Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Vegye fel a harcot az influenzával!

Megelőzhetők és kezelhetők a megbetegedések. A népi gyógymódok kora lejárt, azonban számos új lehetőség adott. Lássuk, mit tehetünk egészségünkért!


A Győrben háziorvosként praktizáló Dr. Németh Ildikó, belgyógyász, kardiológus szerint influenza időszakában legfontosabb a megelőzés.

- Mivel a kórokozók cseppfertőzéssel terjednek, fontos köhögéskor a zsebkendő használata, s a kéz száj elé emelése. A védekezés terén nagy a szerepe a rendszeres kézmosásnak, jelentős a megfelelő táplálkozás, optimális vitaminbevitel. A fertőzés esélye csökkenthető egészséges életmóddal, fokozott higiéniával, s ha kerüljük a tömeget.

Ha mégis megbetegedtünk, és azt nem kezeltetjük megfelelően, esetleg idő előtt visszatérünk mindennapi teendőinkhez, megfertőzhetünk másokat, s magunkat is veszélyeztetjük. Ilyenkor könnyebben alakul ki szövődmény, és fennáll a felülfertőzés lehetősége.

A láz a szervezet természetes védekező reakciója, ám a tüneteket kezelni kell.  Javasolt hűtőfürdő, s lázcsillapító alkalmazása. Érdemes torokfertőtlenítőt használni, vitaminokat, antioxidánsokat mézes-citromos teát, sok folyadékot fogyasztani. Ha jó az immunrendszer, pihenéssel s egy felszerelt házi patikával átvészelhető az influenza, meghűlés, bakteriális megbetegedés is. A téli hónapokban kerülendők a rendelők, mert a betegek egymást is fertőzhetik. Huzamosabb rosszullét, több napos láz, homlok- és arcfájdalom, tüdő fájlalása esetén azonban mindenképp fel kell keresni a háziorvost.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Érkeznek olyanok is, akik influenza ellen akarják beoltatni magukat. Aki éppen beteg, nem kaphatja meg az injekciót. Krónikus problémák esetén, szívelégtelenséggel élők, anyagcserezavarral küzdők számára azonban fontos az oltóanyag. A H1N1 ellen nagyjából hatvan embert oltottunk be, egy személy jelzett utána enyhe hőemelkedést.  Ez a vakcina együtt adható a szokványos influenza elleni injekcióval. Sokan fordulnak hozzánk tájékoztatásért ez ügyben. Minden tudnivalót elmondunk, de a paciens helyett nem dönthetünk, s nem befolyásolhatjuk- mondta a doktornő.

Az influenza gyógyszerrel egy hét alatt gyógyul, a nélkül hét nap alatt- szokták mondani. Bár antibiotikum nem szükséges, fontos kezelni a tüneteket, s támogatni immunrendszerünket.

Dr. Papy Zsuzsanna szakgyógyszerész úgy véli, hogy a z OTC, azaz végy nélkül kapható gyógyszerek felváltották a népi gyógymódokat.

- Manapság az asszonyok nem készítenek otthon tinktúrákat, főzeteket.  Mégis mondhatni, hogy az emberek próbálják mellőzni az erős szintetikus gyógyszereket. Egyre többen használnak homeopátiás, növényi hatóanyagú szereket. A piacon azonban a gyógyszernek minősülő OTC termékek vezetnek. Az ezek iránti kereslet aránya 80 százalék, megelőzve a homeopatikus árukat, gyógyhatású készítményeket. A legkeresettebb a náthára, lázra, torok- és fejfájásra, orrdugulásra, gyulladáscsökkentésre ajánlott OTC termékek. Ezek kétség kívül hatékonyak, ám minden esetben konzultálni kell a gyógyszerésszel. A szakember tájékoztatást ad az összetevőkről, s hogy mely készítmények szedhetők egy időben. Így elkerülhető az allergiás reakció és túladagolás- hívta fel a figyelmet Zsuzsanna.

A gyógyszerésztől megtudtuk: az új influenza elleni oltás iránt egyre nagyobb az érdeklődés, 60-80 darab fogy naponta az adyvárosi gyógyszertárban.

Olvasóink írták

 • 8. load 2009. november 20. 12:28
  „4. info2009*
  A hazudozásod lassan kimeríti az emberiesség elleni bűn fogalmát.
  Állításoddal szemben az amerikai hivatalos álláspont a következő:

  "The Centers for Disease Control and Prevention Advisory Committee on Immunization Practices recommends routine influenza vaccination for all women who are or will be pregnant during the influenza season. During seasonal influenza epidemics, during previous pandemics, and with the current influenza A (H1N1) pandemic, pregnancy places otherwise healthy women at increased risk for serious complications from influenza, including death. Inactivated influenza vaccine can be safely and effectively administered during any trimester of pregnancy. No study to date has demonstrated an increased risk of either maternal complications or adverse fetal outcomes associated with inactivated influenza vaccination. Moreover, no scientific evidence exists that thimerosal-containing vaccines are a cause of adverse events among children born to women who received influenza vaccine during pregnancy. In this article, we review the evidentiary basis for the recommendation of vaccination of all women who will be pregnant during the influenza season and safety data of influenza vaccination during pregnancy."”
 • 7. gelcsa 2009. november 15. 13:06
  „A cikk címe mindent megmond, választ is ad egyértelmüen! "Vegye fel a harcot az influenzával! "
  Ez is nagyon jó ötlet, nekem ezt tetszik a legjobban:"Az influenza ellen már feltalálták a szenteltvíz adagoló automatát!"
  Na szép idő van, tessék a jó levegőre menni, gylogolni, délig gyümölcsöt enni, és a szeretet ereje is sokat segít, talán mindennél többet!”
 • 6. janika 2009. november 13. 12:15
  „Az influenza ellen már feltalálták a szenteltvíz adagoló automatát!”
 • 5. raffy2 2009. november 12. 22:00
  „szerintem hallgasson az orvosra a kedves feleséged.semmi jót nem lehet olvasni ezzel kapcsolatban.nézz utána!”
 • 4. info2009* 2009. november 12. 20:46
  „Az USA-ban a terhes nok egy resze elvesziti a magzatot az injekcio hatasara. Aki terhes semmifele gyogyszert ne szedjen es semmifele oltoanyagot ne engedjen a testebe. Kerulje a tomeget es vigyazzon a higieniara, tovabba igyon rendszeresen bio repa-cekla levet es egysen parolt zoldsegeket. Ha en terhes lennek, semmifelekeppen sem oltatnam be magam, ugyanugy mint a gyermekemet sem.

  Ha valakinek az immunrendszere gyenge, ez az oltoanyag csak meg jobban legyengiti. Ezt az oltoanyagot nem betegseg megelozesre szantak, hanem betegseg okozasara. Nem kell felni semmifele influenzatol.”
 • 3. Dwatson 2009. november 12. 17:32
  „Mit tegyen a félidős terhes feleségem,mert nem akarja beoltani a háziorvosa?”
 • 2. sicc 2009. november 12. 16:45
  „8 tévhit az új influenzával kapcsolatban: A H1N1 influenza második hulláma úton van a Föld északi féltekéje felé! A betegek száma rohamosan növekszik, és egyes országokban már a védőoltás beadását is megkezdték.
  De mire fel ez a nagy aggodalom? A vírus nem mutálódott, amitől többen is tartottak, és a betegség többnyire enyhe lefolyású. A világjárvány szétkürtölése csak félelemkeltés volt?

  Bár a járvány távol áll a rettegett formájától, nem átlagos influenzáról van szó. Sokan fognak idén megbetegedni, sokkal több fiatal és egészséges ember halhat meg, mint normálesetben. Fontos, hogy tisztában legyen a legújabb információkkal a H1N1 influenzavírussal kapcsolatban, hogy megvédhesse magát és családját a betegségtől!

  1. Ugyanazok a tünetei a H1N1 influenzának, mint a szezonális változatnak. Ha elkapod belázasodsz.
  A H1N1 influenzával megfertőződött emberek felénél nem jelentkezik láz, és egyesek a szokásos influenzatünetek mellett gyomorrontáshoz hasonló szimptómákat is produkálnak. Ez jelenthet émelygést, hasi görcsöket, hasmenést.
  Figyeljen a jelekre: légzési nehézség, mellkasi fájdalom és kék ajkak! Ezek a tünetek a betegség súlyos állapotára utalnak!

  2. Ez csak enyhe influenzajárvány, a halálozási arány is alacsonyabb, mint a szezonális influenza esetében.
  A H1N1 influenza többnyire fiatal áldozatokat követel, és bár a tél még csak most kezdődik, máris több fiatal halt meg influenza következtében, mint normálesetben egész télen. Világszerte közel 5000 ember halt meg eddig a H1N1-vírus következtében: ez kevesebb mint a szezonális influenza által követelt évi 36 000 áldozat, viszont az influenzaszezon még alighogy elkezdődött. Ám pontos adatokkal még sokáig nem fognak rendelkezni a szakemberek, de egy biztos: mivel a vírus több embert fertőzhet meg, többen halhatnak meg.

