Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

UV-teszt a szemünk fényéért

Győr-Moson-Sopron - Egy hónapig ingyen mérethetjük meg (nap)szemüvegünk UV-szűrő képességét több megyei optikai szaküzletben. A Kisalföld öt különböző árfekvésű napszemüveget tesztelt – meglepően jó eredményt kaptunk.

A rossz minőségű napszemüveg többet árt, mint ha nem viselünk semmit

Az akcióban, melyet a Magyar Látszerész Szövetség indított, tizenegy szaküzlet vesz részt, ezekben április 14-től egy hónapon keresztül ingyen bevizsgálják a szemüvegeket és napszemüvegeket. Egy kis szerkezettel mérik, mennyire véd az adott darab a szemünket károsító káros ultraibolya sugaraktól, közismertebb nevén az UV-A és UV-B sugárzástól.

A győri belváros sétálóutcájának egyik optikájába az akció első két napján közel százan vitték be szemüvegüket, hogy a néhány másodperces műszeres vizsgálat kiderítse, valóban megfelelnek-e a feltüntetett „UV-védelem" ígéretnek. Ezt a feliratot ugyanis a legolcsóbb, néhány száz forintos, „piaci" napszemüvegeken is megtaláljuk...

Korántsem biztos azonban, hogy a beígért „100% UV-védelem" valóban „működik"...

A Kisalföld elvégezte saját napszemüvegtesztjét: öt különböző árkategóriájú darabot vizsgáltattunk meg, s arra voltunk kíváncsiak, vajon milyen mértékben védenek a káros sugarak ellen. Elsőként egy csúcskategóriás darabbal kezdtünk, egy neves divatház 40 ezer forintos szemüvegcsodáját vetettük górcső alá. Nem lepődtünk meg túlzottan: a műszer maximális védelmet mutatott. Ugyanezt az eredményt kaptuk a harmadába kerülő, szintén egy fiatalos divatcég üzletében vásárolt trendi napszemüvegnél, s természetesen a szaküzlet kifejezetten „optikai termékénél" is a maximumot mutatta a műszer. Az már meglepőbb volt, hogy az egyik hipermarketben vásárolt, kifejezetten olcsó – kétezer forintos – darab szintén jelesre vizsgázott.

Nem volt ilyen jó a helyzet az utcai árustól ötszáz forintért vásárolt napszemüveg esetében, amelyről kiderült, hogy csak részleges védelmet nyújt. Amin azonban a legjobban meglepődtünk: a legolcsóbb, búcsúban vett kétszáz forintos gyermeknapszemüvegnél is, amelyet találomra kiválasztottunk, közel százszázalékos védelmet tapasztaltunk.
Ötből négy volt tehát az arány, ami meglepően jó. Nagyjából ez a tapasztalata Matyikóné Pákozdi Veronikának, a belvárosi Ofotért üzletvezetőjének is, aki az elmúlt két napban megvizsgált szemüvegek háromnegyedéről tudott „jó minősítést adni".

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ha napszemüvegünk véletlenül abba a bizonyos egynegyedbe tartozik, komoly veszélynek tesszük ki a szemünket.

Kertészné Valaczkai Anita látszerész egy pillanat alatt megmondja, mennyire véd napszemüvegünk a káros sugarak ellen. Fotó: H. Baranyai Edina
Kertészné Valaczkai Anita látszerész egy pillanat alatt megmondja, mennyire véd napszemüvegünk a káros sugarak ellen. Fotó: H. Baranyai Edina


– Az UV-sugarak a szaruhártyán áthaladva elérik a szemlencsét, s fotokémiai változásokat idéznek elő a szemben, amely az öregedésével párhuzamosan fokozatosan elhomályosul, azaz kialakul a szürke hályog. A sugárzás a védelem nélküli szem ideghártyáját is károsíthatja, így gyakran az UV-sugárzás számlájára írható a szemideghártya-gyulladás is.
Ezért érdemes a napszemüveg mellett a dioptriás szemüvegbe is megfelelő védelmet adó lencsét vásárolni  – hívja fel a figyelmet a sugárzás veszélyeire a szakember. Külön figyelmeztet arra, hogy a gyenge minőségű napszemüveggel – UV-szűrő nélküli, egyszerű színezett lencsével – többet árthatunk szemünknek, mint ha egyáltalán nem viselünk semmit. A sötétített lencse mögött ugyanis pupillánk kitágul, így a káros sugarak akadálytalanul juthatnak be szemünkbe. Különösen veszélyes ez az érzékeny szemű gyerekeknél; nekik kevés cég gyárt minőségi terméket, ráadásul ők könnyen kisírják a divatos, színes szemüvegeket.

