Szegény Dely Mári otthon járt

2023.04.03. 10:34

Dokumentumfilm örökíti meg a felpéci lány tragédiájának történetét, akit meggyilkolt egy molnárlegény

Egy fiatal és szép nemes leányt meggyilkolt egy molnárlegény. No, nem most történt az eset, hanem még 1874-ben, de hogy ennek a tragédiának minden részletét ismerhetjük, az dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató érdeme.

kisalfold.hu

Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató és Géber József házigazda a felpéci filmbemutatón.

1996-ban Felpécen, édesanyja szülőfalujában Irma néni hívta fel a figyelmét arra, hogy van a faluban egy nagyon szép ballada, melynek hősnője rokona a néprajzkutatónak. A személyes kötődés még jobban megerősítette abban, hogy kinyomozza a történet minden szálát. A néprajzkutató az évek során lépésről lépésre utánajárt a történet valóságtartalmának, felgombolyított minden szálat, felderítette a tragikus történet utóéletét, megismerte a ballada számtalan változatát. 

A tanulmány megírásához a szájhagyomány szolgált alapul, de ezen kívül könyvtári és levéltári kutatásokat is folytatott, terepszemlét végzett, felkutatta a korabeli tudósításokat, bírósági jegyzőkönyveket, anyakönyveket, jegyzőkönyveket, amelyek nem csak a tudományos alaposságot szolgálták, hanem a tisztaságát védelmező lány, illetve a gyilkos molnár legény személyiségét is igyekezett feltárni. 

Kutatta a szereplők családi hátterét is. Megnézte az elítélt molnár börtönét, felkutatta és megszólaltatta nemcsak az áldozat, hanem gyilkosa ma élő leszármazottait is. A kutatómunka nem a régi családi sebek felszakításra szolgált, hanem egy megkapó népballada mába üzenő titkainak felfedezését. 

 

2003-ban jelent meg dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató és egykori kollégánk Gülch Csaba költő, újságíró a Vérző liliom Dely Mária balladája néphagyomány és a költészet tükrében című kötete, de ezen túl is számtalan formában és helyen köszön vissza a történet. 
A most elkészült dokumentumfilm, amelyet a felpéci kultúrházban mutattak be a nemrégen, felidézi a történetet és a kutatómunkát egyaránt. A település lakóinak érdeklődése pedig azt mutatja, fontosak a közösségek számára ezek a régi, már-már feledésbe merült históriák megismerése. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában