Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

Vámosszabadi - Versenyt futnak az idővel a menekülttábor ellen - videó

A lakók csak magánakciókkal tudnak információhoz jutni, mert hivatalosan még mindig nem keresték meg őket sem a döntéshozók, sem a döntés végrehajtói.

Vámosszabadin folytatódott a tiltakozás, ezúttal a befogadó tábor épülete előtt:
Korábban:

„Itt? Már hetekkel ezelőtt felmérték a terepet. Voltak hivatásosok, s voltak szakemberek: villanyszerelők, festők, gépészek... A saját fülemmel hallottam, amikor a részletekről beszéltek. Nem egyhetes történet ez" – erősítette meg egy, a leendő menekülttábor közvetlen közelében dolgozó férfi a Vámosszabadin elterjedt híreket. Egyre több mozaikdarabkát találnak a helyiek, ebből rakják össze maguknak a képet. Más kérdés, hogy ez mennyire valós.

Elterjedt például, s a vámosszabadi polgármesterhez is eljutott annak a híre, hogy már a vaságyakat is bevitték a leendő befogadó állomás épületébe. Változást ugyanakkor csak annyit látni, hogy biztonsági őrt rendeltek ki a leendő menekült- tábor elé; rajta kívül senki sem léphet az ingatlanra...

A hétfő esti rendkívüli testületi ülésre Vámosszabadira érkeztek azok a szigetközi, illetve csallóközi települések vezetői, akik a távolság okán érintettek lehetnek. A tervezett menekülttábortól ugyan
A hétfő esti rendkívüli testületi ülésre Vámosszabadira érkeztek azok a szigetközi, illetve csallóközi települések vezetői, akik a távolság okán érintettek lehetnek. A tervezett menekülttábortól ugyanis legfeljebb 5–6 kilométerre van a községük. Fotó: Mészáros Mátyás

Mi igaz ebből; mikor nyílik meg a 210 fős befogadó tábor; mikor jön az első menekült Vámosszabadira; július 1-je előtt még azért tájékoztatják a helyieket, hisz ez továbbra sem történt meg…

Egyértelmű kérdéseket tettünk fel (írásban) a bevándorlási hivatal országos központjánál, ahonnan hétfőre válaszokat ígértek, de mondataik nem érkeztek meg. Kivárjuk.

Azt azonban a pletykák ellenére, vagy épp azok miatt leszögezhetjük: a helyiek, akik még hétfő reggel is félpályás útlezárással tiltakoztak, versenyt futnak az idővel. S versenyt fut a vámosszabadi képviselő-testület is, amely szintén hétfő estére rendkívüli ülést hívott össze (már nem az elsőt a hír kirobbanása óta). Erre meghívták azokat a polgármestereket is, akik a településük közelsége miatt szintén érintettek a kérdésben.

A befogadó tábort biztonsági őr védi, mozgás van tehát a kerítésen belül. Emiatt is számos hír szárnyra kelt a faluban. Erről a polgármester, Réti Csaba is értesült. Fotó: Mészáros Mátyás
A befogadó tábort biztonsági őr védi, mozgás van tehát a kerítésen belül. Emiatt is számos hír szárnyra kelt a faluban. Erről a polgármester, Réti Csaba is értesült. Fotó: Mészáros Mátyás


Az ülésen – nagyjából egytucatnyian – közös állásfoglalást fogalmaztak meg, amelynek lényege, hogy a magyar és a szlovák oldalon lévő szigetközi, csallóközi települések nem fogadják el a tábor létesítését, a tiltakozást folytatják, s mostantól közösen lépnek fel, tehát nem Vámosszabadi ügye lesz a befogadó állomás. A civil szerveződés vezetője külön kérte, hogy a következő tiltakozás helyszíne Győr legyen. Végül nem mentek el szó nélkül amellett, hogy az országgyűlési képviselők, akik pedig meghívott vendégek voltak, nem jöttek el az ülésre.

A végére még annyi, hogy a vámosszabadi önkormányzat kis csoporttal a héten Bicskére utazik, hogy tapasztalatokat gyűjtsön a menekülttáborokról, s azoknak egy településre gyakorolt hatásáról. Csak magánakciókkal tudnak információhoz jutni, mert mint a cikkben egyszer már írtuk s a rendkívüli ülésen is leszögezték: hivatalosan még mindig nem keresték meg őket sem a döntéshozók, sem a döntés végrehajtói.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Pretorianus 2013. június 28. 21:29
  „A logikádnak itt van az előfutára... Pontosan olyan magas röptű, mint a tiéd. :)
  "Aki nincs a Magyar Népköztársaság ellen, az vele van; aki nincs az MSZMP ellen, az vele van; és aki nincs a Népfront ellen, az vele van."
  Tudod, nem minden fekete-fehér... Csak a logikád. Abból is inkább az első tagja... :) Olyan gyengén érvelsz, hogy már-már röstellem magam, hogy egyáltalán válaszra méltatlak...”
 • 45. Pretorianus 2013. június 28. 18:59
  „44. oxana 2013.06.28. 10:58
  A logika egy nagyon szerteágazó, hatalmas felületet betakaró tudás. Csak te egyszerűsíted le az illogikus gondolkodásoddal , hozod le a szintedre a magyarázatod... Légiesen nőies... :)”
 • 44. oxana 2013. június 28. 10:58
  „36. Pretorianus

  Ha a semmibe vett magyar honfitársaid mellett vagy, ahogy írod, akkor logikusan a menekültek ellen vagy.”
 • 43. Pretorianus 2013. június 26. 09:17
  „38. Patriot 2013.06.26. 06:24
  Esetleg tények? :) Soros kapcsolásban? :)))”
 • 42. siera 2013. június 26. 08:47
  „Szerintem Te terjesztesz "szellemi pestist",de ez az én dolgom,hogy mit hiszek rólad.
  Gondolat:Aki nem Vámosszabadin él vagy nem tud azonosulni a gondjaikkal ez ügyben,az miért kommentel ellenük??
  Én melléjük állok mert így érzem magam jól a bőrömben és ha mást nem legalább el tudok menni velük tüntetni.
  DE!! Ha ez a dolog engem nem érintene ,vagy nem értenék vele egyet,meg se fordulna a fejemben,hogy az ott lakók érdekei ellen írogassak!”
 • 41. pancser 2013. június 26. 07:40
  „40. siera 2013.06.26. 07:33
  A Jobbik nem támogat semmit a gyűlöleten kívül. Az ilyen kezet ha feléd nyújtja el kell taszítani, mert szennyezett fertőzést terjeszt, szellemi pestist.”
 • 40. siera 2013. június 26. 07:33
  „Azért látom egyes kommentelők kezdenek magukra maradni pl. pancser :-)
  Azt tudomásul kellene már venni,hogy ÜGYEK vannak!Ha a Jobbik támogat ebben az ügyben igen is támogasson!Mindent meg kell ragadni!Ez a baj ezzel az országgal....elképzelhetetlen,hogy pl. a Jobbik és az MSZP összefogjon egy ügyben !Szerintem meg ez lenne a természetes,hisz egységben az erő.(hiába közhely)”
 • 39. siera 2013. június 26. 07:19
  „Az már kiderült erről a pártról is,hogy az országgyűlési képviselőiknek csak addig volt fontos a választó amíg be nem kerültek !Lásd földtörvény,trafikmutyi,stb. ! Ha jöttök Győrbe mi családostul kimegyünk és mellétek állunk!
  Egy gondolat:Nem csak Omega koncert miatt lehet elfoglalni a városház teret és az utat !Most nem is figyeltem Borkai megszólalt már az ügyben ?Vagy a hazai földek eladásával volt elfoglalva a parlamentben?....(egy volt Fidesz és Borkai szavazó)”
 • 38. Patriot 2013. június 26. 06:24
  „Pretorianus, milyen fura, hogy egyből magadra vetted.

  Erős szegfűbódulatból lettél nemzeti radikális? Vagytok így egypáran!”
 • 37. W118 2013. június 25. 23:54
  „to 22. pancser 2013.06.25. 16:58
  Komoly kétségeim támadtak afelől,hogy tudod-e miről beszélsz?
  "Jó távol van a falutól a leendő tábor amit meg nem is lehet letagadni!"
  A tervbe vett tábor úgy 1000 azaz egyezer méterre van a házaktól.
  "Az Uniót sem kell okolni, kellett a nyitott határ a"
  Schengenről már hallottál?
  "a nyomor űz el hazulról. "
  Ugye mondtam,hogy nem háború,polgárháború,természeti katasztrófa miatt menekültek,csak egyszerűen a fejlett nyugat jóléte vonzza őket.
  "Végül nem mentek el szó nélkül amellett, hogy az országgyűlési képviselők, akik pedig meghívott vendégek voltak, nem jöttek el az ülésre."
  Ha a Jobbikos ott volt,az miért is probléma Neked?
  És az miért nem,hogy a többi le se .... a vámosszabadiakat?”
 • 36. Pretorianus 2013. június 25. 22:25
  „29. Patriot 2013.06.25. 19:30
  :)
  Balliberálisok... Itt gondolom a Soros kapcsolású hol liberális, hol/magát annak beállító// "jobboldali" fidesz fanokra,mint jómagadra gondolsz... :) Idegengyűlölő hozzászólások? Itt? :) Mutasd...A szinted pontosan eléri pancserét, jók vagytok együtt. :) Együtt sem lehet bennetek komolyan venni,mert tények híján csak idegengyűlölőnácifasiztakeretlegényezni tudtok.:)))
  Én a semmibe vett magyar honfitársaim mellett vagyok,nem a menekültek ellen. Aztán azt gondolhatsz,amit akarsz, folytasd csak nyugodtan te is a minden tényt nélkülöző fröccsenéseidet.:)))”
 • 35. szil60 2013. június 25. 21:07
  „A kérdésem:a menekültek java muszlim,miért nem Iránba netán Kuvaitba esetleg Szaúd-Arábiába vagy Nigériába menekülnek?”
 • 34. Legs 2013. június 25. 20:54
  „http://www.youtube.com/watch?v=_n6YE105FZM

  Függetlenül attól kik is éneklik.”
 • 33. Legs 2013. június 25. 20:26
  „32. Dwatson 2013.06.25. 20:18

  Most akkor a Fideszre szavazók akarnak tábort,az ellenzékiek meg nem?
  Akkor lesz aki menekült lesz Vámosszabadin,és aki Vámosszabadiról menekült,de nem lesz meg a státusza?
  ---:))
  Jó kérdés.Azok olyan hazai menekültek,tehát velük nem kell foglalkozni.Ki nem ...le.mondaná Pintér úr.”
 • 32. Dwatson 2013. június 25. 20:18
  „Most akkor a Fideszre szavazók akarnak tábort,az ellenzékiek meg nem?
  Akkor lesz aki menekült lesz Vámosszabadin,és aki Vámosszabadiról menekült,de nem lesz meg a státusza?”
 • 31. zakarias3 2013. június 25. 19:51
  „29.Meg a trafikosok!”
 • 30. Legs 2013. június 25. 19:42
  „27. pancser 2013.06.25. 18:55

  Honnét tudod,hogy vannak köztük palesztinok?Linket is adj!Nosza,rajta.Bizonyítsd igazad.Illetve megkérlek téged mutasd be őket.”
 • 29. Patriot 2013. június 25. 19:30
  „Nagyon tetszik a balliberális fórumozók kirekesztő, idegengyűlölő hozzászólása.
  Ha az emberfia nem évek óta olvasná ezt az oldalt azt gondolná, hogy a Jobbik szavazótábora kisajátította magának a Vámosszabadival kapcsolatos hozzászólásokat.

  Pedig nem így van, itt vannak a tolerancia és az emberi jogok és a demokrácia kizárólagos szakértői. Együtt a Diploma Keresők és a vezető nélküli szocialista szekértábor.”
 • 28. zakarias3 2013. június 25. 19:25
  „Már pedig menekűlttábor lesz,még ha az ég le is szakad!Ha a 2/3 úgy dönt akkor még az Isten sem mondhat ellen!”
 • 27. pancser 2013. június 25. 18:55
  „24. Pretorianus 2013.06.25. 17:51
  A menekültek között palesztinok is vannak szép számmal. Szóval akkor a táborban a palesztinok ellen kincsen kifogásod, meg afgánok ellen sincs, irakiak ellen sincs, mert hazájukat megszállták és így tovább. Remélem őslatinságod virággal fogadja őket!”
46 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két év négy hónap fegyház a dunaszentpáli árvízi tolvajnak

Két év, négy hónap fegyházbüntetésre ítélte a Győri Járásbíróság B. Istvánt, aki tűzoltózubbonyt és… Tovább olvasom