Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Vízi polgárőrség alakult Győrben - Nagyobb közbiztonságot ígérnek - galéria

A vízi élet költséghatékonyabb ellenőrzése, a Mosoni-Duna üdülőkörzeteinek kiemelt védelme és a városi rendőrség hatékonyabb működése valósulhat meg az első győri vízi polgárőr egyesület megalakulásával.


Vízi kuriózum a térségben

– Vállaljuk az időszakosan magukra hagyott vízparti ingatlanok, úszóművek kiemelt ellenőrzését, halőr-vízipolgárőr szolgálat ellátását, vízi sportesemények, rendezvények kiemelt biztosítását, valamint célunk a vízi területek környezetének fokozott védelme is – emelte ki legfontosabb vállalásait a Felső-Dunai Vízi Polgárőr Egyesület szombati alakuló ülésén Perjési Frigyes, a nonprofit, önkéntes egyesület elnöke.

A néhány hete bejegyzett, jelenleg huszonnégy tagot számláló társaság megalapítása kuriózum a térségben, ugyanis ehhez hasonló szervezet eddig nem működött Győrben, pedig munkájukra lenne igény az alakuló ülésen, illetve a polgárőrök munkájában szintén résztvevő rendvédelmi szervek képviselői szerint is.

Vízi polgárőrség alakult Győrben. Fotók: Marcali Gábor.

"Tevékenységük plusz profizmust ad a rendőrség munkájához"

– Ez a civil kezdeményezés a vízi élet költséghatékonyabb ellenőrzését teszi lehetővé a Duna Esztergom és Rajka, valamint Gönyű és Mosonmagyaróvár közötti szakaszán. Hatalmas segítséget jelent munkájuk a vízirendőrök számára az állampolgárokkal való kapcsolattartásban is, hiszen az emberek egy polgárőrnek könnyebben megnyílnak, mint egy rendőrnek. Emellett pedig nagyban elősegíthetik a Dunai Vízirendészeti Rendőrfőkapitányság (DVRK) három éve indított programját is, amely szerint fokozott ellenőrzés alá vontuk a part menti üdülőkörzeteket, ahol a helyi rendvédelmi szervek már nem tudtak hatékonyan és eredményesen járőrözni – mondta el portálunknak Fülöp Tibor a DVRK vízi közlekedési és közrendvédelmi osztályvezető alezredese. – A leghatékonyabb, ha a polgárőrök és a rendőrök együtt járőröznek, ugyanis az egyesület tagjainak nincs hatásköre, csak ellenőrzési és bejelentési kötelezettsége – tette hozzá az alezredes. 

– A győri vízi polgárőrség megalakulása mellett teljes mellszélességgel kiállok, mert tevékenységük plusz profizmust ad a rendőrség munkájához. Segítségükkel fokozatosan növelhető a közbiztonság a Mosoni-Dunán és a vízhez közeli területeken is. Mert olyan mellékfolyókon is képesen járőrözni, illetve ellenőrizni, ahová a rendőrök már nem tudnának behatolni. Valamint nagyobb kapacitással képesek ügyelni a nyári időszakban csónakkal közlekedő turistákra és hobbihajósokra is – avatott be a vízi polgárőrök és a rendőrség feladatainak speciális együttműködésébe Kiss Tibor rendőr hadnagy.

Összetett munka, kevés tőke

A vállalásaikban megjelölt dunai szakaszokon a vízi polgárőrök a rendőrségen kívül összehangolt feladatokat látnak majd el horgászokkal, vadásztársaságokkal, környezetvédőkkel és a térség többi szárazföldön szolgálatot teljesítő polgárőrével egyaránt. Mindezek a koordinálásában Borsi Róbert a Közigazgatási és Közrendvédelmi Bizottság elnöke nyújt segítséget az egyesület tagjainak. – Célunk, hogy az egyesületekből egységes városi szervezetet hozzunk létre, amely nagyobb lobbi-erővel akár országos pályázatok elnyerésére is esélyes lehet – árult el részleteket portálunknak Borsi Róbert, aki a koordináción felül az anyagi támogatás megszervezéséről is biztosította a jelenleg saját forrásból működő, közhasznú egyesületet.

Az alakuló ülésen ezen kívül egyik meghívott szervezet, illetve társaság sem tudta szakmai támogatásukon felül anyagi segítségről biztosítani a vízi polgárőröket, akik munkájához, hajóik működtetéséhez nagyobb tőkére lenne szükség. – Ne a pénzszerzés, hanem a tenni akarás legyen az elsődleges cél. Eredmények után biztos vagyok abban, hogy a támogatók is sorakozni fognak majd – figyelmeztette az ülésen Fülöp Tibor az egyesület tagjait, akik elnöke a rendezvény előtt jegyezte meg portálunknak, hogy jelmondatuk: a városért a vízen is tenni kell.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. targis 2011. május 09. 10:04
  „Azért ne tévedjetek meg! A vízi polgárőr ugyan úgy nem tehet semmit, mint a szárazföldi társa. Ugyanis intézkedési jogköre nincs. Hívhatja a rendőröket és ennyi.”
 • 21. kolombela 2011. május 09. 09:27
  „Elnézve "egyenruhájukat", valakikben ez is félelmet kelthet. Például a ballibsikben!!!”
 • 20. csefa 2011. május 08. 21:20
  „Mekkora támogatást is lehet lehúzni?! Ha elolvasod a cikket akkor kiderül, hogy mindenki örül a megalakulásnak és sok sikert kíván, de anyagi támogatást csak a tagok adnak!!
  A "negatívoknak" ajánlom, hogy evezgessenek egy kicsit a Mosonin és meneküljenek az újgazdag hajósok hullámaitól (pláne Győr alatt), esetleg megemlíthetjük az orvhalászokat is. A vízirendőrtől az fél akinek oka van rá!

