Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Van még munka a diákoknak

Győr-Moson-Sopron - Aki akar dolgozni, annak még mindig nem késő egy kis pénzt keresnie tanévkezdés előtt. Főleg gyári, betanított munkák várnak a diákokra, a kedvelt adminisztrációs feladat ilyenkor kevesebb.
Ma már nem jellemző az a tendencia, hogy a diákok nagy része a júniust és a júliust szemeli ki pénzkeresésre – talán azért, mert egyre kevésbé nyaralásra gyűjtenek –, egész nyáron töretlen az érdeklődés. Szerencsére a munkalehetőség is, így aki akar, tud dolgozni, sőt, mivel ez a hónap a szabadságok főszezonja, még az is találhat munkát, aki a nyár eleji nagy roham idején nem járt szerencsével. Más kérdés, hogy a diákok igényei nem mindig találkoznak a munkaerőpiacéval.

– A legkedveltebb irodai, adminisztrációs munkák ilyenkor háttérbe szorulnak, ráadásul ezekbe a munkakörökbe többnyire „belülről", a dolgozók családjából keresnek fiatalokat, akiket aztán valamelyik diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatnak. Ha mégsem, akkor általában már betanított, gyakorlott diákokat keresnek, főleg, ha rövidebb időszakról van szó – tudtuk meg Farkas Bálinttól, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet területi képviselet-vezetőjétől.

S hogy akkor milyen munkák közül lehet válogatni? Elsősorban úgynevezett „könnyű fizikai munkákból" – júniusban a Fürge Diáknál a lehetőségek 70 százaléka ilyen volt –, például a gyári betanított munkák közül. Matricázás, alkatrész-válogatás, összeszerelés, minőség-ellenőrzés – bőven van lehetőség; a chipscsomagolás és az árufeltöltés a hipermarketekben például kifejezetten népszerű. Lemorzsolódás nem nagyon van, a legnagyobb, 10 százalék körüli a mezőgazdasági munkáknál – kukoricacímerezésnél, búzaidegenelésnél – fordul elő.

Könnyű fizikai munka, például csomagolás szinte mindig akad; a győri Horváth Anna idén három hetet dolgozik. Fotó: Krizsán Csaba
Könnyű fizikai munka, például csomagolás szinte mindig akad; a győri Horváth Anna idén három hetet dolgozik. Fotó: Krizsán Csaba

Angyalné Szabó Veronika, a Meló-Diák irodavezetője szerint ilyenkor még „kibontakozhatnak" a középiskolások – még mielőtt szeptemberben visszajönnének a főiskolások és egyetemisták a városba.

– Ősztől a cégek jobban ragaszkodnak a betöltött 18. életévhez, míg nyáron a szabadságolási időszak miatt a fiatalabbak is könnyebben kapnak munkát – mondja az irodavezető. Náluk augusztus első hetében van „turnusváltás", s csak Győrben legalább 300 diáknak tudnak munkát biztosítani az azt követő hetekre. Hasonló „kapacitása" van a Fürge Diáknak is, Győrben és környékén 300–400 embernek van hely, igaz, azt nem tudni, hogy a jelenleg is dolgozó diákok közül hányan maradnak augusztusra is. Jellemzően egyébként egy hónap – napi nyolcórás munkával – az az idő, amit bevállalnak, ennyi idő alatt az átlagos 397–550 forintos nettó órabérrel számolva meg lehet keresni 63–105 ezer forintot.

Olvasóink írták

 • 10. Zso 2008. július 23. 15:45
  „nem bérrabszolgák, tudok olyanokról, akik 350-ért melóznak ezerrel és nem diákmunkások.
  Ez igenis nem rossz pénz, én is lehúztam 6 évet diákmunkásként”
 • 9. kovi1 2008. július 23. 08:43
  „Én sem japtam volna munkát sehol ha a barátnőm nem szervez be a chioba!azóta mindig csörög a telefon ha meló van!ma is megyek!”
 • 8. kamu.... 2008. július 22. 18:45
  „fürge diáknál sincs munka.....
  először azt mondják gyere vissza ekkor.... aztán visszamész, felírják a telszámod, hogy majd hívnak, de a telefon nem cseng....
  hasonló a helyzet máshol is (PW és minddiák)”
 • 7. 1 hozzászóló 2008. július 22. 14:24
  „Én már 4 hete próbálok munkát találni Győrben a PW-nél, de mindig azt a választ kapom, hogy "nincs hely". Akkor másnak hogyan van hely? Pedig már 5 éve tag vagyok náluk. :(”
 • 6. zseton 2008. július 22. 14:20
  „Aki tud és akar dolgozni hadd menjen,biztos senki sem kényszeritette azt a fiút,hogy dolizzon az autópályán.Tudtommal csak vizet hordott,abban meg nem szakad bele.Nem kell elvenni a kedvét!Miért az jobb lenne,hogy az egész nyarat "nemtudomhol"csavargással töltené?”
 • 5. Putyilov 2008. július 22. 13:19
  „Jobb,ha időben hozzászoknak,később nem lesz annyira fájdalmas.
  Mert,hogy itt változás nem mostanában lesz,az tuti.”
 • 4. matriné 2008. július 22. 12:12
  „Íme a fiatal bérrabszolgák a vadkapitalizmusban!Elég korán kezdik a kizsákmányolásukat.”
 • 3. anyad20 2008. július 22. 11:58
  „győrben sincs több. legjobb esetben szorolopozás 1-2 ft/ darab áron”
 • 2. jucuska 38 2008. július 22. 10:42
  „Ez nem igaz!! Sopronban nincsen bármennyire szeretnének a diákok dolgozni...az én fiam is hiába adta le a telefonszámát mindegyik diák szövetkezetnél......egyszer nemkapott tlefont ,hogy mehetne pedig nem kényes és nem válogatós!! Akkor meg ne Megyét írjanak hanem várost!!! Győrben lehet hogy annyi meló van:::”
 • 1. anyád20 2008. július 22. 10:07
  „persze van......ja meg mese maci habbal”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz a bútorgyárban

Győr - Leégett a győri Cardo bútorgyár egyik raktárépülete vasárnap késő este. A tűzoltók három… Tovább olvasom