Kisalföld logö

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 5°C | 15°C

Újra hódít a Rent

A Győri Nemzeti Színház 2010-2011-es évadának egyik siker darabja lehet a Rent, Jonathan Larson Tony- és Pulitzer-díjas musicale. Nemcsak hazánkban, de Amerikában is újra színpadra viszik a rockoperát.


A Rent című rockopera Puccini Bohémélet című operájának ezredvégi változata. A darab cselekménye Amerikában játszódik, New York East-Village negyedében. Alphabeth Citynek is nevezik ezt a részt, itt élnek a kezdő színészek, festők, filmesek, rockzenészek. Errefelé a legmagasabbak a bűnözési és az AIDS-statisztikák adatai.

A legfontosabb színhely egy hajdani hanglemezgyár lepusztult épületének padlástere, ahol a két jóbarát Mark, a kezdő filmes és Roger, a nemrég még sikeres rockzenész élnek. A sztori 1989 karácsony estéjén indul és a következő év szentestéjéig tart.

A nemrég elmúlt ünnep hangulatát kevéssé hozza vissza a díszletben feltűnő ˝karácsonyfa˝, viszont a szeretet és az emberi kapcsolatok fontosságának kiemelése, melegséggel töltheti el a közönség soraiban ülők szívét.

Rockopera 2 részben - A "Bohémélet" alapján

Magyar szöveg: Miklós Tibor

S z e r e p l ő k:

Roger Davis - GYÖRGY-RÓZSA SÁNDOR
Mimi Marquez - KOVÁCS LOTTI, TÖRÖK ANNA
Mark Cohen - NAGY BALÁZS
Tom Collins - NAGY LÓRÁNT
Angel Dumott Schunard - JÁRAI MÁTÉ
Joanne Jefferson - NYÁRI DARINKA
Maureen Johnson - MÓZES ANITA (TEVA Ösztöndíjas)
Benjamin Coffin - FEJSZÉS ATTILA (EJI Ösztöndíjas)

Mark mamája - AGÓCS JUDIT
Roger anyja - GERBERT JUDIT
Joanne szülei - RÁDLER JUDIT, SZIKRA JÓZSEF
Mimi anyja - SASHALMI ÁGNES

Steve - FEHÉR ÁKOS
Gordon - KLINGA PÉTER
Ali - VENCZEL-KOVÁCS ZOLTÁN
Pam - SÍK FRIDA
Sue - MIHÁLYI ORSOLYA
Paul - VINCZE GÁBOR PÉTER

Drogdíler - PINGICZER CSABA
Alexi Darling - BÁTYAI ÉVA
Hajléktalan férfi/pap - JÁGER ANDRÁS
Hajléktalan nő - JANISCH ÉVA
Utcaseprő - FORRÓ ATTILA
Pincér - PÖRNECZI ATTILA
Mr. Grey - KARÁCSONY SZILVESZTER

Közreműködik a Győri Nemzeti Színház zenekara, énekkara és tánckara

Díszlet és Jelmez: KENTAUR
Zenei vezető: AXMANN PÉTER
Koreográfus: GYENES ILDIKÓ
Karigazgató: GÁL ANIKÓ
Színpadi mozgás: PINTÉR TAMÁS
Koreográfus asszisztens: FEKETE MIKLÓS
Korrepetítor: KERTES ANNA
Súgó: VLASICS RITA
Ügyelő: KARÁCSONY SZILVESZTER
Rendezőasszisztens: HORVÁTH MÁRTA

Rendező: NAGY VIKTOR

Olvasóink írták

 • 8. villáskulcs 2011. január 23. 14:47
  „2011.01.22.A Rent előadáshoz szeretnénk hozzászólni.Nekünk ez a " Mű" Nagy csalódást okozott. Az alpári szöveg mellett az erős kihangosítás zavaró , idegesítő .A színházról alkotott nézetünkbe nem fér bele ilyen előadás,de azoknak biztos belefér akik a Nemzeti Színházban angolul hirdetik"-Senki sem tudja ,hogy "MÁs" vagy. Sajnáltuk az előadókat,hogy ilyen stílushoz aszisztálnak. A tudásuk , hangjuk alapján többet érdemelnek. Igazgató Úr szégyelje magát, sikerült elrontani a szombat esténket. Mi bérlettel láttuk,de szünetben távoztunk másokkal együtt.Legközelebb biztosan körültekintőbbek leszünk. Hazánkban nem ilyen a " Bohém "élet, amerikát pedig nem kell másolni.Ne bérletes előadásra tegyék, mert elriasszák vele a jó érzésü családokat. Maradok Tisztelettel”
 • 7. sheepee 2011. január 12. 12:37
  „No, akkor én is hozzászólnék, hogy ne csak a mérleg egyik serpenyőjébe kerüljenek kritikák.
  Előre le szeretném szögezni, hogy már úgy mentem a színházba, hogy ismertem a darabot, utánajártam, meghallgattam az eredeti, Broadway-en játszott változatot. Meg kell, hogy mondjam, a győri változat nekem nagyon tetszett, nagyon jól adták elő a színészek, ezt a tényleg közönségmegosztó darabot.
  Tény, hogy ez a mű nem való mindenkinek, valakinek bejön, valakinek nem. De gondolom, ugyan ezt elmondhatjuk szinte az összes színdarabról (én személy szerint pl a Moliere c. darabot a nullával tartom egyenértékűnek, de mint mondtam, kinek ez, kinek az). Az is biztos, hogy ennek a darabnak az USA-ban jobban van létjogosultsága, hisz (szerencsére) itt nem botlunk úton útfélen AIDS-esekbe, drogosokba. (hajléktalanjaink azért akadnak).
  Ez a darab szerintem pont arról szól, hogy meg kéne tanulni félre tenni az előítéleteket, ez lenne a célja, ez lenne a mondanivalója. (hogy az aids-es, drogos, meleg, transzvesztita, hajléktalan ember nem szükségszerűen rossz ember). Nem mondom, hogy aki önként választja ezt az életvitelt, azt sajnálni kéne, de higgyétek el nekem, legtöbbjük nem készakarva lett drogos, aids-es (a melegekről nem is beszélve).
  A zene szerintem nagyszerű, bár tény, ha nem hallom az eredetit nem ragadt volna talán meg bennem. A zenészek se voltak teljesen pontosak, és a keveréssel is volt probléma. (Ahogy ezt lejjebb többen írták) Ellenben én a szöveget mindenhol értettem, lehet sikerült már valamit finomítani rajta)
  Ahogy az évad műsorát nézem, elég céltudatosan úgy van összeválogatva, hogy minden rétegnek, korosztálynak legyen valami érdekesebb, közel állóbb a 8 előadás közt, és szerintem ez így is van jól.
  Szóval, aki esetleg nem tudna dönteni, de a történet nem áll tőle messze, menjen el, szerintem tetszeni fog neki. Bár bérlettel láttam, a közeljövőben szerintem újra meg fogom nézni, engem magával ragadott.
  Végezetül egy kis infó a darabról: Amerikában 12 évig játszottak, több mint 5000 előadást élt meg, számos díjat besöpört (Tony, Pulitzer), amik talán bizonyítják, hogy nem egy csapnivaló darabról van szó. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Rent)

  Egy kis megjegyzés:
  Nem tudom a többi hozzászóló melyik előadáson volt, de a Moliere c. darabról nagyságrendekkel többen mentek el a szünet után, mint erről.”
 • 6. Kapitány 2011. január 11. 23:43
  „Ez a Bohémélet? Nem, ez a Rent!

