kisalfold.hu podcast

2023.06.15. 07:41

Strandtörténelem Győrben sok fotóval - A Duna-fürdő már a XIX. század elején megnyitott és az 1980-as évek elejéig működött

„Miénk itt a tér” című múltidéző podcastünk negyedik részében állandó vendégeinkkel, Csobayné Pintér Évával, a GyereGyőrbe idegenvezetőjével és Biczó Zalán helytörténésszel, a Széchenyi István Egyetem könyvtárosával aktuális témát választottunk.

Szeghalmi Balázs

A győri medencés uszoda, amikor tombolt a kánikula 1966 nyarán. Fotó: Régi Győr (Kulcsár László felvétele)

Fából kosár formájú medence

Elsőként a Duna-fürdőről váltottunk szót, amely már a XIX. század elején várta a strandolókat a folyók városában. „A 1800-as években jellemző létesítményről van szó. Ahogy hazánk számos városában, Győrben is a folyó szakaszán alakítottak ki fából kosár formájú medencét. A pallókon lehetett élvezni a nap sugarait, többnyire napozóágyakkal bástyázták körbe a vizet, illetve öltözőkabinokat is kialakítottak. A Duna-fürdőbe a városi középosztály járt, a tehetősebb győriek nyáron vagy Balatonfüreden, vagy az Isztrián, Abbáziában pihentek” – mondta Biczó Zalán.

Két érdekes tényt érdemes még megjegyezni a Duna-fürdőről: egészen az 1980-as évek elejéig működött Győrben, a pallókkal körülölelt medencét pedig a Cziráky-emlékmű közelében helyezték a vízre. Vagyis a méltóságot árasztó obeliszk Győr történetének összes fürdőjét „vonzotta”.

A „magyar delfin” tervezte

1913-ban került először napirendre a belvárosi strand ügye. A történelmi körülmények miatt azonban csak tíz évvel később nyílhatott meg. Az első épített uszodát 1931 nyarán vehették birtokba a győriek. Tervezője a „magyar delfin”, Hajós Alfréd volt.

„A győri fürdőnek számos technikai megoldása is úttörő volt a két világháború között. A medencék vizét a Duna biztosította úgy, hogy először itt alkalmaztak klórtisztításos technikát az országban” – tudtuk meg Csobayné Pintér Évától.

A kisalfold.hu-n található beszélgetéshez Kozma Endre, a Régi Győr szerkesztője válogatott megsárgult fotókat. Múltidéző győri podcastsorozatunk korábbi adásait ide kattintva nézhetik meg.

Két világháború közötti képeslap a Hajós Alfréd tervezte 50 méteres győri medencéről. Fotó: Régi Győr

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában