Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Veszélyt rejthet a fényfüzér

Győr-Moson-Sopron - Adventi koszorú sem idén, sem tavaly nem okozott lakástüzet, köszönhetően a tűzoltók gyakori figyelemfelhívásának. Két évvel ezelőtt azonban szükség volt a segítségükre, karácsonykor történt baj.
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltói minden évben felhívják a figyelmet arra, hogy óvatossággal elkerülhetjük a bajt. Figyeljünk oda az adventi koszorúkon égő gyertyákra, a lecsepegő forró, esetleg égő viasz meggyújthatja a koszorú közelében elhelyezett éghető anyagokat. De tűz keletkezhet abból is, ha a meggyújtott, őrizetlenül hagyott gyertya tövig ég.

A katasztrófavédelem szóvivője, Schreindler Ágnes elmondta lapunknak, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén még nem kellett a tűzoltókat adventi koszorú által okozott tűzesethez riasztani. Ezzel szemben két éve több alkalommal okozott tüzet a gyertyaláng.

A karácsonyfa esztétikus beállítása nem könnyű feladat, ezért sokszor a fát a falhoz, polchoz kötözik az emberek. Ez az eljárás célravezető ugyan, de a tűzoltás egyik módját – az égő fa gyors eltávolítását – eleve kizárja. Ugyancsak nem tanácsos a karácsonyfaégőt bekapcsolva hagyni, ha nem tartózkodunk otthon. A bizonytalan eredetű és a műszaki követelményeknek nem megfelelő égősorok használata – amit a napokban lefolytatott fogyasztóvédelmi vizsgálatok is bizonyítanak – tűzveszélyes lehet. Ezért a fénysor felszerelése előtt annak megfelelő működéséről meg kell győződni.

A csillagszóró meggyújtását a felnőttek csak felügyeletük mellett engedjék meg a gyermekeknek. Kerüljék az átlagosnál nagyobb méretű csillagszórók használatát, mert a lehulló szikrák a fa alatt elhelyezett ajándékok csomagolását vagy a szőnyeget meggyújthatják.

Az ünnep januárra eső részében, amikor a fa szinte már légszáraz, lehetőleg ne gyújtsanak gyertyát és csillagszórót, mert a kiszáradt, gyantás fa a legkisebb gyújtóhatásra is belobbanhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindent legyőzött a kitartás

Győr-Moson-Sopron - Kertész Anikó lett a Kisalföld „Legemberibb ember" című elismerésének… Tovább olvasom