mihály, aki 87 esztendős. 

A versenyen 48 játékos ült asztalhoz. A legfiatalabb még csak 9 éves, a legidősebb pedig 87 esztendős volt. Fotó: Kiss T. József

Az egyesületben jelenleg mintegy 15–20 fő sakkozik, megyei I. és II. osztályban szerepelnek, foglalkozásokat minden pénteken tartanak. Utánpótlásbázist biztosítanak a környékbeli egyesületeknek. 

A közösség egyesület formájában legfőbb céljának a sakk­játék népszerűsítését, azon belül a gyermek- és ifjúsági sakkoktatást tekinti. Az egyesület fontosnak tartja Lángos Józsa szellemi és tárgyi hagyatékának ápolását is, 2011-ben, születésének 100. évfordulóján emléktáblát avattak a sportoló egykori lakásánál. 

A verseny eredményei

A csoport: 1. Kósa András, 2. Balázs András, 3. Kossela Péter. B csoport: 1. Tóth Kálmán, 2. Kovács András, 3. Szabó Attila. Különdíjak: Legjobb szenior: Németh Lajos. Legjobb junior: Csorba Zalán. Legjobb tatabányai: Bucsi József. Legjobb női induló: Máté Mária. Fair play díj: Szu­nyogh István. 

Ki volt?

Lángos Józsa (1911, Felsőgalla– ­­1987, Tatabánya) kiváló magyar sakkozó volt, az országban az első női nemzetközi mester, 9-szeres magyar bajnok, edző, versenybíró. Több világbajnokjelölti versenysorozaton is részt vett. Pályafutása végén Tatabányán is edzősködött. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában