Kesztyűt fel a Földért!

2023.04.22. 18:33

Önkéntes akciók a Föld napján: ahogy teltek a zsákok, úgy kapta vissza eredeti szépségét a táj a Győr környéki településeken - Galériák

Bella Violetta

Sorra teltek meg a konténerek az önkéntesek munkája nyomán.

Fotó: Rákóczy Ádám

Földön, vízen és ha rajtuk múlt volna, talán a levegőben is szedték volna a szemetet a Pinnyédi híd lábánál szombat reggel összegyűlő önkéntesek. Az akciót nem csak a jó idő segítette, de az is hogy a folyók vize apadt a pár nappal korábbi árvízvédelmi készültségi szinthez képest. Így túrakenukról is gyűjtötték a hulladékot a vízből. Több mint százan indultak neki a Rábcapart megtisztításának. Herman Etelka Győr város környezetvédelmi osztályának vezetője örömmel konstatálta, hogy majdnem elfogytak az előkészített kesztyűk. Azt remélik a szervezők, akik egyszer összeszedte a másét, az többé nem dobja el a magáét.

A bajnoki hajrá ellenére érkeztek önkéntesek a vízilabda csapattól, a győri futsal utánpótlás egyesülettől, és a helyi horgászegyesülettől is. Az Aktív Magyarország program biztosította a konténert és az összegyűjtött szemét elszállítását, az Arrabona EGTC és a győri önkormányzat környezetvédelmi osztálya pedig együtt szervezte az alkalmat, mely madárlessel is kiegészült. 
Szeles Szabolcs a terület alpolgármestere gyermekeivel érkezett az önkéntes munkára. – Három ponton is hirdettünk gyűjtést, reméljük, hogy minél nagyobb szakaszt sikerül megtisztítani, mert van mit. Hiszünk a zöld Győrben!

Győrújbaráton a település több pontjáról indultak kisebb csapatok a falurészek megtisztítására. A legnagyobb kihívást a szűk horgasok és vízmosások tisztítása jelentette, ahol a kemény mag az önkéntes tűzoltók vezetésével láncba állva kézről kézre adta a lomokkal, sittel és szeméttel teli zsákokat a meredek partoldalon. Az összegyűjtött hulladék mennyisége nem csak tanulságos, de egész rémisztő.

Hasonló önkéntes szemétszedő események az ország rengeteg településén zajlanak, a teljesség igénye nélkül megyénkben Soprontól, Hédervártól, Győrzámolyon át Győrszentivánig szedték a hulladékot. Sokan a 11. TeSzedd akcióhoz csatlakozva végeztek tereprendezést, ültetést, faluszépítést.

Nagyszentjánoson jótékonysági futóversennyel támogatták az iskolát a Föld napján, a kijelölt távok a település legfestőibb részein vezettek keresztül. Több helyen erdei vagy biciklis túrával ünnepelték az emberek a bolygót és élvezték a tavaszias időjárást.

A Föld napja nemzetközi környezetvédő alkalmat 1990 óta tartják meg Magyarországon. Ezen a napon számtalan helyen önkéntes aktivisták igyekeznek bizonyítani, hogy meg tudják változtatni a világot, mégpedig előnyére. Szorosan követi a fenntarthatósági témahét, mely a tanintézmények számára kínál aktuális és színes ismereteket és segédleteket ahhoz hogy az oktatásban is megjelenjenek a bolygó védelmét szolgáló legfontosabb irányelvek. Az idei témahét hangsúlyai a biodiverzitás, a fenntartható értékek, az energia, a tudatos fogyasztás és a hulladék kérdésköre köré összpontosul. Újdonság hogy a következő szeptembertől felmenő rendszerben új, választható tantárgyként oktathatják a gimnáziumok, így már érettséginek is választható lesz a fenntarthatóság. A Zöld Föld program nem csak tantervet, könyvet és munkafüzetet biztosít, de digitális tananyagot, pedagógus továbbképzést, és a többi oktatóval és diákkal való kapcsolattartásban a tudásmegosztás lehetőségét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában