Új a mosonmagyaróvári egyetemi kar neve

2022.08.01. 15:05

Albertkázmérpuszta - A névadóról írt könyvet a győri helytörténész

Augusztus 1-től a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara a jogelőd alapítójának, Albert Kázmér szász-tescheni herceg nevét viseli. Biczó Zalán helytörténész idézte fel Albertkázmérpuszta történetét.

Két kiadványban dolgozta fel Albertkázmérpuszta történetét Biczó Zalán. Fotó: Huszár Gábor

Albert Kázmér szász-tescheni herceg kétszáz éve, 1822-ben hunyt el. Ő alapította Európa első, ma is működő agrár-felsőoktatási tanintézetét, a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának jogelődjét, amely augusztus 1-jétől az ő nevét viseli. Szerkesztőségünket megkereste Biczó Zalán győri helytörténész, aki számos kutatása között Albertkázmérpuszta és temploma történetét is feldolgozta. 

– Benkovich Ferenc atya hívta fel a figyelmemet Albertkázmérpusztára és templomára. Korábban is foglalkoztam már a Győri Egyházmegye területén és az elcsatolt területeken lévő templomokkal, így szívesen vállaltam a feladatot – avatott be a győri Széchenyi-egyetem jogi karának könyvtárosa. 

– A terület valaha királyi birtok volt, majd a XVIII. században nászajándékként került Mária Krisztina és férje, a birtok névadója, Albert Kázmér herceg kezébe. Az 1800-as évek elején Közép-Európa egyik legjobban felszerelt mintagazdaságát alakította ki a területen. A Várbaloghoz tartozó község nevében nemcsak a pusztai majorság (régi nevén Szent Kázmér) meg- alapítójának, Albert Kázmér főhercegnek nevét örökítették meg, hanem Nagy Szent Albert és Szent Kázmér védőszentekét is – emlékeztetett Biczó Zalán. 

A győri helytörténész még egy másik évfordulóra is felhívta a figyelmet: a trianoni békeszerződés után elcsatolt Albertkázmérpuszta 1923. augusztus 1-jén visszakerült Magyarországhoz Frigyes főherceg közbenjárására. A magyar csendőrök bevonultak, az osztrák csendőrség pedig kivonult a településről. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában