Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Zuhanórepülésben a megye építőipara

Győr-Moson-Sopron - A „forró pénzek" elapadása és a gazdasági nehézségek miatt jelentősen visszaesett tavaly a lakásépítési kedv. A számokat az idén biztosan rontja, hogy a szigorúbb hitelezési gyakorlat miatt a pénztelenek és a kispénzűek nem tudnak építkezésbe fogni.

Zuhanórepülésben van a megye építőipara – erre a következtetésre juthatunk a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Mindössze 1732 lakás épült tavaly Győr-Moson-Sopronban, negyedével kevesebb, mint 2007-ben. Ebben az évtizedben ennél kisebb értéket csak 2006-ban és 2001-ben jegyeztek fel, akkor is csak 2–6 százalékkal.

Lakásépítési engedélyből ugyanakkor 2805-öt hagytak jóvá a hatóságok, 13 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A baj csak az, hogy sokéves tapasztalat: a tervek jelentős hányadából sohasem lesz semmi. 2001 óta 17 ezer új otthont húztak fel a megyében, miközben a jogerős engedélyek száma csaknem elérte a 23 ezret.

A megyei folyamatok drasztikusan eltérnek az országosaktól. Hazánkban 1 százalékkal kevesebb lakásra adtak ki építési engedélyt és mindössze 0,2 százalékkal kevesebbet építettek fel 2008-ban, mint 2007-ben. Győr-Moson-Sopronban a használatba vett lakások átlagos területe egy év alatt 94-ről 104 négyzetméterre nőtt, míg az országban érdemben nem változott (87-ről 90-re emelkedett).

Statisztika: Negyedével kevesebb lakás épült tavaly, mint 2007-ben.
Statisztika: Negyedével kevesebb lakás épült tavaly, mint 2007-ben.

Dr. Csóka Szilárd győri ingatlanszakértő nem lepődött meg azon, hogy a korábbinál kevesebb lakás épült a megyében. Ennek hátterében szerinte részben az áll, már 2007-ben hatalmas túlkínálat volt a piacon, emiatt a „forró pénzek" elapadtak: sok pénzügyi befektető a nagyobb kockázat és az alacsonyabb profitlehetőség miatt kiszállt az ingatlanfejlesztésből. Úgy vélte, a megaberuházások helyett újra a kisebb, 6–12 lakásos épületek lesznek a városokban a jellemzőek.

A szakember nem tartja kizártnak, hogy a visszaesés idén is folytatódik. „A bankok gyakorlatilag abbahagyták a projektfinanszírozást, vagy a vállalkozások számára elfogadhatatlan feltételeket szabnak.

Míg korábban egy jó tervre előre meghitelezték a teljes összeget, manapság nem ritka, hogy szerkezetkész épületet és 30 százalékos előértékesítést várnak el" – fogalmazott.

Hozzátette: nyilvánvalóan a lakásépítések számának csökkenését erősíti, hogy a szigorúbb hitelezési gyakorlat miatt a pénztelenek és a kispénzűek nem tudnak építkezésbe fogni. „A lakosság és a bankok is megégették magukat, úgyhogy az önerő nélküli lakásépítések kora húsz, de lehet, hogy ötven évig sem jön vissza" – vélekedett.

Dr. Csóka Szilárd ugyanakkor lát pozitívumokat is. Úgy érzi, ma sokkal egészségesebb a piac, mint fél éve, amikor gyakorlatilag leállt. Jelenleg sokan biztos megtakarításokat keresnek, és az ingatlanvásárlás ma ilyennek számít. Szerinte kedvező változás lehet az is, hogy „a mennyiség átcsap minőségbe", és a következő időszakban magasabb színvonalú – jobban megtervezett, jobb alapanyagokból jobban kivitelezett – otthonok készülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

67 milliós receptcsalással gyanúsítják a győri házaspárt

Hormontartalmú gyógyszereket váltottak ki hamis vény alapján, majd a különösen drága pirulákat értékesítették. Tovább olvasom