  3. Biztonságban van, amíg egészséges, csak a beteg, legyengült emberek vannak kockázatnak kitéve.
  A legtöbb gyerek, aki meghalt, teljesen egészséges volt, és a felnőttek legtöbbjének sem volt semmilyen egészségügyi problémája. Hatszor annyi ember fog megbetegedni, mint egy átlagos influenzaszezon alatt, mivel csak keveseknek van hatékony antitestvédelme a vírussal szemben. A betegség súlyos formája azért alakul ki, mert a vírusos fertőzés egyenesen a tüdőt éri. Egyes tényezők rontanak az esélyeken, ám az elhunytak 80 százaléka teljesen egészséges volt. Ha 50 évnél idősebb, jó eséllyel lehet már immunvédelme a 2009-es H1N1-vírussal szemben, mert hasonló influenzával már találkozhattak még 1957 előtt. Így ha jó génekkel rendelkezik, vagy már volt szezonális H1N1-beteg, valószínűleg nem fog súlyos állapotba kerülni, ha megbetegedne - de ezt nehéz előre megmondani.

  4. Nem fogok megbetegedni, ha bioételeket eszem, vitaminokat szedek, maszkot viselek, rendszeresen kezet mosok, és sok folyadékot iszom.
  A legmegbízhatóbb védekezési módszer a járvánnyal szemben az oltás. Ha egészségesen él, enyhítheti a tüneteit, de nem zárhatja ki teljesen a megfertőződés esélyét. A dohányzás abbahagyása, a felesleges kilók leadása, az alkoholfogyasztás mellőzése mind csökkenthetik a megfertőződés esélyét.

  5. Már nem kell aggódni, mert van vakcina a vírus ellen, és rengetegféléből lehet választani.
  Még a gazdagabb országokban is hónapokba telhet, mire mindenki, aki be akarná magát oltatni, megkapja a vakcinát. A szegényebb országok csak kevés oltóanyagot kapnak, ha egyáltalán kapnak. Bár több ország még idejében elegendő dózist rendelt, az egész lakosságnak több időbe telhet, mire mindenki vakcinához jut, mivel a vírus lassabban növekszik a laboratóriumokban, mint az gondolták.

  6. A vakcina nem megbízható - nem végeztek rajta alapos vizsgálatokat. Miért kockáztassak egy enyhe lefolyású influenza esetében?
  Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy meghal, vagy olyan súlyos betegségeket kaphat el, mint a Guillain-Barré-szindróma, mint hogy a vakcina mellékhatásai jelentkezzenek. A H1N1 influenza nem mindig enyhe lefolyású, és még ha szerencsés is, másokat megfertőzhet, akiknek a szervezete nem biztos, hogy ugyanolyan jól fog reagálni. A szakemberek szerint nem kell tartani a vakcinától, mivel ugyanúgy készítik, mint a szezonális influenza elleni oltóanyagot, csupán két proteint adtak hozzá. Annak esélye, hogy a vakcinától elkapja a Guillain-Barré-szindrómát, kisebb, mint 1:1 millióhoz, míg az influenza esetében ez 40:1 millióhoz.

  7. A vírus nem lesz halálosabb, mert az nem ,,érdeke" a baktériumoknak.
  Az influenzavírus gyakran mutálódik. Még senki sem tudhatja, hogyan fog a 2009-es H1N1-vírus változni, de egyértelműen nem fog csak úgy elmúlni. Félő, hogy kialakulhat a vírusnak a gyógyszereknek ellenálló változata, de még nincsen erre utaló adat.

  8. Ha elmúlik ez a világjárvány, több évtizedre biztonságban érezhetjük magunkat.
  Bármilyen másik állati influenzavírus bejuthat az emberi szervezetbe akár már holnap is, és ezzel újabb pandémia kezdődhet, ami akár a 2009-es influenzánál sokkal súlyosabb is lehet. Nem lehet előre megjósolni a járványok kialakulását.

  Forrás: www.newscientist.com”
 • 1. Napocska 2009. november 12. 13:23
  „Végre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bioetanollal üzemelő motor Győrből

Az Audi Hungariánál megkezdődött a bioetanollal is üzemelő, 2.0 literes TFSI motorok… Tovább olvasom