Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Vita és ismerkedés az építészkonferencián

Provokatív kérdések és a várost bíráló kritikák is elhangzottak azon a konferencián, amelyet az építészet hónapja alkalmából rendezett kedden a megyei építészkamara és az önkormányzat főépítészi irodája.
A rendezvénynek a szakmai ismeretterjesztés és az ismerkedés volt a célja, miközben szó esett konkrét városfejlesztési tervekről is. Révi Zsolt győri főépítész saját bevallása szerint némi „hátsó szándékkal" vett részt a szervezésben.

– Szerettem volna egy kicsit felrázni a szakma képviselőit, hogy provokatív kérdéseken, akár építő vitákon keresztül megismerhessük egymás elképzelését a város építészeti jövőjéről – mondta a főépítész, nem titkolva, hogy a nap folyamán több résztvevő kritikával is illette a városfejlesztési elképzeléseket. Többen például azt kifogásolták, hogy a sajtóban is megjelent elképzelések ugyan hangzatosak, de túl sok bennük az általánosság. Révi Zsolt szerint azonban az általánosságok mögött sok konkrétum van, amelyek megvitatásának azonban természetesen nem ez a rendezvény volt a terepe. Mások a főépítész azon kijelentésével nem értettek egyet, hogy nem minden döntés előkészítését kötné lakossági egyeztetéshez.

Ezt sokan úgy értelmezték, hogy kikerülné a győri lakók véleményét, holott Révi Zsolt szerint egyáltalán nem erről van szó.
– Egyszerűen azt szeretném, ha előbb a szakmai egyeztetés történne meg – ez egyébként szerte a világon így működik –, hiszen ha nem előzné meg alapos előkészítés a lakossági véleményeztetést, el sem jutnánk a tervezésig – mondta Révi Zsolt, aki elmondta: Győr eljutott abba a szakaszba, hogy egyre nagyobb városfejlesztési egységekben gondolkodhat, azaz egy-egy épület helyett egész városrészeket újítanak fel, rövid folyószakaszok helyett pedig komplex vízpartrendezési terv készül.

A főépítész elismerte azt, hogy a nagy tervekkel szemben a szakma nagy része szkeptikus, így a közeljövő egyik fő feladata, hogy bebizonyítsa: a jól hangzó elképzelések komoly munkával valóra válhatnak, s Győr élhetőbb, szerethetőbb várossá válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árkád: a gyermekmegőrzőről, a parkolókról és a buszokról

"Kérdem én, hogy az Árkádban miért nem lesz gyermekmegőrző, és miért kell fizetni a parkolásért?" Tovább olvasom