A középkategóriás, 4–5 ezer forintos darabok már többnyire megfelelő védelmet nyújtanak, tízezerért pedig már optikusok által kifejlesztett, márkás napszemüveget is vásárolhatunk. Érdemes, hiszen az olcsó, rossz minőségű termékek – még ha az UV-sugaraktól esetleg védenek is – torzíthatnak, ami szintén rontja a szemet.     

Nemcsak napszemüveggel biztosíthatunk védelmet szemünknek, hanem akár „sima", dioptriás szemüveggel is. A drágább műanyag lencséknek már többnyire jellemzője az UV-védelem. Sőt, akár UV-szűrős kontaktlencsét is vásárolhatunk, igaz, nem olcsón: egy féléves „adag" közel húszezer forintba kerül.

Az akció a megyében
Győr: Ofotért (Baross út 20.), Optik Center (Vasvári P. u. 1.), Optiris (Árkád és Dr. Kovács Pál u. 1.), Vision Express (Baross út 28.); Sopron: Ofotért (Várkerület 55.), Optun Optika Szalon (Győri út, Alphapark), Bodnár Optika (Színház u. 1.), Vision Express (Várkerület 33.); Mosonmagyaróvár: Fókusz Optika (Magyar u. 29.); Fertőszentmiklós: Visual Optika Stúdió (Szerdahelyi u. 13.).  Még több információ az interneten: www.uvteszt.hu.
 

 

Olvasóink írták

 • 3. Kis Tibor 2008. július 11. 16:09
  „Gyűjtöm a napszemüvegeket már régen és inkább olcsó kategóriásakat veszek. 600-1000 ft körüli összegért vettem a legtöbbet . 4 db ilyen szemüveget vittem be Bp en bevizsgálásra szemüvegenként 10 mp ig tartotta bevizsgálás mindegyikről az volt az eredmény hogy 100% ban Uv védős szemüveg Pedig ezek a nagyon olcsó kategóriát képviselték üzletláncok leértékelései során vettem őket. Ezek szerint nagy valószínűséggel az 1000 ft os szemüveg a legtöbb esetben ér annyit védelem szempontjából mint a 40000 ft o szemüveg.”
 • 2. zorko 2008. április 21. 08:41
  „jó ürügy lesz a fogyasztóvédelemnek végigkaszálni a magánszektort!
  ez a múlt századból visszamaradt csökevény száz kézzel-lábbal próbálja szétzúzni a magánszektort, amiből él !!!
  az embereket kell megtanítani arra h hogyan vásároljon és egészségesen tudjon élni.
  a multikat szétellenőrizni h ne lehessünk nyugat szennylefolyoja.
  jaaa....hogy a multi jogászokkal körbebástyázott birodalma nem olyan egyszerűen bevehető a fogyasztóvédelem számára??
  marad a magyar kisvállalkozó... azt lehet b...ni (büntetni) annak feltehetöen nincs felkészült jogászgárda a szekrényében sem más.
  az élet nem "habostorta"
  meg kell érteni a "szegény" fogyasztóvédelmet is? ott is emberek dolgoznak?
  akkor értsük meg a "szegény" tolvajt is!
  hol a "nulla tolarencia" !
  akkor NULLA TOLERANCIA" ha minden irányban az!!!!
  ODA-VISSZA IS!!!”
 • 1. jenő 2008. április 21. 08:22
  „édesítőszer vagy cukor..
  zsír vagy olaj...
  olcsó napszemüveg vagy DRÁGA...
  nem ismeretlen ez a szembeállítás.
  a végén hülyébbnek érzi magát az okos is....
  hírnek mindenestre jó.
  van miről rágódni.....van TÉMA .... mintha nem lenne más 1000 problemaja mindenkinek.
  Pedig VAN!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális tavaszi munkák a kiskertekben

Győr - Hosszú a dolgos teendők listája, amit az év ezen időszakában el kell végezni a kertekben. A… Tovább olvasom