  Sok sikert fiúk! A vízen találkozunk!”
 • 19. poorman 2011. május 08. 20:43
  „Prédikátor kisfiam ne oszd az észt, mert én élesben csinálom.”
 • 18. realiti 2011. május 08. 20:42
  „17-nek: Amit a gonoszkodók lertak, az nem keserű irónia,hanem rosszindulat. Anélkül bélyegeznek meg valakit-valamit, hogy ismernék őket. Aki csak a száját tudja jártatni, az inkább örülhetne, hogy vannak,akik tenni is akarnak, saját idejüket és energiájukat feláldozva a szószátyárokért is. ÉN Győrben élek, nem a Marson, és nekem is szvügyem a "vizek városa"!”
 • 17. nüs 2011. május 08. 19:20
  „15-16, látom nem értitek a keserű iróniát, amit megfogalmaztak itt páran
  Hol éltek ti, a Marson?”
 • 16. udy 2011. május 08. 18:13
  „Nem értem, végre ébred a magyar!! Összefog és védi az értékeinket! Eddig csak amiatt nyomtak le minket mert csak széthúztunk. Igen alakulni kell a magyar őrségnek, mindenhol az országban!! Kedves negatívok, ti majd a rendőrt hívogatjátok ha valami érne bennetek, vagy az értékeiteket??”
 • 15. vizijeti 2011. május 08. 16:42
  „Tisztelt hozzászólók, nem értem a negatív hozzáállást. Nap mint nap jelennek meg újságcikkek arról hogy a bűnözés már a Mosoni-Dunát és a Rábát sem kíméli. Rengeteg az orvhorgász, orvhalász. Örülnünk kellene, annak hogy emberek akik szeretik a folyókat tenni szeretnének hogy élhetőbb legyen a világ. Nem kell mindig a politikát keresni a hova tartozást. A mentőmellény színe is narancssárga!!! Azért hogy a vízbe esett embert hamarabb észrevegyék a vízben.”
 • 14. titokgyula 2011. május 08. 13:37
  „Valahol megértem. Annyira bent vagyunk a vízben, hogy onnan is kell vigyázzon ránk valaki.”
 • 13. Driver 2011. május 08. 12:01
  „Szerintem alakítani kellene autóverseny polgárőrséget! A pályákon végigszáguldva ellenőrizhetnénk a renitens nézőket.”
 • 12. peet2 2011. május 08. 11:05
  „Az igazi polgár őr gyalogjár..
  az igazi vizipolgár ör uszva..
  Akkor meg nem kell oly sok támogatás .hisz gy füdőruha a kinaiban 2-3000ft. és több évig hordható.”
 • 11. zoli78 2011. május 08. 10:47
  „Kíváncsian várom-várjuk az eredményeket, addig én is "Prédikátor" nézeteit osztom.”
 • 10. Prédikátor 2011. május 08. 09:55
  „És még valami. A vízi polgárőrség alakulása igen jó indok arra, hogy önkormányzati támogatást megszerezve adóforintokból hajókázzanak. Ugye a benzin már nekik is drága....”
 • 9. Prédikátor 2011. május 08. 09:53
  „Vízi Polgárőrség??? Hahaha Van fogalmuk arról, hogy az igazi polgárőrök mit is csinálnak??? Tudtommal nincs...
  Először tenni kéne valamit utána menni támogatásért. Bár nem tudom miből mert Borkai úr megint lehúzott egy millát polgárőrök támogatásából annak ellenére, hogy az önkormányzatnak komoly elvárásai vannak. Köszönjük neki!

  Poorman!!
  Gyere el polgárőrnek és megtudod mennyi a különbek a polgárőrök. Amíg te otthon vered a bránert addig ők a szabadidejüket, sokszor az éjszakájukat áldozva vannak kint a területükön, és vigyáznak rád is.”
 • 8. power2011 2011. május 08. 08:49
  „megnéztem a képeket, bennem félelmet kelt ez a rikító színű póló.
  Tes mondani indul eljárás ellenük?”
 • 7. janika 2011. május 08. 08:17
  „Ezek a "titkosrendőrök"! Ezek nyíltan masírozhatnak. Lehet,hogy a vízen is van cigány bűnözés?-hisz köztudott hogy cigány nemszereit a vizet.”
 • 6. széchenyi12 2011. május 08. 07:38
  „Majd a vízen másokban riadalmat keltenek, így Sintér emberei 3 évre be is börtönzik őket!!!!”
 • 5. poorman 2011. május 07. 18:50
  „Modja már meg vki, hogy a polgárőrök mennyivel különbek, mint az önkéntes rendőrök voltak annó???”
 • 4. igazszó 2011. május 07. 18:17
  „,,Tevékenységük plusz profizmust ad a rendőrség munkájához"...????Ez a vicc csattanója lenne ?!
  Az egész nagyon elgondolkodtató, hogy kinek, minek, és ugyan már, miért????”
 • 3. háté 2011. május 07. 16:33
  „fityesz polgárőrség, -ahogy kel, ezeknek mindent szabad!”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr és Pápa egy irányban

Borkai Zsolt győri polgármester a héten fogadta Áldozó Tamást, Pápa nemrégiben megválasztott… Tovább olvasom