Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Zrínyi: új tanév, új igazgatóval

Abda - Tizenhat évnyi iskolavezetés után adja át a stafétát elődje az abdai Zrínyi Ilona Általános Iskolában Lehotzky Józsefnének. Az új igazgató főként a fegyelem és az intézmény ismertsége terén akar jelentős változást elérni.

– A használható tudás átadása, a diákok munkájára, közreműködésére alapozó oktatási módszer, az úgynevezett kompetenciaalapú oktatás terén – ami lassan mindenhol kötelezővé válik, amire minden iskola törekszik – mi már élen járunk. E szempontból folytatni, kiterjeszteni szeretném az iskolai tevékenységet. Az egyéni fejlesztésre szintén eddig is nagy hangsúlyt fektetett a Zrínyi – mondta el Lehotzky Józsefné, az abdai általános iskola új igazgatója. Angol–spanyol szakos középiskolai tanár végzettsége van és több mint húsz év pedagógiai gyakorlata. Korábban öt éven át alapítványi iskola igazgatójaként építette fel egy teljesen új intézmény tanári gárdáját, infrastruktúráját, az ezalatt szerzett vezetői tapasztalatot most hasznosítani szeretné. Tíz éve, amikor a faluba költözött Győrből a családjával, először szülőként ismerte meg az iskolát, mindhárom gyermeke ide járt.

– Azért választottuk, mert itt olyan a légkör, amit megfelelőnek találtunk. Nem is bántuk meg, gyermekeinket a legjobb győri gimnáziumokba vették fel, a nagyobbak már egyetemen tanulnak – szögezte le Lehotzkyné és az oktatási színvonal elismeréseként azt is elmondta, hogy az abdai iskolások a legutóbbi kompetenciamérésen matematikából a megyei iskolák közt a tizenharmadikak lettek, a hozzáadott érték szempontjából pedig a negyedikek.

Lehotzky Józsefnét öt évre bízták meg az igazgatói teendők ellátásával.
Lehotzky Józsefnét öt évre bízták meg az igazgatói teendők ellátásával.

Az új igazgató, aki az elmúlt hét évben – ugyan nem főállásúként – angolt tanított, az abdai iskolában jelentősen növelni szeretné az intézmény ismertségét. Meggyőződése, hogy nem elég a jó szakmai munka, azt „láttatni" is kell, fontos, hogy a helybeliek megismerjék, milyen kincsük van ezzel az iskolával. Minderre azért is törekszik, mert nekik is harcolniuk kell azért, hogy minél több helybeli gyermek hozzájuk járjon, annak ellenére is, hogy jelenleg nincsenek gondjaik az osztálylétszámokkal. Feladatának tartja még, hogy a fegyelem terén eredményesebbek legyenek a pedagógusok egységes szabályok, fellépés, büntetés és jutalmazás kialakításával. Ennek a célnak szeretné a szülőket is megnyerni és szeretné jobban bevonni őket az iskola életébe, a döntésekbe. Már az évnyitó előtti üléseken is részt vettek képviselőik, a véleményüket figyelembe vették. Kérésükre például olyan foglalkozásokat szerveznek, ahol a felnőttek tanácsokat kaphatnak ahhoz: hogyan bánjanak a kamaszokkal. Emellett bárki időpontot egyeztethet az új igazgatóval, ha személyesen akar vele beszélni.

– A tantestület összetartó, úgy érzem, számíthatok kollégáimra és a fenntartó önkormányzatok is támogatják munkánkat. Mintegy kétszáz diák jár ebben a tanévben iskolánk abdai épületébe és Börcsön is működik alsó tagozat. A felsősök onnan is átjárnak főépületünkbe, ez nem gond, mert a két falu közel van egymáshoz, viszont azért, hogy negyedik után ne érezzék magukat az új helyen idegenként, több közös programot tervezünk az elkövetkezőkben a tagiskolával – mondta az iskolavezető.

Különleges évnyitó

A korábbi abdai iskolaigazgató, a nyugdíjba vonuló Szabó Zsoltné munkáját az önkormányzat kitüntető címmel ismeri el, amit a tanévnyitón vehet át. Az Abdán szombaton délután öt órakor kezdődő rendezvényt már az új intézményvezető szervezi. Rendhagyó módon számos civil szervezet képviselőjét hívta meg, hogy a szülők, a diákok minél több tanórán kívüli tevékenység lehetőségéről tájékozódhassanak. Lehotzky Józsefnét az abdai és a börcsi képviselő-testület négy pályázó közül választotta ki, öt évre bízta meg az igazgatói teendők ellátásával. A közalkalmazotti testület és a szülői munkaközösség is támogatta kinevezését.


Olvasóink írták

  • 2. Öttevényigirl 2008. szeptember 04. 19:59
    „Nekem tavaly ő volt az angol tanárom és nagyon szerettem!Sajnálom hogy idén nem ő fogja tartani az angol órát.Sok szerencsét iskolaigazgatóként:D”
  • 1. Aki egyszer ott élt:S 2008. szeptember 01. 03:34
    „Pff...miért pont ő?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korlátozzák a forgalmat, buszok terelőúton

Győr - A rendőrkapitány a Gyárvárosi Családi Délután rendezvényeinek biztonságos lebonyolítása… Tovább olvasom