Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Válságstratégia: új gyár

Győr - Mintegy két és fél milliárd forintból újította fel győri gyárát a Graboplast Padlógyártó Zrt.: az új üzemet tegnap adták át. Az egész pénteki napot uraló pénzügyi válság mellett ez volt az egyetlen, gazdaságot érintő pozitív hír. Ezzel együtt tény az is, hogy a Graboplastot is érinti a világválság: nem a győri, hanem a kecskeméti és a tatabányai gyárából 90 embernek (60 közülük szerződéses, tehát nem belsős munkatárs) kell távoznia.

A győri gyár felújítása 17 hónappal ezelőtt, a döntés megszületésekor kezdődött: a Graboplast, amely iránt a speciális padlói révén a világ minden tájáról érdeklődnek, úgy határozott, hogy a központi üzemét újítja fel, s nem viszi el az egyre növekedő termelést Tatabányára vagy Kecskemétre, ahol egyébként szintén gyárral rendelkezik. A felújítás szükségessége elsősorban a megrendelések számából adódott tehát, de az is tény volt, hogy a már említett két másik gyár mellett a győri volt a legkevésbé modern.

Az új gyárról a Kisalföld is beszámolt, a legfontosabb adatokat akkor is leírtuk: a beruházás mintegy 2 és fél milliárd forintba került – új keverőüzem épült gyakorlatilag a régi helyére. A cég a gyárterület egy részét értékesítette, az államtól  pedig 240 millió forint vissza nem fizetendő támogatást is kapott; s a beruházás keretében új parkolót is épített. A mostani, XXI. századi technológiával már képesek akár megduplázni is a termelést: Jancsó Péter elnök-vezérigazgató a gyárátadáson azt hangsúlyozta, cél, hogy 2009–2010-re 5 millió négyzetméter padlóforgalmat tudjanak lebonyolítani; jelenleg 2,7–2,8 millió a termelés. „A most átadott új gyár azt is üzeni, hogy 30–50 évre Győrnek lesz padlógyára" – mondta Jancsó Péter.

Avattak: Jancsó Péter, Molnár Csaba, Borkai Zsolt és Müllner Zsolt, a Walis Zrt. vezérigazgatója. Fotó: H. Baranyai Edina
Avattak: Jancsó Péter, Molnár Csaba, Borkai Zsolt és Müllner Zsolt, a Walis Zrt. vezérigazgatója. Fotó: H. Baranyai Edina

A Graboplast sem dughatja azonban a fejét a homokba, főképp mert a gazdasági válság – mint mindenki másra – erre a területre is hatással van. Míg Győrben további látványos fejlődést remélnek a speciális padlók területén, addig Kecskeméten és Tatabányán csökkent a termelés: van, ahol egy teljes műszakkal, máshol a termelési napokat kellett csökkenteni. Ebből adódik a kilencven munkatárs elbocsátása (igaz, hatvan közülük bérmunkára szerződtetett dolgozó). Jancsó Péter kérdésünkre elmondta, ha ma kellett volna döntenie az új gyár építéséről, valószínűleg nemleges lett volna a válasz, lehetséges azonban, hogy emiatt egy évvel később már „a fejemet vertem volna a falba". Ebből is kiderül: a vezérigazgató abban bízik, hogy a válság után helyreáll a rend a gazdaságban, s azt mondja, mint mindenki, aki hasonló cipőben jár: „A pánik a legnagyobb veszély jelen pillanatban. Nyugodtnak kell lennünk, de a helyzetet elbagatellizálni sem szabad." 

A beruházás árát, a két és fél milliárd forintot egyébként a már említett gyárterület-ingatlaneladásból, illetve a tavalyi nyereségből gazdálkodta ki a Graboplast. Érdemes megjegyezni – főképp ezekben a napokban –, hogy még ezen kiadás után is csökkent a részvénytársaság hiteltartaléka. 

De térjünk vissza a gyáravatásra, hiszen a tegnapi ünnepség erről szólt. Borkai Zsolt győri polgármester üdvözölte a 17 hónappal ezelőtt született döntést, miszerint a Graboplast sikerágazata helyszínét Győrben gondolja tartani. Azt is mondta: a cégnek, de Magyarországnak és Győrnek is érdeke, hogy a Graboplast sikeres cég maradjon.

Molnár Csaba,  a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára úgy gondolja, a több mint százéves tradícióval rendelkező gyár a mostani fejlesztéssel üzent is: „Nyugodtságot, biztonságot garantál a dolgozóinak, a partnereinek s a győri sportéletnek is." Hozzátette még: a kormánynak pedig az a dolga, hogy az ilyen fejlesztéseket támogassa. 

Olvasóink írták

  • 1. Győri 2008. október 18. 11:29
    „Gratulálok a Graboplastnak a beruházáshoz. Hatalmas teljesítmény a mai világban egy ilyen beruházás! Sok sikert,sok termelést!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommillióan szegények

Magyarország - Friderikusz Sándor televíziós sok éve arra akarta rábírni a politikusokat, hogy egy,… Tovább olvasom