Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Változik a szabadság számítása

Augusztus 1-től a szabadságra menő munkavállalók ugyanannyi bért kapnak, mintha dolgoznának.

A Munka törvénykönyvének erről a változásáról sajtótájékoztatón beszélt Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke és Molnár Ákos, a szövetség területi ügyvivője. Emlékeztettek arra is, hogy a változtatást a munkavállalói érdekképviseletek a munkaadói szervezetekkel együtt kezdeményezték.

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy a Vasas egy uniós projektben vett részt, ami szorgalmazza, hogy a munkahelyeken azt a tudást, tapasztalatot is ismerjék el, amiről nincs „papírja" a dolgozóknak.

Augusztus elsejével, azaz csütörtöktől módosul a távolléti díj számítása, így például egy-egy szabadságos hónapban a munkabér nem változik majd az adott hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően. Az év elején ezzel kapcsolatban lapunk is többször írt.

Ugyanis januártól úgy változott a Munka törvénykönyve – és ennek nagy visszhangja volt – a szabadság idejére járó bér kiszámítási módját illetően, hogy ha 22-nél kevesebb munkanapú hónapban hiányzunk (idén: február, június, március, szeptember, november), akkor az alapbérünknél kevesebb fizetéssel kell beérnünk, ha hosszabb hónapban (január, május, július, október), akkor több pénz érkezhet számlánkra, mint ha mindennap dolgoztunk volna (havibéres munkavállalók esetén).

A különbség nem kicsi, bruttó 100 ezer forintos fizetés és öt nap szabadság esetén több mint 3000 forint a leghosszabb és a legrövidebb hónapok között. A differencia annál nagyobb, minél magasabb az alapbér és minél több napot tölt távol a dolgozó.

Ezentúl viszont már nem így lesz. A távolléti díj számításával összefüggő törvények módosításáról szóló javaslatot június 14-én fogadta el az Országgyűlés; a jogszabály munka törvénykönyvére (Mt.) vonatkozó módosításainak többsége augusztus elsején lép életbe. Az egyik legfontosabb változás a távolléti díj számításának módosulása: az idén január elseje óta életben lévő szabályozással ellentétben a jövőben a munkabér a távollétes – például szabadságos – hónapban nem függ majd a hónap napjainak számától és a távollét időtartamától sem.

A törvény kimondja, hogy a havi béres munkavállalót havi bére az általános munkarend szerinti munkanapok számától függetlenül, mindig azonos összegben illeti meg. A havi alapbér meghatározott időszakra járó részének számításánál a havi alapbér egy órára eső összegét szorozni kell az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával.

Olvasóink írták

 • 13. alle 2013. augusztus 02. 10:39
  „Tisztelt Szakertok!

  A szabadsagom maradekat szandekosan juliusban vettem ki,hogy tobb legyen a fizetesem ezaltal,azaz 11 napot.
  Az eurotol fuggoen brutto 150-155 ezer a fizetesem,azaz netto 100-105 ezer ft.Hat oraban dolgozom.
  Nalunk minden ho 20-tol 20-ig szamoljak el a fizetest.
  Junius 20- tol julius 20-ig terjedo idoszakra 107 ezret kaptam,azaz alig tobbet,mint maskor!
  Olvastam tobb helyen,hogy ilyenkor jelentosen tobb ber jar a dolgozonak.
  Hogyan kell pontosan kiszamolni eszerint a tavolleti dijat?
  Azonkivul masik ot napot pedig junius 20 utan vettem ki.Namarmost elvarhatom azt cegtol,hogy ezt nekem kulon szamolja a regi rend szerint julius 20-tol 30-ig terjedo reszet es kulon,az uj rend szerint az augusztus 1-tol augusztus 20-ig terjedot?
  Elore is kosz szepen.
  a.”
 • 12. Dwatson 2013. augusztus 02. 00:17
  „Na és a táppénzre menők szabadságmegvonása is megszűnik,vagy az azért marad? Februári műtétemet követő táppénzes időszakom miatt 6 nap szabadságomat elvettek.”
 • 11. szekelyse50 2013. augusztus 01. 16:00
  „Hát akkor csökken a szabadságpénz,jól jön a kapitalistának újra”
 • 10. BLA 2013. július 31. 19:51
  „pofatlan. megnyugtatlak az amerikai is ilyen!”
 • 9. Pofátlan 2013. július 31. 17:47
  „Öt éve 2000 ft-ot ad a főnököm a szabadságra, de van olyan ismerősöm aki egy fillért sem kap. A magyar maszek főnök már csak ilyen.”
 • 8. miracle 2013. július 31. 16:09
  „Így van ez, ha hozzánemértő, minisztériumokba benyomott sógor-koma-rokon huszonévesek hegesztik a törvényeket.
  A másik nagy ökörség a szabadság órákban történő nyilvántartása, ami semmire nem jó, még 8 órásoknál is sok helyen, ahol a pénteki munkanap rövidebb. Ahol pl pénteken 6 órát dolgoznak, ott, aki csak pénteken megy szabira, az évi 30 nap helyett (30x8 óra) 40 pénteken hiányozhat (40*6 óra)”
 • 7. Tumbanu 2013. július 31. 14:36
  „legalább már nemcsak szülni nem mehetsz el, hanem sima szabadságra sem...vagyis elmehetsz, de viheted magaddal minden cuccod is az irodából”
 • 6. buggyant 2013. július 31. 14:26
  „persze ez nem visszamenőleges.”
 • 5. ISU 2013. július 31. 14:26
  „Végre visszaáll az eredeti állapot.Valószínű a január 1-től történő változásban is a harácsolásé volt a főszerep. Reméltem, hogy előbb-utóbb rájönnek az illetékesek a jót nem kell okvetlen megváltoztatni.”
 • 4. soproni 2013. július 31. 13:44
  „Kíváncsi lennék,hogy mi fog változni a maszek kereskedelmi egységekben,ahol minimálbérre vannak bejelentve a dolgozók,vagy 8 óra helyett csak 4-re.”
 • 3. ATX 2013. július 31. 12:24
  „Ez most hanyadik verzió?”
 • 2. borsmenta 2013. július 31. 12:14
  „Most már csak azt várjuk, hogy mi lesz az órára számolandó szabadsággal.
  (Ez nem okoz gondot, ahol heti öt napban, napi nyolc órát dolgoznak, de ahol nem heti öt napot, vagy nem napi nyolc órát dolgozik egy teljes munkaidős, ott igen. Jellemző egyébként, hogy még szabadságnyilvántartó nyomtatvány sincs a jelenlegi szabályokra.)”
 • 1. sünci 2013. július 31. 12:00
  „Ritka nagy marhaság volt,akárki találta ki!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitálisan átálltunk - Megtörtént a nagy lekapcsolás megyénkben

Szerdán 12 óra 30 perckor megszűnt az analóg földfelszíni tévéadások sugárzása megyénkben is. Tovább olvasom