Csapattagonként félmillió forintos díj a jutalmuk

2021.03.24. 06:02

Mindent vittek a győri Tőkehalak – a Révai-gimnázium csapata nyerte a diák tőzsdebajnokságot

Az elmúlt két évben a győri Révai-gimnázium csapata nyerte a középiskolásoknak kiírt országos tőzsdejátékot. Idén a csapattagoknak járó fejenkénti félmillió forintos díj több mint 100 csapat 300 diákjának mozgatta meg a fantáziáját. Az idei vetélkedő révais sikerkovácsaival és felkészítő tanárukkal, Böröczki Róberttel beszélgettünk.

Szeghalmi Balázs

Baki Zsombor (b) és Dúcz Ákos (j) a versenyre felkészítő tanárukkal Böröczki Róberttel. A tanár úr tőzsdei grafikonokat mutat telefonon: ezeket is értelmezniük kell azoknak, akik kacérkodnak a tőzsdével. Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszár Gábor

A dobogó csúcsán

„A diákjaink egy részét érdekli a tőzsde világa, a Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) szervezte megmérettetés pedig kiváló alkalmat nyújtott, hogy mélyítsék tudásukat a globális befektetési lehetőségekről. A versenyen fiktív pénzekkel játszottak a tanulók, igaz, az elv ugyanaz volt, mint az életben: óriásit nyerhettek és mindent el is veszíthettek pár pillanat alatt a tőzsdén” – kezdte Böröczki Róbert.

A Révai-gimnázium tanára hozzátette: a patinás győri középiskola diákjai évek óta részt vesznek a tőzsdejátékon, de döntőbe az utóbbi két évben jutottak, majd a legeredményesebb csapatnak járó díjat haza is hozták Győrbe tavaly és idén.

Baki Zsombor (b) és Dúcz Ákos (j) a patinás győri gimnázium könyvtárában.

Biolaborba fektettek

A „Tőkehalak” névre hallgató 2021-es révais bajnokcsapatot, Baki Zsombor, Dékány Domonkos és Dúcz Ákos alkotta. Beszélgetésünkön Domonkos nem tudott ott lenni; társai sportszerűen kiemelték: a fiatalember a csapat motorja volt. „Amikor eldöntöttük, hogy részt veszünk a bajnokságon, mindannyian figyeltük a tőzsdei híreket, a trendeket a piacon.

Az első feladatban a fiktív pénzünket a járvány miatt vitaminokat, étrend-kiegészítőket gyártó biolaborba fektettük. Ez a döntés végül nem hozott annyit a konyhára, mint vártuk, de így is pluszban zártuk a tranzakciót” – hallottuk Dúcz Ákostól. Ennél a pontnál jegyezte meg Böröczki tanár úr: a tanítványai így is közel négyszázalékos nyereséggel zárták a kereskedést. „Biztattam a srácokat, kezdetnek ez nem rossz. Az igazi tőzsdén a befektetők 80 százaléka bukik. Ennek tükrében jó eredménynek mondható a pozitív zárás első próbálkozásra” – hangsúlyozta Böröczki Róbert.

A „dartsozó majom”

A döntőben nem hangzott el olyan kérdés a zsűritől, ami kifogott volna a győri diákokon. Kiválóan beszéltek a „dartsozó majom” elméletről, ami hűen tükrözi a tőzsde lélektanát. „E szerint bekötött szemmel dartsot dobó majom is összeállíthat olyan részvényekből álló portfoliót, mely ugyanolyan jól teljesít, mint a befektetési szakértők választotta csomag” – hallottuk Baki Zsombortól.

A révais diákok okosórákat, százórás tőzsdei szakvizsgára felkészítő tanfolyamot és az egyik hazai befektetési társaságnál többhetes szakmai gyakorlatot nyertek. Abban egyetértenek a fiatalok, hogy az értékes tanulási lehetőséggel élni kell, még ha jelenleg inkább hagyományos szakmák (közgazdász, informatikus) iránt is érdeklődnek elsősorban. „Igazi tőzsdén próbára tennétek magatokat?” – kérdeztük. „Igen, de nem a család összes vagyonával” – búcsúzott Dúcz Ákos.

Baki Zsombor (b) és Dúcz Ákos (j) a versenyre felkészítő tanárukkal Böröczki Róberttel. A tanár úr tőzsdei grafikonokat mutat telefonon: ezeket is értelmezniük kell azoknak, akik kacérkodnak a tőzsdével. Fotók: Huszár Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában