Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Vaskakas, Vas Laci, vas taps - Kecskeméten járt a győri társulat

Kecskeméten járt a győri Vaskakas Bábszínház társulata, ahol a Ciróka Bábszínház által szervezett XI. Magyarországi Bábszínházak Találkozóján vett részt a Vas Laci! című előadással.


Csütörtök reggel, a rendezvény ünnepélyes megnyitója után 3 napon keresztül előadásról előadásra járt a társulat, hiszen, mint azt a neve is mutatja, a találkozón Magyarország összes bábszínháza megjelent, és bemutatott egy szabadon választott darabot a saját repertoárjából.
A résztvevőknek így rengeteg bábelőadásban volt részük, megható vagy épp mosolyra fakasztó mesékben, végzős hallgatók egyéni műsorában.
Nem volt egyszerű dolga a szakmai zsűri tagjainak – Marek Waszkiel egyetemi professzornak, Schilling Árpádnak, a Krétakör művészeti vezetőjének és színházrendezőnek, Tasnádi István drámaírónak és Veres András bábrendezőnek – mikor a nap végén az előadások véleményezésére került sor.


Három nap és 18 fellépő után, vasárnap reggel elsőként került színpadra a Vaskakas Bábszínház Vas Laci! című darabja.

A Vas Laci!-t csekély 1 hónapja mutatta be a győri bábszínház, óriási sikert aratva a gyerekek és felnőttek körében egyaránt. Kérdéses volt a társulatnak, hogy lehetséges-e a 600 kg vasból, nagyjából 300 csavarral összefogott díszletet leszállítani az országos találkozóra, de végül mégis erre az előadásra esett a vezetőség választása.

Tengely Gábor, a Vaskakas főrendezője és Markó Róbert, a bábszínház dramaturgja mert merészet álmodni.

A darab készítőinek célja elsősorban a hagyományos népmesék és motívumok újraélesztése volt, és ezeknek élvezhető formában való tálalása a 21. század gyermekei számára.

A Vas Laci! hidat képez az egyre inkább feledésbe merülő értékes magyar népmesék és a mai kor népszerű képregény stílusai közé. Benedek Elek változatát veszi alapul, de sokat merít Fábián Ágostonné (Marika néni) moldvai csángó mesemondó Vas Laci - történetéből is.
A várt siker Kecskeméten sem maradt el; a közönség vastapssal jutalmazta a Vas Laci!-t , a zsűri közel egy órán keresztül elemezte az előadást.

A rengeteg pozitív visszajelzés után még nagyobb erőbedobással veti bele magát a Vaskakas a 2013-as Győrkőcfesztivál szervezésébe (július 5-7.), ahol aranyhajú tündérlányok érkeznek a négy folyó városába, Győrbe, s két és fél napra varázspálcájukkal játszótérré, lurkóbirodalommá változtatják az egész várost.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balhé a győri szállodában: tévedésből saját szobájából dobta ki és verte meg a vendéget

A győri Hotel Rába bepiált cseh vendége a szobáját eltévesztve úgy vélte: abba valaki beköltözött. Berúgta az ajtót, kirángatta a mosdóból a német vendéget, megverte. Tovább olvasom