Bőrgyógyász tanácsai

2023.05.30. 17:48

Óvatosan a napozással! Mire figyeljünk, hogyan óvjuk a bőrünket?

Sokan nem gondolnák, hogy a napozás a jótékony hatásain túl mennyi veszélyt rejthet, ha nem vagyunk elég tudatosak és óvatosak. Megfelelő védekezés nélkül igen súlyos következménye lehet a gondatlan sütkérezésnek.

Pozsgai Kitti

11 és 15 óra között ne menjünk napra és a naptej használata elengedhetetlen az árnyékban is. Forrás: Pixabay

A legtöbb ember számára a nyár az egyik leginkább várt évszak. Fürdőzhetnek, pihenhetnek, és nem mellesleg lebarnulhatnak, jöhet a napozás. Utóbbinál, ha nem szeretnénk nagy bajt, fontos tisztában lennünk néhány információval. 

– Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk védekezni a napsugárzás káros hatásai ellen, ismernünk kell a saját bőrtípusunkat. Ehhez elengedhetetlenek a rendszeres szűrővizsgálatok, ahol megnézik az anyajegyeinket, valamint az, hogy tudjuk, van vagy volt-e a családunkban bőrdaganatos megbetegedés. A fényvédő és a naptej kiválasztása előtt érdemes szakorvossal konzultálni. Ha ezt mégsem tesszük, akkor az 50-es faktorszámú, komplex, vízálló változatokat ajánlott megvásárolni – kezdte dr. Kriston Renáta bőrgyógyász. 

Keresni kell az árnyékos helyeket

A fényvédő mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy mikor érdemes kifeküdni a strandra: 11 és 15 óra között, ha tehetjük, ne menjünk napra, hiszen ekkor a legmagasabb az UV-terhelés. 

– Ez a négyórás intervallum a napozás egyik fő alapszabálya. Ha pedig kint vagyunk, keresni kell az árnyékos helyeket, főleg akkor, ha vízparton vagyunk, mivel a víz visszaveri a napfényt és még inkább ki vagyunk téve az UV-sugárzásnak. Hosszas kintlétnél, fürdőzésnél mindig legyen kéznél a fényvédő, hogy kétóránként újra tudjuk kenni – részletezte a szakorvos. 

Elengedhetetlen a folyadékpótlás

Ami a napfény káros hatásait illeti, a lista igen hosszú, a kevésbé ártalmasaktól egészen a daganatos bőrbetegségekig. – Nem megfelelő védelem esetén könnyen leégés vagy napszúrás léphet fel. Előbbinél az aloe vagy a pantenol javít a bőrpirosságon és az érzékenységen, hűsít és csökkenti a gyulladást. Utóbbinál pedig segít a hűsítő zuhany és a hűvös szoba. Mind a leégésre, mind a napszúrásra igaz, hogy elengedhetetlen a folyadékpótlás. Ha ezek nem elegendőek vagy a tünetek súlyosbodnak (hólyagos bőrfelület, hányás, hányinger), akkor azonnal orvoshoz kell fordulni! A napsugarak kártékony hatásaihoz tartozik még, hogy a bőr dehidratálttá válik és veszít a rugalmasságából. Sőt, a bőr- öregedés mértékében is fontos szerepet játszik. A felelőtlen napozás egyik legsúlyosabb következménye a melanoma, ami a pigmenttermelő sejtek rosszindulatú elváltozása. Ám a pozitív hatásokra is fel kell hívni a figyelmet: a napfény természetes D-vitamin-forrás, jobb hangulatot eredményez és gyorsítja az anyagcserét – mondta a doktornő. 

Ruha alatt is kenjünk!

Sokan azt hiszik, hogy a ruházat megvédi a bőrüket az UV-sugárzástól, de ez nincs így! A lenge nyári ruhák alatt célszerű ugyanúgy fényvédőt használni, mielőtt elhagynánk a lakást. 

– Habár vannak olyan fürdőruhák és egyéb darabok, amik már UV-szűrősek, de azért javasolt a fényvédő használata akár egy rövid sétára is – árulta el dr. Kriston Renáta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában