Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Valószínűleg vétlen volt a gondozónő

Győr - Nem fulladás, hanem gyors lefolyású tüdőgyulladás okozta a győri csecsemőotthonban elhunyt kisbaba halálát – ezt állapította meg a hétfői igazságügyi orvos szakértői boncolás. A fordulat mindent más megvilágításba helyez.
Elvégezték hétfőn a boncolást a tragikus halált halt csecsemő holttestén, s az elsődleges orvosi véleménnyel ellentétben tüdőgyulladást állapított meg a vizsgálat – tudtuk meg a rendőr-főkapitányság tájékoztatásából. Kocsis Tünde alezredes, a rendőrség sajtóreferense elmondta: a szombaton halva talált, otthonban gondozott kisfiúnak tiszták voltak a légútjai, tehát nem állta meg helyét az elsődleges vélemény, ami valószínűsítette a fulladást. Ekkor úgy lehetett tudni, hogy a kis Márkó evés után elaludt és minden bizonnyal hányást öklendezett. Ez enyhén szólva „vastag betűsen" vetette volna fel az egyébként egyszerre nyolc kisgyerekkel foglalkozó gondozónő felelősségét. A rendőrség tájékoztatása szerint a vizsgálat természetesen nem zárult le egyik percről a másikra, továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik a hivatalos nyomozás. Ám annyit már hozzátehetünk mi is, nem sietve a végleges rehabilitálás elébe, hogy ez bizonyosan más megvilágításba helyezi a tragikus esetet.

Dr. Vargáné Réti Edit, a győri Anya-, Csecsemő- és Gyermekotthon vezetője elmondta: szívből sajnálja a kis Márkót, akit minden gondozó, s ő maga is nagyon szeretett. De hozzátette azt is: már szombaton is kétkedve fogadta az elsődleges jelentést, mivel ő maga nem talált hányási nyomokat az elhunyt csecsemőn és a környezetében. Bízik abban, hogy kiderül munkatársa vétlensége, mivel egy kiváló kolléganőről van szó, akit mérhetetlenül megviseltek a történtek.

Az intézmény vezetőjét arról is kérdeztük: milyen jelei lehettek Márkónál az utóbb megállapított, gyors lefolyású tüdőgyulladásnak, nem járt-e például lázzal? Vargáné Réti Edit szerint szó nem volt lázról, a betegség hirtelen és előjel nélkül alakult ki. Ugyanakkor az tudvalévő – s erre tegnap a Kisalföld is utalt –, hogy Márkónak légzési problémái voltak, a vezetőnő szerint többször vitték a kórházba hörghuruttal. A szegény kicsi egyébként is igen sokszor látott orvost, mivel koraszülöttségéből adódóan számos vizsgálatot írtak elő számára. Ezekre el is vitték a gondozók: volt koraszülött-utógondozáson, koponyaultrahangon, vesekontrollon, gyógytornán és most december elejére utalták be sérvműtétre.

Dr. Alexy Miklós, a győri koraszülöttosztály vezető főorvosa a Kisalföldnek – a konkrét eset pontos ismerete nélkül, általánosságban – annyit mondott minderről, hogy a koraszülöttség valóban okozhatja a légzőszervek különleges érzékenységét. Az általunk megkérdezett gyerekorvosok pedig úgy vélekedtek a tünetekkel kapcsolatban, hogy a láz az esetek többségében velejárója a tüdőgyulladásnak, de van egy kis hányad, ami kivételt jelent. A szegény, öt hónapot élt kis Márkó nagy valószínűséggel ebbe tartozott.

Olvasóink írták

 • 9. csongi 2007. november 20. 15:18
  „Fancsi! Igazad van, ezek szerint otthon is meghalhatott volna, ha az anyukája kirakja az udvarra levegőzni. Akkor most az anyja lenne a felelős? Akkor én is felelőtlen anya vagyok, mert bizony ha az időjárás engedte az udvaron aludt a fiam a babakocsiban.”
 • 8. fancsi 2007. november 20. 14:09
  „Napokig a gondozónő hibáját hangoztatták alaptalanul. Senkit nem érdekel a sztori ha csak "simán" hal meg egy kisbaba? Ha a koraszülöttségből adódó érettlensége , vagy egy végzetes fertőzés volt az ok? Meg halhatott volna otthon is mert az vesse az első követ a gondózókra aki mindig minden percben a gyermeke mellett ül.A tragédiához egyetlen pillanat kell.A kórház sztorit sem értem! Mikor volt a baba kórházban ? Mert azt is úgy adták elő, mintha betegen adták volna ki onnan.”
 • 7. Manó! 2007. november 20. 07:45
  „Igaza van Tominak, miért kell egy gondozónőnek 8 csecsemőt egyedül ellátni, a négyesikrek mellé és a hármasikrek mellé miért adnak segítséget, pedig van szerető és óvó anyuka, apuka, nagymama, nagypapa, stb. Így lenne rendjén nemám 8-at egy embernek. Szerintem is részesedése van a bűnből, ha egyáltalán bűnről beszélhetünk hogy miért kell egy emberként végezni ezt a munkát. Csak az a helyzet, hogy aki ezt a döntést meghozta vagy legalábbis a pénztárcát megszorította ami miatt megkellett hozni ezt a lépést az egy kicsit feljebb csücsül.
  Felfelé hegyetmászni nagyon nehéz!”
 • 6. Morgo 2007. november 20. 07:44
  „Farkast kiáltani, lehet, megvárni az eredményt és utána ítélni, nekünk magyaroknak nem lehet. A média felelőssége nagyon nagy abban, hogy tálal egy ügyet. Azt azért megkérdezném, miért látta jobbnak a kórház, hogy a gyereket nem haza, hanem intézetbe adni. Hátha ott jobb helye lett volna. A gondozónő életére nem gondol senki? Ha biztosan nem követett el hibát, a lelkiismerete akkor is sokáig figja kinozni, hiszen egy a kezeire bízott gyermek meghalt. Ebből a szempontból mindegy miért.”
 • 5. tomi 2007. november 19. 20:34
  „Ki a bűnös?
  Aki szerint egy gondozó 8 csecsemőt el tud látni.
  Most persze megmagyarázzák, hogy "a döglött ló alszik"
  Csak egyetlen egyszer ismerné már el a felelősségét valaki ebben az országban.”
 • 4. kiváncsi 2007. november 19. 19:10
  „Azt írták már korábban is, hogy a baba hason aludt. Úgy azért elég nehéz belefulladni a hányásba !
  Egyébként a bölcső halál is -sajnos- olyan, hogy a leggondosabb szülő mellett is előfordul.
  Nem kell rablóért kiálltani ott, ahol nincs. Mi az, hogy "nincs igazságszolgáltatás" ? A tüdőgyulladást kell börtönbe zárni?”
 • 3. morning 2007. november 19. 18:21
  „ha hibást kerestek akkor a kórházat kell megkérdezni, mért is adták ki "gyógyultan " a babát?”
 • 2. Asha 2007. november 19. 17:29
  „Végülis mindig mindenre van magyarázat!
  CSAK IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS NINCS!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. Dorottya 2007. november 19. 17:27
  „Én is koraszülőttként láttam meg a napvilágot 6 és fél hónapra.
  Meg sem tudom számolni hányszor volt tüdőgyulladásom, mert a koraszülőtteknek gyenge a tüdeje, de mégsem haltam meg. Ez 22 éve volt. Hol volt akkor még az orvostudomány?
  Csak rám odafigyeltek!
  Ja, mert nem nevelőotthonban nőttem fel......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán hat órára leállhat a vasút

Győr-Moson-Sopron - A hajnali hattól délig tartó vasúti munkabeszüntetés érinti leginkább a… Tovább olvasom