Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Újra itt a felelősségkampány

Győr-Moson-Sopron - Idén már várhatóan tizenöt társaság száll ringbe az autósokért, hozza nyilvánosságra tarifáit, s persze kedvezményes ajánlatait. Megkezdődött a kampány a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításért.
Hazánkban csaknem négymillió autóst érint a gépjármű-felelősségbiztosítás „évfordulója", s a becslések szerint úgy 800 ezren kötnek új szerződést. A járműtulajdonosok „kegyeiért" folyó kampány várhatóan a tavalyinál is erőteljesebb lesz, hiszen ebben az évben már tizenöt társaság száll ringbe, s tette közzé csütörtöktől, vagy teszi a napokban ajánlatait. Érdemes ezeket alaposan áttanulmányozni, mert több ezer forintos eltérések lehetnek, noha a szakértők szerint a díjak évek óta tartó csökkenése már nem nagyon folytatódik.


Egy hónap a döntésre

A tavalyi tapasztalatokból kiindulva nem érdemes elkapkodni a váltást. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy a különféle ajánlatokban „alapszámok" szerepelnek, amelyek kiindulási pontnak jók ugyan, de a gyakorlatban, a szerződéskötéskor módosulhatnak. Ma már sokféle díjszámítási – akár összehasonlító – kalkulációt használhatunk az interneten, ezek jó része tartalmazza a különféle kedvezményeket is, személyre és adott gépjárműre szabottan. Érdemes ezeket pontosítani, mielőtt meglévő szerződésünket felbontanánk. Hasznos tisztázni korábban megszerzett kedvezményeinket, például bónusz-malus helyzetünket. Figyeljük a dátumokat, mikor bontjuk fel régi szerződésünket, mikor érkezik be „jelentkezésünk" az új társasághoz, s ott mikor tudják feldolgozni az adatainkat. A jelenlegi szabályok szerint aki december 1-jéig nem dönt arról, hogy – felmondva eddigi biztosítását – máshol köt szerződést, automatikusan az eddigi biztosítója jövő évi tarifáival számolhat. Egy hónap van a döntésre, tehát valóban nem érdemes kapkodni.

Bölesz Gábor autószerelőnek sem mindegy, hogy a javítások után milyen gyorsan térítik meg a biztosítók a költségeit.
Bölesz Gábor autószerelőnek sem mindegy, hogy a javítások után milyen gyorsan térítik meg a biztosítók a költségeit.

Interneten és alkuszokkal

Mind többen vannak évről évre, akik a váltás mellett döntenek, ebben a független biztosítási alkuszok segítik őket, akik várhatóan a váltások közel hatvan százalékát bonyolítják le. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) lapunkhoz is eljuttatott közleménye szerint a múltbéli tapasztalatok miatt az alkuszoknak fel kell hívniuk a figyelmet az egyes társaságok szolgáltatásai között fennálló, nem csak díjbeli különbségekre is, különös tekintettel a szerződők számára igen kellemetlen esetleges adminisztrációs csúszásokra. Ilyen lehet a tapasztalatok szerint, ha az adott biztosító nem képes időben feldolgozni a beérkező biztosítási ajánlatokat, későn küld csekket vagy éppen zöldkártyát.

A független alkuszok a díjkalkuláción túl – a váltás melletti döntés esetén – a szerződéskötésben is segítséget nyújtanak, valamint a teljes biztosítási folyamatban közreműködnek: megbízás esetén a teendők jó részét elvégzik, káresemény felmerülésekor pedig közreműködnek az ügyintézésben. Mindezekért a szolgáltatásokért az ügyfeleknek semmivel sem kell többet fizetniük.


Jövőre másként lesz?

A tervek szerint jövőre változna a felelősségbiztosítás rendszere. Most egységesen december 31. a biztosításkötés „évfordulója", a jövőben ez a gépjármű vásárlásától számított egy év lenne (vagyis év közben is). Ez az év végi kampány ugyan még eltartana így is jó ideig, amíg a meglévő autók le nem cserélődnek. Továbbra is fenntartanák azonban azt a rendszert, amelyben a biztosítóknak együtt, október végén kellene közzétenniük jövő évi tarifáikat.

A bónuszbesorolások rendszerében 2010-től általános szabályként továbbra is megmaradna, hogy az autós egy év kármentes időszak után egyet léphet felfelé, ám a biztosítók ettől akár el is térhetnek, és dönthetnek úgy is, hogy ügyfelük balesetmentes vezetését azzal honorálják, hogy kettővel javítják bónuszfokozatát... A változtatási javaslatokat még a biztosítótársaságok is megvitatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyertyák a világhálón

Halottak napjához kapcsolódó üzenetet küldött nekünk Pintér Imréné. Tovább olvasom