Bővíti látókörét a professzor

2023.03.09. 20:33

Kutatásait finomítja Győrben a Széchenyi István Egyetem Marie Curie-ösztöndíjas vendégprofesszora

Európa-szerte neves intézményekben végezte kutatásait és tanított a malajziai származású Sin Yong Teng, aki három hónapig a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjában tevékenykedik. A vendégprofesszor Marie Curie-ösztöndíjjal érkezett Győrbe. Itt végzett kutatásai erősítik az intézmény nemzetközi kapcsolatait és fenntarthatósági célok iránti elkötelezettségét.

Széchenyi-egyetem

Sin Yong Teng professzor a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjában folytatja kutatásait a következő hónapokban. Fotó: Májer Csaba József/SZE

Sin Yong Teng professzor Malajzia fővárosából, Kuala Lumpurból származik, de már felsőoktatási tanulmányait is Európában végezte el. Előbb Angliában diplomázott vegyészmérnökként, doktorátusát pedig a csehországi Brnóban szerezte meg. Fő kutatási területei közé a kemometriai módszerek tartoznak (beleértve a mesterséges intelligenciát és az optimalizálást) a körforgásosságra, az energetikára és a folyamatokra vonatkozóan. Úttörője volt a „Bottleneck Tree Analysis” elnevezésű módszernek, amely egyszerű, elegáns eljárás a kapacitásszűk keresztmetszetek meghatározására és a hatékonyság javítására az ipar egyes területein, például az olajfinomítókban, a műanyag-újrahasznosításban és az autóiparban. Győrbe a hollandiai, nijmegeni Radboud Egyetemről érkezett. Marie Curie posztdoktori ösztöndíja teszi lehetővé számára, hogy a Széchenyi István Egyetemen végezzen kutatásokat vendégprofesszorként.

Kérdésünkre kifejtette: itt-tartózkodása során szeretné kutatásait továbbfejleszteni és újabb innovatív megoldások kidolgozásához ösztönzést nyerni. Jelenleg molekulák tanulmányozásával, átalakításával és olyan kémiai folyamatok létrehozásával foglalkozik, amelyek hozzájárulhatnak egy fenntarthatóbb, jobb világhoz. Elmondása szerint a tudományág, amiben dolgozik, rendkívül összetett. 

Kutatási szakterületem interdiszciplináris – azaz több szakterületet érintő – és nagyon egyedi. Egy háromirányú híd a kémia, a vegyészmérnöki és az adattudományok között

 – magyarázta Sin Yong Teng, akinek célja fenntartható folyamatok létrehozásával elérni, hogy az iparban csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás. Hozzátette: a környezetbarát, hatékony, körforgásos folyamatok kidolgozására összpontosít.

A vendégprofesszor nagyon jól érzi magát Győrben, amelyet kiváló fekvésű városnak tart. Fotó: Májer Csaba József/SZE

A professzor beszélt arról is, hogy tervei szerint tart majd egy-egy vendégelőadást is a Széchenyi István Egyetemen, ahová a jövőben szívesen visszatérne hosszabb időre, akár bővebb együttműködés keretein belül, mert kiválóan érzi magát Győrben.

Győr rendkívül gyönyörű, kiemelkedő város, tetszenek a folyói

 – fogalmazott a professzor, aki kiemelte, hogy a település a Budapest, Bécs és Pozsony alkotta aranyháromszögben fekszik. Hozzáfűzte, hogy a Széchenyi István Egyetemben megvan a potenciál, hogy Közép-Európa egyik vezető felsőoktatási intézményévé váljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában