Nagy találkozó

2023.08.26. 14:59

Szerte az országból érkeztek csipkék Hövejre - Sok-sok fotó a hétvégi programról

Vidéki Gasztroprogramot és Csipketalálkozót rendezett a höveji önkormányzat a hétvégén. Az ország minden részéből érkeztek főzőcsapatok és csipkekészítők a községbe.

Cs. Kovács Attila

Délután és este kulturális műsor is várja az érdeklődőket a rábaközi Hövejen. Fotók: Cs. Kovács Attila

  • Harmadszor rendezte meg Csipketalálkozó rendezvényét a hétvégén a höveji önkormányzat.
  • Tizennégy "csipkés" település képviseltette magát szerte az országból és határon túlról is érkeztek vendégek.
  • "Szeretnénk megmutatni, mennyi érték van hazánkban és azt is, hogy milyen különbségek vannak a készítési technikákban. Hövejen lehetőséget teremtünk arra is, hogy az asszonyok alkotás közben találkozhassanak a közönséggel"-hangsúlyozta Vargáné Molnár Zsuzsanna, Hövej polgármestere.

- Tapasztaljuk évek óta, hogy nagyon jó és erős csipkekészítő közösségek vannak szerte az országban melyek tagjai szívesen gyűlnek össze és átadják egymásnak a tudásukat, a hagyományokat. Sokat tanulunk egymástól és ilyenkor az érdeklődők is megismerhetik az alkotókat. Nem csak várjuk a csipkekészítőket a falunkba, hanem igyekszünk mi is ott lenni a hasonló rendezvényeken. Rendszeresen megyünk Kiskunhalasra, ott vagyunk a kulturális örökség napokon, Balatonendréden, Alsóörsön és még lehetne sorolni-mondta Vargáné Molnár Zsuzsanna.

A höveji csipke vármegyénk legifjabb hungarikuma, készítését sokan művelik. Két egyesület is működik, a Höveji Csipkevarrók Köre és a Höveji Csipke Egyesület, melyekhez több mint negyvenen tartoznak. A polgármester azonban felhívta a figyelmet: minden olyan házban, amelyben tősgyökeres höveji asszony lakik, ismerik a csipkevarrás művészetét.

Hövejen tehát az ország számos, a csipkéjéről híres településéről érkeztek alkotók. Például Kalocsáról a Hagyományőrző Népművészeti Egyesület tagjai. "Nagyon büszkék vagyunk örökségünkre és szívesen mutatjuk meg. Ezért is jöttünk el Hövejre. Őseink is vágytak a szépre és szinte verseny volt köztük, hogy ki varrja ki szebben a viseletét. Manapság már csak ünnepnapokon viselik ezeket a szép ruhákat, illetve a fellépésekre vesszük fel. A hagyományt őrizzük és átadjuk a fiataloknak, hiszen így tud fennmaradni még sokáig-mondta a Kisalföld érdeklődésére Hontváriné Art Julianna. 

A höveji csipketalálkozó megnyitóján Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy nem volt könnyű a höveji csipkét "elvezetni" a hungarikumok sorába. "Évtizedek munkája van, az önkormányzat és civil szervezetek fáradsága van benne" - hívta fel a figyelmet. A képviselő biztatta a hövejieket, folytassák tevékenységüket és az állami támogatásokra a továbbiakban is számíthatnak. 

Pető Péter, a vármegyei értéktár bizottság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a hungarikum cím elnyerése után is megmaradt az a lelkes csapat, amelyik fontosnak tartja az értékek gyűjtését teszi a dolgát.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában