Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Villámcsődület a tisztes munka világnapján

A tisztes munka világnapján (október 7.) a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) felhívásához csatlakozva számos országban tartanak akciókat, megmozdulásokat, kerékpáros felvonulásokat a szakszervezetek.

Több hazai érdekképviselet a Vasas Szakszervezeti Szövetség ötlete alapján országszerte flashmobokat, villámcsődületeket szervezett. A munkaerő-kölcsönzés veszélyeire hívták így fel a figyelmet.

A szakszervezetek így tiltakoztak minden olyan foglalkoztatás ellen, ahol az elvégzett munka nincs egyensúlyban a kifizetett bérrel.

Az akciónapon Győrben a sétálóutcán délután négy után egy csoportnyi ember sípszóra „megfagyott" és a következő sípszóig, pár percig úgy maradt. A mozdulatlanság alatt aktivisták szórólapokat osztogattak, amelyekről kiderült, hogy az ideiglenes foglalkoztatás többek között valós veszélyt jelent a munkahelyekre, a fizetésekre és a munkakörülményekre. Az ideiglenesen foglalkoztatottakhoz hasonló helyzetben van a kölcsönzött munkaerő. Rájuk például nem vonatkozik a kollektív szerződés, ők a munkavégzésük helyszínén nem lehetnek szakszervezeti tagok és bizonytalan a bérük.

Galéria! Fotók: Bertleff András


A nemzetközi akciónap keretében ma délután hívták fel a társadalom figyelmét számos városban a munkaerő-kölcsönzés veszélyeire. Összesen 12 hazai városban: Budapesten, Debrecenben, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Komáromban, Pápán, Székesfehérváron, Szombathelyen, Veszprémben és Zalaegerszegen.

A résztvevő szakszervezetek: Építő-, Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége, Húsipari Dolgozók Szakszervezete, International Union of Food (Nemzetközi Élelmiszeripari Szakszervezet), Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, Postás Szakszervezet, Vasas Szakszervezeti Szövetség, Vasutasok Szakszervezete.

Olvasóink írták

 • 5. tibi58 2009. október 14. 18:08
  „Látó55!

  Nem tudom Ön mennyi idős, Én elmúltam ötven, mégse minősítenék fiatal embereket hasonló módon mint ÖN. Főleg nem ismeretlenül.Véleménye Önt minősíti. Szóval elkelne az után képzés a hasonlóaknak mint Ön.”
 • 4. elemér 2009. október 12. 14:58
  „Na és kit használlnak ilyen munkakörökben ha nem pont ?ket ?”
 • 3. szekek 2009. október 09. 09:15
  „látó55! Miért nevezed takony gyerekeknek őket.Lehet, hogy főiskolások, vagy diplomások, semmi jogod nincs takonynak nevezni őket.”
 • 2. bisset 2009. október 08. 12:16
  „<moderálva>,ők az új generáció ők tehetnek valamit elindíthatnak valamit,a mi generációnk mindent lenyel és tűr mint egy birka ,mivel vagy jobb???”
 • 1. látó55 2009. október 08. 11:27
  „Pont ezeknek a takony gyerekeknek van fogalma a munkaerő kölcsönzésről, szakszervezeti tagságról, kollektív szerződésről.
  Pedig a kampánnyal egyetértek, de más arcokat kellett volna keresni, úgy talán hitelesebb lett volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pozsonyi kocka okozta a bajt

Lezárult a vizsgálat a győri Petz-kórházban történt fertőzéses megbetegedések kapcsán. Valóban a… Tovább olvasom