Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Zöldtervek a Széchenyi térre

Nyolc kulcsberuházást akar megvalósítani a győri önkormányzat 2010-ig. A költségek döntő részét európai uniós pályázatokból teremtené elő a város.
Az új győri városvezetés mást gondol a megyeszékhely főterének számító Széchenyi tér szerepéről, mint az előző – derül ki az önkormányzat 2010-ig szóló gazdasági programjából, amelyet holnap tárgyal a közgyűlés. Eszerint az értékes barokk környezethez nem méltó állapotban lévő tér felújítása a következő négy év egyik kulcsprojektje, amelyet döntően európai uniós támogatásból végezne el Győr. Az előző ciklusban úgy kalkuláltak, hogy nagy tömeget vonzó események lesznek ezen a közterületen, így összefüggő, lekövezett felülettel számoltak.
Az új elképzelések szerint a megújult Széchenyi tér inkább pihenőtér jelleget tölt majd be, fákkal, padokkal, rendezvényként csupán a hagyományos augusztusi barokk esküvővel kalkulálnak.

Megengednék a vendéglátóhelyeknek, hogy növeljék teraszaik méretét, a Lloyd földszintjén pedig kávéház működhetne.  A teljes körű tervdokumentációt az a Czita Építésziroda Kft. készíti, amely a régebbi változatot is jegyezte. A koncepcióterv várhatóan április végére, a kiviteli terv egy hónappal később készül el. Minderre van ideje a városnak, mert a még az előző ciklusban beadott pályázatot a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tartalék listára helyezte, az új pályázat beadásával pedig meg kell várni az új kiírást, ami várhatóan májusban vagy júniusban történik meg. (A mintegy egymilliárd forintos fejlesztésről Molnár Csaba, a tanács elnöke február végén azt nyilatkozta, mindenképpen támogatni kívánják.)

Az önkormányzat ezenkívül is számos fejlesztést sorolt a kiemelt kategóriába. A programban szerepel a marcalvárosi uszoda megépítése. A végleges döntés meghozatala előtt, most tavasszal tanulmányt készíttetnek, ami arra adna választ, hogy a főmedence 33-ról 50 méteresre növelése – így alkalmassá tétele nemzetközi versenyekre – milyen költségekkel járna. Az anyag a várható létesítési, üzemeltetési költségekre is tartalmaz majd becsült adatokat.

Győr elvégezné a leromlott állapotú Újváros – benne a Kossuth Lajos utca, a Bercsényi liget, a volt olajgyár – megújítását. Döntően brüsszeli pénzből valósulna meg a Győr és térsége hulladékgazdálkodási rendszer 2009-re, ami alapjaiban változtatja meg a hulladékgyűjtés és -szállítás mai rendjét. A jelenlegi Pápai úti lerakót egy új, sashegyi komplexummal váltanák ki. Az önkormányzat folytatni kívánja az Autopolis-programot, részt venne a Mosoni-Duna rehabilitációjában, valamint a Győr–Gönyű országos közforgalmú kikötő fejlesztésében. A közlekedési kapcsolatok javítását szolgálná az Új Bácsai út és a keleti elkerülőút megépítése 2010-ig.

H. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akció az erdők nyugalmáért

A közelmúltban tartott első akcióban öt szabálysértővel szemben indult eljárás. Az enyhe időjárást, kora tavaszt kihasználva megjelentek a sokorói dombságon, a Bakony kirándulóhelyein és az erdészeti területeken a krosszmotorosok, illetve a terepjárókkal közlekedők. – Évek óta problémát jelent a motorosok megjelenése. Tovább olvasom