Expedíció

2023.08.05. 08:59

Az Északi-sarkra indult a soproni fotóriporter

Két hónapos jeges-tengeri ex­­pedícióra ment a soproni Esther Horvath, aki fotóripor­terként nem először kap különleges feladatot. A Polarstern kutatóhajó fedélzetén csütörtökön indultak útnak az Északi-sark felé. Esther az utat dokumentálja és a kommunikációért felel.

Bódvai Ildikó

Esther Horvath fotóriporter a sarkvidéki expedíció indulása előtt, háttérben a Polarstern kutatóhajóval.

– Hálás és izgatott vagyok, hogy részt vehetek ezen az expedíción. Ez egy hosszú, különleges munka lesz, ami lehetőséget ad arra, hogy a kutatók sok mintát vegyenek, és mélyreható kutatásokat végezzenek a változó klíma sarkvidéki hatásainak feltárására. Az én feladatom a kommunikáció és az expedíció dokumentálása lesz, ami kiterjed a tudományos munkára és a fedélzeten történtekre is – kezdte a beszámolót Esther Horvath, a médiacsapat vezetője. 

A tudományos expedíció mintegy ötven résztvevője két hónapon keresztül kutatja az átalakulóban lévő sarkvidéket. 

A soproni származású fotóriporter már jól ismert a Kisalföld olvasói előtt, többször beszámoltunk a korábbi sarkvidéki munkáiról és fotóriporteri sikereiről. 

A Polarstern kutatóhajó csütörtökön a norvégiai Tromsøből indult az Északi-sark felé, ahonnan október első napjaiban tér vissza. A tudományos expedíció mintegy ötven résztvevője két hónapon keresztül kutatja az átalakulóban lévő sarkvidéket. Abban az időszakban, amikor a sarki jég kiterjedése szeptemberben eléri az éves minimumát. Vizsgálják a jég biológiai, kémiai és fizikai tulajdonságait, valamint a jégtakaró visszahúzódásának hatásait az egész óceánrendszerre a felszíntől a mélytengerig. 

Két hónap a fedélzeten.

– Az expedíció nehézségét a jég kiszámíthatatlansága jelenti. Az áramlások miatt nem lehet pontosan tudni, hol milyen a lefedettség és a jég vastagsága. A sarkvidéki utazás nem olyan, mint egy menetrend szerinti hajójárat, itt nagyon sok függ a pillanatnyi időjárástól, de ez a szép és izgalmas benne. Kíváncsian várom, hogyan jutunk el a megadott pozíciókra, ahol a méréseket végzik a kutatók – folytatta Esther, aki rendszeresen küldi majd a híreket a közösségi megosztókra, az Instragramra és a Facebookra. 

A beszállás utáni biztonsági tréning. Esther Horvath Nils Vogt és Manuel Ernst filmesekkel, akik dokumentumfilmet készítenek az útról. 

A hajónak is van saját oldala, ahol követni lehet a helyzetét és azt, hogy éppen mi történik rajta. 

– Erre az oldalra is küldök majd jelentéseket, mellette fényképezni és filmezni fogok. Van egy új kiállításötletem, amit szeretnék elkészíteni az út alatt. Rengeteg a feladat, de nem baj, mert ezt szeretem ezekben az expedíciókban. Annak különösen örülök, hogy Antje Boetiussal együtt mehetek erre az útra, aki az Alfred Wegener Intézet igazgatónője és fantasztikus kutató – tette hozzá Esther. Azt is elárulta, hogy neki személy szerint a szabadtéri sportolás, a futás és kerékpározás fog hiányozni a hajón töltött két hónap alatt. Szerencsére van konditerem a fedélzeten, ahol edzésben tarthatja magát. 

Névjegy

Esther Horvath Sopronban született, a Nyugat-magyarországi Egyetemen szerzett közgazdász-diplomát. Bécsben dolgozott. ­­Elvégezte a New York-i International Center of Photography dokumentarista fotográfia szakát. Jelenleg az Alfred Wegener Intézet fotográfusa és kommunikációs munka­társa. Hamburgban él, de minden évben több hónapot tölt el a zord sarkvidéken, kutatói expedíciók tagjaként. 2020-ban elnyerte a World Press Photo-díjat, tavaly pedig az Infinity Awards 2022 elismerést. Fotóival az éghajlatváltozásra hívja fel a figyelmet. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában