Különös kutatás

2023.05.08. 20:09

Közösségi tudomány keretében készül Bécs illattérképe

„Csak a szag után” címmel közösségi tudományos projektet indított a Bécsi Egyetem. A város lakói segítségével ki szeretnék deríteni, milyen illata van Bécsnek és arra is kíváncsiak, mire emlékeztetik őket, milyen érzéseket váltanak ki bennük az egyes szagok, illatok.

kisalfold.hu

Falikút Bécsben – vajon milyen illata van? © wienriecht

 

Bárki részt vehet a Bécsi Egyetem legújabb közösségi tudományos projektjében, amely arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy talán nincs még egy olyan érzékelési mód, amely – sokszor tudat alatt – akkora hatást gyakorolna az érzelmeinkre és az emlékeinkre, mint a szaglás. A frissen felmosott padló fertőtlenítő szagától kórházi emlékek villannak be, a nápolyigyár közelében terjengő ostyaillat pedig a gyerekkort idézi.

A Bécsi Egyetem „Csak a szag után” című közösségi tudományos projektje nemcsak arra kíváncsi, hogy milyen illata van az osztrák főváros egy-egy pontjának, hanem még inkább arra, mire emlékeztetik, milyen érzelmeket váltanak ki az emberekben az ottani szagok, illatok.

Bécsi szemetes – vajon milyen emlékeket idéz? © wienriecht

2023 októberéig bárki rögzítheti a város egy-egy pontjához kapcsolódó illatos benyomását Bécs online illattérképén, majd az így összegyűjtött adatokat közösen feldolgozzák. Erre a feladatra hernalsi és floridsdorfi fiatalokat és időseket is kiképeznek, akik helyi szakértőkként felderítik, leírják, dokumentálják és megvitatják a környékük illatvilágát és történelmét. Eközben nemcsak azt tanulják meg, hogy tudatosabban figyeljenek oda a városban a szagokra, illatokra, de azt is, hogy hallgassák meg, mi mindent mesélnek nekik ezek a szagok, illatok. 

A projekt első eredményeit várhatóan júliusban hozzák nyilvánosságra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában