Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Vaskakas-ház: megújul félmilliárd forintból

Több mint félmilliárd forintért újítja fel és alakítja át a győri Vaskakas-házat a tulajdonos. Az épületegyüttesben kiállítótér, aukciós ház, közösségi tér és étterem létesül.

A győri önkormányzat 2007 őszén két sikertelen licit után több mint százhatvanmillió forintos áron adta el a Bécsi kapu tér 1–3. szám alatti épületet – amely az egykori Vaskakas éttermet, az afölötti udvart és a mellette lévő klasszicista stílusú házat foglalja magában – a most már Pest megyei székhelyű Energorg Energetikai Tanácsadó Kft.-nek.
Dr. Nagy László tulajdonos a Kisalföldnek elmondta: egy másik, 1992-ben alapított energetikai cégének 1996-os eladásából futotta a vételre.

„Fiatalkori szerelemről van szó. Máig emlékszem arra, hogy kamaszként egy kiránduláson mennyire tetszett a győri belvárosnak ez a része, s arra is, hogy a várfal tövében lévő ágyúkon pihentünk" – jegyezte meg dr. Nagy László tulajdonos.

A felújítás-átalakítás jövő nyáron kezdődhet el
A felújítás-átalakítás jövő nyáron kezdődhet el és 2013-ra fejeződhet be. Fotók: Bertleff András


A szakember négy éve arra számított, hogy mostanra már túl lesz a rekonstrukción, azonban tavalyi, a műemlék épület felújítására beadott európai uniós pályázatára nem kapott támogatást. Időközben mindössze annyi történt, hogy a telekkönyvben egybevonatta a három helyrajzi számon szereplő ingatlant, amelynek címe most már csak Bécsi kapu tér 3. Idén újra próbálkozott a regionális fejlesztési tanácsnál: ezúttal turisztikai projektet adott be, amelyre augusztus végén 250 millió forintot ítéltek oda a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programból. Az új engedélyezési terv már jogerős. A teljes költség a saját erővel együtt meghaladja a félmilliárd forintot.

„A beruházáshoz nincs köze Princz Gábornak. Ugyan történt közeledés a részéről, de nem találkoztak az elképzeléseink" – cáfolta dr. Nagy László a sajtóban a múlt hónap közepén megjelent hírt, miszerint az egykori Postabank-vezér szállodát alakít ki a Vaskakas-házra elkeresztelt tömbben.

Dr. Nagy László
Dr. Nagy László


A komplexumot korántsem hotelnek szánja a tulajdonos. Az egykori étteremből újra éttermet alakít ki, ahol kulturális programokat is kínál majd a vendégeknek. Felette, az udvaron terasz és 600 négyzetméteres fedett közösségi tér lesz, amely többek között lakodalmak, társas összejövetelek számára nyújthat különleges miliőt. A szomszédos klasszicista stílusú épület földszintjén kiszolgálóhelyiségek, első és második emeletén a klasszikus és a kortárs hazai festészetet bemutató kiállítások kapnak helyet.

„Nem múzeumi, hanem élő tárlatokat szeretnék zenével, kávézóval, borozóval" – mondta erről dr. Nagy László, akinek másik énje műgyűjtő. Két és fél évtizede ragadta el ez a szenvedély, azóta több mint száz magyar – elsősorban klasszikus XX. századi – festményt vásárolt meg; egy részüket rendszeresen kiállítják a Magyar Nemzeti Galériában és más galériákban. Több budapesti aukciós házzal, galériával már megállapodott, hogy a győri épület átadása után rendszeresen „vendégszerepelnek" időszakos fővárosi tárlatok nála Győrben.

A tervek szerint a közbeszerzési eljárás lefolytatása után legkésőbb jövő nyáron elkezdődik a kivitelezés, amely 2013-ra fejeződhet be.

Olvasóink írták

 • 8. jóhatudod 2011. szeptember 18. 19:36
  „A pacipimpallóját működnek igy a dolgok !! Csak nálunk és Győrben ! A normális országokban / városokban / igen is bevonják a magántőkét a műemlékvédelembe meghagyva a tőke kihelyezőjének a tisztességes hasznot,mert úgy kötik meg a bérleti szerződéseket, hogy a beruházó több évig üzemelteti a bérlrményt igy megtérül a befektetése és haszna is keletkezik ÉS ITT A LÉNYEG ! BÉRLŐ nem tulajdonos ! NEM ÁRUSITHATJA KI A VÁROSVEZETÉS A NEMZETI TULAJDONT/ ezt csak itt lehet megtenni / a polgármestert meg két lábbal rúgják ki ha asszisztál a történelmi épületek eladásánál ! Lehet ott akarja elszállásolni a győri olimpia vendégeit !!!”
 • 7. révfaluiszúnyog 2011. szeptember 18. 07:52
  „A nyolcvanas években sokat jártam a Kakasba, ismertem az étterem bérlőit és a zenészeket is. A felújí-tandó saroképület akkor sem volt külön a bástyától, nem is lehetett, mert össze vannak épülve. Győr egész szerkezete úgy nézett ki, ahogy ez a maradék épületegyüttes mutatja. Bástya, mellé építve a házsor, amely az utca felé egy vagy két emeletet, a bástya felé azonban földszintet vagy egy emeletet mutat. Ilyen rend-szerű volt a régi Dunakapu bástya is a Bástya utca 1939-ben elbontott északi oldalának ún. pattantyús házaival. Az utca felé egy emeletes háznak látszottak, de az emelet hátrafelé földszint volt és a lakásokból a bástya tetején kialakított kicsi kertekbe lehetett lépni. Ez az épület szerkezet héjként vette körül a belvá-rost, ez volt a győri vár tipikus rendszere. Nyilvánvaló, hogy a bástyáknak nekiépített lakóépületek a föld-szinten és a pincékben is összeértek, hiszen több helyütt -Bástya utca, Káptalandomb Bécsi kapu felőli feljárata, a rég eltűnt Fehárvári kapu és környéke- e házakban szállásolták el a városlakók katonáikat, akik a lakásokból azonnal a kazamatákba juthattak.

  A Vaskakas étteremnek csak a vendéglátó része esett a bástya alá, a kazamaták egy szakaszába, a konyha, az öltözők, az élelemraktárak, hűtők már a most felújításra kerülő épület földszintjén voltak. A Vaskakas bástyarész -Bécsikapu bástya északi része- sose volt a püspökvár része, hiszen a püspökvár a Kastély bás-tyán áll. A lapidárium viszont már részben a püspökvár kertje alatti kazamta, a végén le is van falazva, mert ott már a püspökségi pincék kezdődnek, amit használnak. A Vaskakas étterem s a mellé lapuló ház az önkormányzat tulajdona volt, a kakast működtető vendéglős vállalkozók azt mindenkor bérelték a vá-rostól. A lakóház a régi időkben inszol ház volt, bérlakások, melyekre alig költöttek, ennek a ,,lakók" is okai lehettek. A bérlő vendéglős szenvedett az állandóan vizesedő falak, dohos helyiségek miatt, költeni viszont nem tudott, nem is akart rá, hisz nem ő volt a tulajdonos. Lassan lepukkant az egész és már nem lehetett kitermelni a bérleti díjat, ezért nem akadt a végére bérlő s bezárt. A város ezt a problémát kívánta orvosolni, amikor meghirdette eladásra. Végül Nagy megvette - bár rengeteg érdeklődő volt- s most beru-ház. Bárki megvehette volna, hisz nyílt pályázat volt rá. Megoldás lehetett volna az is, hogy a város meg-tartja a tulajdonjogot, felújítja, kitalál rá egy funkciót s aztán arra bérlőt keres. Személy szerint nem ér-tem, miért nem ezt a megoldást választotta, hisz néhány száz millió a városnak nem nagy ügy, különösen évekre széthúzva. Az elképzelt funkció nyilvánosságra kerülése óta még inkább nem értem, miért ne csi-nálhatta volna meg a város maga kiállító háznak az épületet, mivel a többi ilyen jellegű intézményt is ő birtokolja és működteti. Az éttermet is kialakíthatta volna, mert ha megfelelő a környezet, talán a régi bérlők egyike is örömmel visszavette volna. De hát a közgyűlés az közgyűlés, abba meg nem lehet bele-kötni, hogy ki kinek a haverja, ismerőse... Amióta világ a világ, mindig így működtek a dolgok.”
 • 6. Tündenéne 2011. szeptember 16. 17:12
  „Repesve várjuk!!!”
 • 5. jóhatudod 2011. szeptember 16. 16:58
  „Nagyon örülök hogy újra nyilika Vaskakas és felújitja a tulajdonos a szomszédos épületet is /legalább is erre kapja a 250 millát !majd meglátjuk mi lessz a tervekből ?! /mert abból mát több is volt ! Remélem elszámoltatják !

  És itt álljunk meg egy pillanatra ! Idáig úgy tudtam a győri vár történelmünk része /a bástya a vár része ha jól tudom/,és MINT TÖRTÉNELMÜNK RÉSZÉT HOGY LEHETETT ELADNI MAGÁNVAGYONBA ADNI ??????????

  Jövő héten majd nem zenélhet a városháza órája mert kiderül,hogy a városvezetés eladta Első szül. lákátos jockinak ??
  És ilyenkor hol vannak a városvédők ?? Miért nem perlik vissza a város jussát ! kézen-közön eltünik Győr városa ????”
 • 4. T_McVay_01 2011. szeptember 16. 14:55
  „Nagyon örülök az épületek felújításának de szerintem a tervnek ez a része hogy:

  "Nem múzeumi, hanem élő tárlatokat szeretnék zenével, kávézóval, borozóval"
  meglehetősen hamar bukni fog.

  Mire azonban ez bebizonyosodik addigra a Városunk már gazdagodik egy remélhetőleg
  szépen rendbe hozott étteremmel és felújított épülettel.”
 • 3. pappe 2011. szeptember 16. 12:15
  „2-hez: Igazad van, mert én tősgyökeres győri lévén életemben nem hallottam ezt a "Vaskakas-ház" kifejezést! /Pedig nem vagyok már mai eresztés. :))) /”
 • 2. audieto54 2011. szeptember 16. 11:39
  „Örömmel olvasom,hogy végre rendbe teszik a lakóházat és a Püspökvár kazamatáját,melyben anno a "Vaskakas étterem " működött. Az viszont meglep,hogy a két épület ezentúl egy egység lesz,holott sosem volt az.A kazamata mindig is a Püspökvár része volt,tehát azt/még ha étterem is lesz /külön kell az épülettől választani,/mint ahogy a fenti képen is jól látszik/két külön álló dologról beszélünk.
  A kivitelezéshez kitartás és jó munkát kívánok.

  ui: Tudós-1 .Hozzászólásának az első sor fele is elég lett volna./addig van értelme/a többi gyalázkodás.”
 • 1. Tudós-1 2011. szeptember 16. 11:05
  „Végre egy jó ötlet.
  Szurkolok Nagy Úrnak, hogy sikerüljön a terve és annak politikamentes kivitelezése.
  Sok az ellendrukker, azok közül, akik nem kaptak, kapnak egy kis zso-zsot a mellékzsebbe, mint szokássá vált a városban.
  Ez lehet Győrnek egy újabb gyöngyszeme, ha elkészül.
  Hajrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. Varga László Emlékkonferencia a győri Széchenyi-egyetemen

A XVIII. Győri Akadémiai Nap keretében 2011. szeptember 21-én, szerdán 13.30 órától a Széchenyi… Tovább olvasom