Turizmus

2023.04.29. 10:17

Verseny a vendégért - Győr a csúcson, sok a cseh, a német és az osztrák turista

Jó és rossz hírekkel egyaránt szolgáltak a Győr–Pannonhalma és a Sopron–Fertő turisztikai térség legújabb adatai. Februárban 30 ezer turista 69 ezer vendégéjszakát töltött a vármegyében.

Gyurina Zsolt

A Sopron–Fertő turisztikai térség szálláshelyein 2023 februárjában 10 ezer vendég 24 ezer vendégéjszakát töltött el.

A szálláshelyek forgalmi adatai alapján a Győr–Pannonhalma turisztikai térség harmadik helyezettje Győr és Mosonmagyaróvár után Lipót. A vendégek száma hetvenöt százalékkal, a vendégéjszakák száma ötvenegy százalékkal nőtt a 2021-es nyári eredményekhez képest. Gaál-Pannonhalmi Petra, a Lipóti Termál- és Élményfürdő vezetője azonban úgy gondolja: számukra 2023 nehezebb év lesz. Egyre élesebb a verseny a vendégekért. – Az inflációt megérzi a fürdő is, a forgalom visszaesésével számolunk. Tudjuk, hogy a győri fürdő megnyitása némileg hatással lesz a látogatottságunkra. A beruházás nagyságrendjét tekintve ezt hasonlíthatnánk Dávid küzdelméhez Góliáttal – osztotta meg lapunkkal Gaál-Pannonhalmi Petra.

Lipóton tavaly a vendégéjszakák 35 százalékát a belföldiek adták, 2021-ban 48 százalékos, 2019-ben pedig 44 százalékos volt a hazai vendégforgalom aránya. 2022 nyarán 17 ezer vendég érkezett Lipótra, akik 44 ezer vendégéjszakát töltöttek el. 

Visszatérőkben is bízva 

– A kempingbe érkezők zöme cseh, a fürdőbe sokan jönnek Szlovákiából. Bízunk abban, hogy a hazai és a hozzánk évről évre visszatérő, más országból érkező vendégek a drága külföldi nyaralás helyett az magyar élményeket és szállásokat választják – osztotta meg lapunkkal Gaál-Pannonhalmi Petra. A Lipóti Termál- és Élményfürdő vezetőjének tervei között szerepelnek kisebb-nagyobb fejlesztések a vendégek megtartása érdekében, akik szeretik a hely hatalmas zöldterületeit, árnyékot adó fáit, a természet közelségét. 

A legtöbben Csehországból 

A Győr–Pannonhalma turisztikai térség szálláshelyein 2023 februárjában 20 ezer vendég összesen 45 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7 százalékkal, a vendégéjszakák száma 9 százalékkal nőtt 2022 azonos hónapjához képest a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) friss adatai szerint. A vendégéjszakák 57 százaléka külföldi turistákhoz volt köthető. A hazai vendégek száma 11 százalékkal, vendégéjszakáik száma 6 százalékkal maradt el a 2022. februári adatoktól. 

A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt 23 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A térség települései közül a vendégéjszakaszám alapján Győr állt az első helyen (részletek a grafikonon). 

A térség szálláshelyein az év második hónapjában összesen 719 millió forint bevétel keletkezett, ami 34 százalékkal több az előző év februárjához viszonyítva. Az átlagos szobakapacitás-kihasználtság 30 százalékos, míg a szállodákban 39 százalékos volt a hónap során. 

Attól függően, ki honnan érkezett, a térségben 5,5 ezer vendégéjszakával Csehország végzett az élen Románia, Németország, Ausztria és Szlovákia előtt.

Magasabb bevétel 

A Sopron–Fertő turisztikai térség szálláshelyein 2023 februárjában 10 ezer vendég 24 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma hasonló volt, a vendégéjszakáké 5 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. 

A vendégforgalom 65 százalékát a belföldiek adták. A hazai vendégek száma februárban 6 százalékkal, a vendég­éjszakáik száma 14 százalékkal csökkent, míg a külföldiek száma 15 százalékkal, vendég­éjszakáik száma pedig 19 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. 

A legtöbb vendég Sopronban töltött el legalább egy éjszakát, a térség szálláshelyein 247 millió forint bevétel keletkezett, ez 44 százalékkal magasabb, mint 2022 februárjában. A szobakapacitás-kihasználtság 18 százalékos, a szállodákban 29 százalékos volt. A külföldi vendégek listáján 3,3 ezer éjszakával Ausztria végzett az élen. A vármegyébe leginkább a 45–54 év közöttiek érkeztek (mintegy 25 százalék), majd a 35–44 évesek (20 százalék körül), ezután az 55–64 éves (16 százalék) korosztály következett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában