Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Városrészek fóruma: zajos szemétválogatás zavarja a lakókat

A hajléktalanok és a gyűjtőket jogtalanul kinyitogató kukázók tevékenysége olyan méreteket öltött, hogy képtelenség nyugodtan eltölteni miattuk akár egyetlen éjszakát is.
Olvasói kérdés

Panelházban lakom. Bejárata előtt áll öt szelektív gyűjtésű konténer. Azt még el tudnánk viselni, hogy éjjel-nappal dobálják a környékbeliek a szemetet a gyűjtőkbe, ami zajjal, csattanással jár, ahogy az üvegek, a fémek egymásra esnek. De a hajléktalanok és a gyűjtőket jogtalanul kinyitogató kukázók tevékenysége olyan méreteket öltött, hogy képtelenség nyugodtan eltölteni miattuk akár egyetlen éjszakát is. Tömegesen érkeznek reggel, napközben, délután, este, de a legnagyobb forgalmat pont a pihenőidőszakokban bonyolítják, szombatra, vasárnapra virradóra. Gyakori, hogy éjjel 11 óra és hajnali hat között négyen rámolják ki a fémhulladékot. Nagy zajjal kivágják a szelektív tetejét, kidobálják a fémeket a járdára, ahol egyesével összetapossák a könnyebb szállíthatóság miatt. Hajnali kettőkor és reggel hat előtt is érkezett egy-egy ember, aki ugyanezt az üvegekkel tette meg. Hiába szóltunk a kommunális szolgáltatónak, a közös és az önkormányzati képviselőnek. Kiírtuk a kukákra, hogy kérjük, az itt élők nyugalma, pihenése érdekében elfogadható időszakban látogassák a gyűjtőket. Ezeket a papírokat a kukázók borgőzös káromkodások közepette letépik. Ajánlottunk a gyűjtők elhelyezésére alkalmasabb helyeket, 50–200 méteren belül, hiába. Csak az utóbbi időben okoz ez a zajongás ekkora problémát, mióta beindult a hajléktalaninvázió. Mit tehetünk?


A Marcalvárosból érkezett panasz ügyében dr. Lipovits Szilárd győri jegyzőt kerestük meg. Tájékoztatása szerint a témában a jogi lehetőségeket két jogszabály határozza meg. Az egyik a szabálysértésekről szóló törvény, amely alapján az említett zajos kukázás csendháborításnak és köztisztasági szabálysértésnek minősülhet. A másik a helyi önkormányzati rendelet, ami a tiltott, közösségellenes magatartásokról szól. Eszerint a kukázó bírsággal sújtható és a település hulladékok kezelésével kapcsolatos magatartásra vonatkozó szabályát is megszegi. Mindezek alapján a jegyző azt javasolja, hogy a lakók éjjel a rendőrséget értesítsék; a rendőrök a helyszíni intézkedés után a szükséges jogi lépéseket megtehetik. Napközben a közterület-felügyelet és a győri mezei őrszolgálat munkatársai hívhatók, ha a lakók azt látják, hogy valaki a szelektív hulladékgyűjtő edényekből vesz ki hulladékot. Dr. Lipovits Szilárd közleménye szerint a szelektív hulladékgyűjtő sziget áthelyezése a sűrűn lakott részeken „nem látszik megfelelő lehetőségnek". Aki kérni akarja az edények áthelyezését, levelét a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás címére (9021 Győr, Városház tér 1.) kell megküldenie.

Baranyai Ádám munkahelye közelében vannak szelektív hulladékgyűjtő edények. A férfi ezért tapasztalta, hogy tartalmuk átválogatása nagy felfordulással, zajjal járhat. Fotó: Mészáros Mátyás
Baranyai Ádám munkahelye közelében vannak szelektív hulladékgyűjtő edények. A férfi ezért tapasztalta, hogy tartalmuk átválogatása nagy felfordulással, zajjal járhat. Fotó: Mészáros Mátyás


Sütő Csabát, a győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat intézményvezetőjét is megkérdeztük az ügyben, aki tud a többeket érintő problémáról. Utcai segítőszolgálatuk munkájának része, hogy a rászorulók figyelmét felhívják a közösségi együttélés elemeire, hogy közvetítsenek köztük és a lakosok között. Meg szokták kérni a fedélnélkülieket, hogyha a kukák tartalmát válogatják át, akkor azt csendesen tegyék és ne éjjel. Azonban arra a segítőszolgálat nem vállalhat garanciát, hogy kéréseiket az utcán élők minden esetben be is tartják. Sütő Csaba szerint nem is itt kell keresni a megoldást, mert tapasztalatai alapján nem mindig hajléktalanok borítják ki a szelektív szemetet. Ők ugyanis felosztják egymás közt az utcákat, amelyekben a „sima kukákat" rendszeresen átnézik és nem jellemző, hogy egymás területére mennének. Így az sem valószínű, hogy ugyanazt a szelektív szigetet egy éjjel négy-hat hajléktalan átválogatná – magyarázta az intézményvezető és hozzátette: nem nőtt jelentősen az utóbbi időben az utcán élők száma.

– A szelektíven gyűjtött hulladék közt értékesíthető holmi is van, például a fém italos dobozok leadhatók, az üvegpalackok egy része visszaváltható. Adatgyűjtést tervezünk, hogy kiderüljön, kik azok, akik átválogatják a szelektív szemetet és miért jobbára éjjel teszik ezt – fogalmazott Sütő Csaba.

Olvasóink írták

  • 1. anuvuk 2012. szeptember 29. 18:49
    „Már rengetegszer leírtam, - de leírom ha kell százszor, - hogy "medve" barát konténerek kellenek!
    Minden típusú hulladékra, befele igen, ki semmi!!
    Míg a jelenlegi kukás szállítás működni fog, - nem lesz, nem lehet változás!
    Az egész rendszert át kell alakítani, - mely súlyos milliókba fog kerülni, - de meg kell tenni!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a fémtolvaj

Egy felújításra váró Spicer sebességváltót lopott el egy ismeretlen tettes Győrben, a Puskás Tivadar… Tovább olvasom