kisalfold.hu videó

2023.07.01. 19:00

Öt csapat vetette be minden tudását és erejét, hogy megszerezze a kupát az 1. paraszolimpián Sopronnémetiben - Fotók, videó

Kilenc versenyszámban öt csapat mérte össze erejét. Minden feladattal megidéztek egy-egy momentumot a régi falusi életből.

Vámos Annamária

Fotó: Vámos Annamária

Sopronnémeti önkormányzata a falunap keretein belül rendezte meg hagyományőrző és -teremtő céllal első parasztolimpiáját, melynek célja a régmúlt, a paraszti élet játékos felidézése volt.

Bognár Sándor polgármester köszöntötte a rendezvény résztvevőit, és a várakozással teli csapatokat, melyek mindegyikében öt versenyző állt a rajtvonalhoz. Kilenc versenyszámban öt csapat mérte össze erejét, a Sopronnémeti fiataljaiból álló Jövő bajnokai, a testvértelepülésről ide látogató Batyki Bikucik, a beledi nyugdíjas klubból érkező Ezüstfenyők, a szintén sopronnémei ifjakból álló Sörördögök és a Szerények csapata. 

Az első feladat nem is lehetett más, mint a zsákban futás. A szekértolás-húzás versenyszámmal az állatok igába fogását, a talicskafutással a teherszállítás régi módját jelképezték. Az állatszállítás hajdani technikáját elevenítették meg a „kotrocos” megmérettetéssel. Egy csapattag bebújt egy ketrecbe, ami egykor állatok cipelésére szolgált, ketten pedig a bójákat megkerülve futottak be vele a célba. A régi hiedelmeket idézte kendőben, otthonkában a boszorkányfutás seprűvel. 
A golyólökés, a malomkőhajítás és a kötélhúzás versenyszámokban inkább az erejüket fitogtathatták a legények és a leányok korhű eszközökkel. A Keszeg-ér közelségét kihasználva vizes feladatot is teljesítettek a versenyzők, volt aki, derékig merült a vízben, a többiek pedig vödrökben hordták azt a 200 literes hordóba.

 - Tavaly Batykon, a testvértelepülésünk által rendezett parasztolimpiáról elhoztuk a kupát, most visszahívtuk őket, hogy újra összemérhessük az erőnket - mondta el Aranyi Lajos focista, a sopronnémeti Szerények tagja.

Litvai Gábor, Batyk polgármestere elmondta: - Nagyon jó vendéglátásban részesülünk itt mindig. Ma azért jöttünk, hogy mi nyerjük meg a kupát - viccelődött a testvértelepülés vezetője.

Mindennel, ami egy igazi parasztreggelihez dukál, egy kosárnyi finomsággal, tábla szalonnával, hagymával, krumpilval és egy üveg borral ajándékozták meg a csapatokat. Az első három helyezett serleget és oklevelet kapott.

Az első helyezést a Sopronnémeti Szerények, az ezüstérmet a Batyki Bikucik nyerték. A harmadik helyezést a Sörördökök kapták, nagyon szoros küzdelemmel a Jövő bajnokaival szemben. A zsűri a beledi nyugdíjasok előtt pedig minden elismerésével adózott.

Bakonyi Réka a verseny egyik segítője, Sopronnémeti könyvtárosa, a képviselőtestület tagja elmondta: - Az összes megmérettetés láttatja, hogy az embereknek mekkora összetartása volt régen, amikor gyakran volt szükség a nyers erőre is. Családok, barátok, egy egész település dolgozott egymásért. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában