Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Vaskakas premier - Repülési lecke kezdőknek

Azt mondja az egyik, szemét diszkréten törölgető szülő nekem a vastapsok után, ez így helyes!

A gyereke ott nevetgél a többiekkel, egymásnak mutogatva a bemutatót megelőző játszóházban készült kiscicát, ő pedig pityereg a darab végén. A Repülési lecke kezdőknek olyan előadás, amely mindenkinek ad emlékezeteset.

Tengely Gábor rendezőként az egyik legkövetkezetesebb dirigens a hazai színi világban. (Nem csodálkoznék, ha lecsapnának rá az úgynevezett nagyszínházak is.)

Eddigi munkái is ezt mutatták, és ennek fényesre, meghatóra és gyönyörűségesen szépre sikeredett darabja az olasz meséből írt történet, melynek ősbemutatója a Vaskakas Bábszínházban volt. (A Vaskakas Bábszínházba bemenni a belső varázsvilág miatt egyébként is, de premier idején vagy matiné-előadásokkor még külön pluszöröm. A bejáratot most éppen olasz kikötővé varázsolták át igazi teknővitorlásokkal és olasz melódiákkal. Az udvaron forró csokoládé és nápolyi várta a játékokon kívül a gyerekeket és szüleiket. Az emeleti játszóteremben pedig apró kismacskákat készíthettek vagy éppen sirálytojás-memorit játszhattak.)

Vaskakas premier - Repülési lecke kezdőknek - Fotó: H. Baranyai Edina

A ráhangolódás tökéletes minden színdarabra. Amikor a kicsinyke nézőtér megtelt, már alig várta mindenki, induljon el a játék. Az első meglepetés ekkor ért bennünket. A felnőttek először valami bajt szimatoltak, hiszen a szereplők, a játékuk alapján most is elmondható, nem véletlenül Jászai- és Blattner-díjjal jutalmazott Ujvári Janka és Badacsonyi Angéla olaszul kezdtek beszélgetni. Mi van? Néztek össze a sötétben az okos(kodó) felnőttek. Ám a gyerekek számára egy pillanat alatt világossá vált minden. Az olasz szövegeket olyan hiteles és kimunkált színészi gesztusok kísérték, hogy senkinek nem maradt kétsége afelől, miről is van szó. Egy anya próbálja meg elengedni lányát a nagyvárosba a kis kikötőből. Próbálja elengedni a kezét, hogy ezentúl egyedül szárnyaljon...

És ennek a történetnek a közepébe zuhan be egy olajfolttól haldokló sirály. Aki már számunkra érthetően, magyarul beszél, és egy macskára bízza egyetlen kicsinyét, az ő tojását, mielőtt meghal. A halál természetes módon jelenik meg ebben a darabban. (Tengely Gábor ebben is mesteri. Nem gügyög a gyerekeknek, mindentudó barátként fordul hozzájuk.) Míg a macska kicsit nevetségesen élesztgeti a sirályt, a zene, Rab Viki munkája, amely mindvégig kiváló társa a szövegnek, játéknak, szituációknak, mélabúsra vált. Élmény volt nézni a gyerekek és a felnőttek reakcióit.

A két kiváló színésznő, a pontos dramaturgia, a kidolgozott rendezői ötletek olyan sodró módon rántottak minket bele a mesébe, hogy szinte előre tudtuk, mi következik. Sőt, volt egy kisgyerek, aki átvette a tolmács szerepét és az olasz – a darabban ugye az emberi nyelv – párbeszédeket a maga módján, a szituációból kiindulva fordította. A mese csodás kettős vívódása, a hogyan lehet elengedni valakit, akit neveltünk és a hogyan tudunk valakit megtanítani repülni, ha magunk soha nem szárnyaltunk kérdéskör valóban sokrétű, és minden korosztály megtalálja benne a maga számára szóló üzenetet. A bábosok mesterien keltenek életre több figurát is. Sajnálatos, hogy a Vaskakas Bábszínház kis-nagy termében nincs zsinórpadlásra és fényhídra hely, így néhol nem látszanak jól a kamarajátékok.

A Bartal Kiss Rita Blattner-díjas által tervezett díszletek egyébként a hagyományos perspektivikus látványvilágot megidézve mégis modern környezetet adnak a színdarabhoz. Olyan jó lenne elmesélni, amit mesteri módon az író-dramaturg Gimesi Dóra megtett, hogy miről szól ez a darab. De nem teszem, mert azt gondolom, ezt mindenkinek látni kell. Nem fog csalódni sem kicsi, sem nagy. Egyébként, hogy mennyire emberközeli a mese, arra jó példa egy apuka mondata a premier után: „Hogyhogy ebből még nem készült rajzfilm?" Igaza van. Az emberségről, a szeretetről, arról, hogy mitől lehet kerek a világ, mindig, mindenütt szívesen nézünk meg meséket.

Vaskakas premier - Repülési lecke kezdőknek - Fotó: H. Baranyai Edina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: jöhet a második hullám

Várakozó állásponton vannak a járványügyi szervek, mivel jelen pillanatban csak gyanítani lehet,… Tovább olvasom