Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Visszavont építési engedélyek

Tavaly mintegy 150 esetben fellebbezték meg a kiadott építési engedélyeket Győrben.

Parkolóház: a legnagyobb port kavart fellebbezési ügy lett.
A nagyobb ügyek között ott találjuk a parkolóházat, de mint kiderült, a jogorvoslatok zömét az új építésű társasházak teszik ki.
A győri építkezésekről írt cikkeink egyre nagyobb hányada kezdődik úgy: a csúszás oka a megfellebbezett engedélyeknél keresendő... Utánanéztünk, hogy ez a tendencia, ami nekünk már feltűnt, számokkal is alátámasztható-e. A győri építési hatóság adatai szerint csak az elmúlt évben összesen 152 alkalommal fellebbezték meg a kiadott építési engedélyeket (ebben az adatsorban új közintézmények, illetve magánépítkezések is szerepelnek).

A szám önmagában nem sokkal magasabb, mint a korábbi években volt, ám alapvető változás, hogy egyre nagyobb számban a társasházi engedélyeket vizsgáltatják felül – a szomszédok. A szakember szerint az újonnan építendő társasházak 95 százalékában biztosan jogorvoslatot kérnek a környéken élők, akik – elsősorban a családi házas övezetekben – egyáltalán nem örülnek az általuk csak fekvő tízemeleteseknek nevezett házak térhódításának. Tavaly fordult a kocka a tekintetben is, hogy a másodfokú hatóság/a bíróság is egyre nagyobb arányban jóváhagyta a fellebbezéseket.

Megváltoztatott tervek

De visszatérve a számokhoz: az elsőfokú hatóság saját körben tíz engedélyt visszavont 2004-ben, hármat pedig kiegészített, illetve javított. A felettes hatóság másodfokon 72 megfellebbezett engedélyt végül is helybenhagyott; huszonhetet viszont megsemmisített, emellett új eljárást rendelt el. Két esetben megsemmisítette az  engedélyt és egyúttal az eljárást is megszüntette. Tizenkilenc fellebbezésnél megváltoztatta az építési engedélyt. Ugyanannyi esetben a jogorvoslati eljárás (az összeállítás készítésekor) még folyamatban volt. Az esetek száma így tehát 152.

A parkolóház lett a leghíresebb

A fellebbezések miatt megakadt engedélyeztetési eljárások közül a legnagyobb visszhangot kétségkívül a győri parkolóház esete váltotta ki, amely a folyamatos fellebbezések miatt és a bíróság döntése értelmében még mindig csak próbaüzemmel tarthat nyitva.
A fellebbezés tárgya elsőként közigazgatási eljárási hiba volt, amelyet aztán újabb követett (a jogi anomáliákra hivatkozva). Új eljárást rendeltek el a Banai úti benzinkút esetében is, elfogadva a környezetvédők fellebbezését.

Az Árkád építése fél évet csúszott

A Rába-gyár volt telephelyén építendő Árkád bevásárlóközpont esetében is jogorvoslattal élt az előbb említett győri Reflex, de ezt a beadványát elutasították – az építési tervekre vonatkozóan.
A közlekedési csomópont tervezésekor azonban a környékbeliek tiltakozását már elfogadta a hatóság, így új tervet kellett készíttetnie a kivitelezőnek. A bevásárlóközpont építése idáig fél évet csúszott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepeltek a gönyűi protestánsok

Ritka dolognak számít, ha két különböző vallású gyülekezet épít közös templomot. A gönyűi 22 millió forintos költségéhez a püspökségek és a hívők is hozzájárultak. Így szombaton ünnepélyesen átadták azt rendeltetésének. Ittzés János evangélikus és dr. Márkus Mihály református püspök a templom harangját és az új épületet is felszentelte. Tovább olvasom