Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Vigyázat, mérgező gombák!

Az elmúlt időszakban, régiónkban több súlyos gombamérgezési eset fordult elő. A mérgezéseket minden esetben saját szedésű, vadon termő gomba okozta, melyeket gombaszakértőnek nem mutattak meg.

Idén az esős időjárásnak köszönhetően bő gombatermő év várható - figyelmeztet a veszélyre az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete.

Az ÁNTSZ felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy csak olyan vadon termett gombát és gombából készült ételt fogyasszanak, amelyet gombavizsgáló szakellenőr megvizsgált.

"A mérgező gombák fogyasztása kis mennyiségben is súlyos tüneteket okozhat, akár halálhoz is vezethet. A sütés, főzés nem jelent biztonságot, mert nem minden mérgező gomba toxinja bomlik el hő hatására.

Minden olyan piacon, ahol gyűjtött, szedett gomba értékesítése folyik, a piac nyitva tartásának ideje alatt, gombavizsgáló szakellenőr áll a fogyasztók rendelkezésére.


Általános tanácsok a gomba felhasználásával kapcsolatban

1. Az ellenőrzött gombát lehetőleg a gyűjtés napján fogyasszuk el, szellős, hűvös helyen tárolva is legfeljebb másnapra tehetjük el!
2. Alapos tisztítás után használjuk fel a gombát!
3. Az elkészített gombás ételt még hűtőszekrényben se tároljuk másnapig, vagy tovább!
4. A gombaszakértő tanácsait, a gombák helyes felhasználásáról mindig fogadjuk meg!
5. Az ehető gombákban lévő fehérjék, aromaanyagok is okozhatnak allergiás-, gyomor-béltüneteket egyes személyeknél.
6. Néhány gomba alkohol fogyasztásával együtt okoz tüneteket (pl. ráncos-, kerti tintagomba, változékony tinóru, illatos pereszke).
7. A gombás ételek nehezen emészthetőek, ezért egyszerre nagy mennyiségű, ehető gomba fogyasztása is okozhat megbetegedést. Kiskorú gyerekeknek nem javasolt gombás étel.
Egyes gombáknál a tönk fogyasztása nem ajánlott, mivel nem emészthető (pl. szegfűgomba, őzláb gomba).
8. Téves felfogás, hogy forrázással, a kalapbőr lehúzásával a gombát méregteleníteni tudjuk.
9. Hívjuk fel a gyerekek figyelmét, hogy óvoda udvaron, kertben talált gombákat ne egyék meg, ezekre az intézmény üzemeltetői is figyeljenek, és gondoskodjanak a termőhely megszüntetéséről.
10. Vadon termő gomba fogyasztása után, ha bármilyen tünet jelentkezik, haladéktalanul forduljuk orvoshoz! A hányáson, hasmenésen kívül egyes fajoknál (pl. párdúc galóca, légyölő galóca, susulyka) idegrendszeri, keringési zavarok léphetnek fel (izzadás, verejtékezés, test kipirulása, szapora pulzus stb.).

A maradék nyers gombát, tisztítási hulladékot, ételmaradékot vigyük magunkkal, mivel a gombafaj gyors megállapításához nagy segítséget jelent" - áll a közleményben.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nincs belvízvédelmi készültség

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság továbbra sem rendelt el belvízvédelmi készültséget a megyében. Tovább olvasom