Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Védelmi igazgatási felkészítés a megyében

A járási rendszer kialakítása után a védelmi igazgatás helyi szintje szerkezetében és feladataiban is gyökeres átalakuláson és megújuláson esett át.


Az átalakítást megelőzően honvédelmi körzetek szerint szervezett Helyi Védelmi Bizottságok működtek. Az átalakítással párhuzamosan a járások - illetve a fővárosban a kerületek - illetékességi területéhez igazodó Helyi Védelmi Bizottságok kerültek megalakításra, melynek elnöki feladatait a járási hivatalvezetők vették át.

A Védelmi Bizottságok honvédelmi elnökhelyettesi feladatainak ellátása érdekében a honvédelmi miniszter által jóváhagyott elgondolás és a jogszabályi felhatalmazás alapján önkéntes műveleti tartalékos, katonai igazgatási összekötő főtisztek kerültek kinevezésre.

A katonai igazgatási összekötő főtisztek békeidőben és különleges jogrendben is számos feladatot látnak el.

Képviselik a Magyar Honvédséget a Helyi Védelmi Bizottságok munkájában és szavazati joggal részt vesznek azok ülésein, irányítják a bizottság Honvédelmi Munkacsoportját, részt vesznek a védelmi célú tervezési feladatok végrehajtásában.

A kinevezett önkéntes műveleti tartalékos főtisztek többsége korábban a Magyar Honvédség, valamint más rendvédelmi szerv hivatásos állományú tagjaként teljesített szolgálatot.

A felkészítés és a tényleges szolgálatteljesítés újabb állomásaként került sor a kijelölt önkéntes műveleti tartalékos, Helyi Védelmi Bizottság honvédelmi elnökhelyettesek tényleges katonai szolgálatra történt behívására.

Mielőtt megkezdték szolgálatukat a járási hivatalokban, április 10. és 12. között a HM Védelmi Hivatal szakmai felügyelete mellett, a Megyei Védelmi Bizottság titkársága által levezetett védelmi igazgatási szakfelkészítésen vettek részt. A felkészítésen a helyi védelmi bizottságok titkárai, honvédelmi elnökhelyettesei, valamint katasztrófavédelmi megbízottjai vettek részt.

Az érintett állomány megismerte a védelmi igazgatás rendszerét, a békeidőszaki és a különleges jogrendi működés sajátosságait, a területi és helyi védelmi igazgatási szerveket, azok tevékenységét, a Helyi Védelmi Bizottságok működésének szabályait, okmányrendszerét, feladatait, valamint a honvédelmi feladatokban közreműködő szervek munkáját.

A foglalkozásokon résztvevők egybehangzó véleménye alapján a felkészítés tartalmas és hasznos volt, megszerzett ismereteiket a gyakorlatban is kamatoztatni tudják.

A tényleges szolgálatteljesítés második részében, 2013. április 15. és 30. között az önkéntes műveleti tartalékosok a kinevezésük szerinti Helyi Védelmi Bizottságoknál folytatják a gyakorlati munkát. Részt vesznek a bizottságok ülésein, megkezdik a HVB-k honvédelmi feladataival kapcsolatos munka végrehajtását, az okmányrendszer kidolgozását és pontosítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi bulifotók Győrből - hat helyszínről

Több száz fotó a pénteki és a szombati bulikról Győrből. Tovább olvasom