  A Győri Nemzeti Színház ez évi u.n. nagy durranásával, a Rent c. rockoperával várja a közönséget. Az efféle darabokat általában a közönségvonzó szándékkal mutatják be, és előre borítékolják a kasszasikert a színi direktorok. A győri Rent kivitelében és értelmezésében inkább vállalja a megosztó, mint a sikerhajhász jelzőt.
  Az előadást több fórumon is próbálták népszerűsíteni. A Bridge Hallgatói Klubban is szerveztek közönségtalálkozót jeles művészek részvételével. A színház részéről ennek az egyedülálló és ötletes kezdeményezésnek az volt a szándéka, hogy az egyetemista fiatalok körében magvető misszióként járjon el a teátrum és az új premier érdekében. Az akció sikerességét az előadás szériaszáma igazolja majd vissza, no meg azt is, vajon a közönség életre vagy halálra ítéli a produkciót!
  A mű állítólag összefüggésben áll Puccini Bohémélet c. operájával. Az igazság eközben az, hogy aki nem ismeri az operát, a Rent megnézése után nem fog ráismerni a történetre, vagy a dallamvilágra, ugyanis egy-két adategyezésen kívül semmi nem emlékeztet Puccini remekművére.
  De ez nem is lenne olyan hatalmas probléma. Az már inkább anomália ízű érzést kelt, amikor a szünet után bátran válogathatunk az időközben megüresedett székek közül. Például ez sem azonos a Puccini által keltett élménnyel.
  A darab zenéje messze alulmúlja az esztétikai minőség létminimumát. A nézők legtöbbje egyetlen dallamot sem tud magával hazavinni, mert a melódiák nem megjegyezhetőek, nem adnak sem élményt sem semmiféle emelkedettséget. A zenénél csak a hangosítás borzasztóbb! A győri színházterem soha nem a kitűnő akusztikájáról volt híres, de ilyen rossz, dinamika nélküli, össze-vissza hangzást még nem hallottam benne. A zene általában üvölt, a számok egysíkúak, az akusztikai esemény maga a fizikális fájdalom. Az énekeseket legtöbbször nem lehet érteni, nem beszélve a többszólamú vokális részekről, amiben a kórust alig lehet hallani. Magyarul: Ez kérem nem színvonal!!!
  A színészek sok energiával dolgoznak, helyenként néhány tehetséges és jó alakítás kiviáglik a sötétből. Mózes Anita játéka egyenesen kiragyog a sok uniformist húzott ,,színészmesterségtelenségből", a karaktert teljes lelki mezítelenségében láttatja, ami mellett egyetlen néző sem fog szó nélkül elmenni. A civakodó szerelmespár ,,fiú" tagját játszó Nyári Darinka fölényesen uralja a szerep énekes részét és tökéletesen kiegészítője a Mózes Anita által játszott nőnek.
  Ha sportriporter számolna be, így fojtatná; a pontszerző helyeken nincs több versenyző. Sajnálatos, hogy a színpadon a tehetségét vásárra vivő színészgárda többi tagja nincs ,,gólhelyzetbe" hozva. De félre az ostoba sport-metaforizálással.
  A néző joggal várna nagyszabású alakításokat a többi művésztől is, de nem történik meg. Mentségükre legyen mondva, nem miattuk. Ilyen darabot nem lehet jól eljátszani. Több oka is van. A darab rendezője Nagy Viktor nem volt képes a zenedráma súlypontjait megfelelő helyzetek teremtésével kiemelni, azoknak megfelelő nyomatékot adni. Egyetlen pont szúr szemet a nézőnek, amikor az AIDS-ben elhalt, transzszexuális szereplőt fehér ruhában, kezeivel kereszt alakúra formált testét kiviszik a színpadról. Kiviláglik a darab sötétre komponált látványvilágából ez a pillanat, nem csupán azért, mert a sok sötét ruha között van egy fehér is, hanem, mert ez a szinesztézia egy finoman szólva sem példaértékű életet, pontosabban halált quasi krisztusi értékké magasztosít. A keresztyénség szimbólumaival egy kicsit óvatosabban kellene bánni.
  Egyébként még ez sem lenne akkora skandalum, mégis a történet végére azzá válik, hiszen ebben a bohém világban, ahol normális életforma a homoszexualitás, élelmiszerrel egyenértékűek a kábítószerek még az sem lép le postafordultával, aki megtehetné, hanem inkább ezt az életformát választja. Miért? Mert karácsony van? És akkor az elhunyt transzvesztita fiú-lány visszatér manökenléptekkel és angyalszárnyakkal. Na ne.
  Komolyan kérdezem - 2010 karácsonyán ez az üzenet a világnak? Amikor mindenütt a valódi értékek válságáról hallunk, sőt mi több érzékeljük is a bevásárlóközpontoktól az iskolákon át templomokig, akkor példaértékké nemesítik a szemünk láttára a színházban? Ahelyett, hogy a visszautat jelölnék? Nem szabad a közönség elpártolásán csodálkozni.
  Hiába Kentaur remek látványvilága, amiből Nagy Viktor elég keveset tesz láthatóvá, mivel általában feketével világít, hiába az energiáikat felőrlő színészek munkája. A katarzisnak esélye sincs ebben a semmitmondó történetben, a rossz ideológiai iránymutatásról nem is beszélve.
  Lehet, hogy a hamburger hazájában a múlt század végén lehetett ezzel a minőséggel és mondanivalóval sikert aratni, de csalódnék a déli harangszó, a c-vitamin vagy a Rubik kocka hazájában, ha ez a mű ebben a formájában hosszú életet érne meg. De még az is lehet, majd a nép, az az istenadta eldönti.”
 • 5. totlasz 2011. január 11. 14:04
  „Vajon miért az Egri csillagok volt látható karácsonykor a színházban, és nem ez a "megható" darab?
  Úgy tűnik számomra,mintha tendencia volna olyan darabokat színre vinni Győrben,hogy a lehető legtöbb jóérzésű embert tartsák távol.Értem én,hogy a világ ilyen körülöttünk,de színházba nem azért megyek,hogy ugyanazzal a nívóval találjam magam szembe.Számomra a színház a valódi kultúra közvetítője.A Rent ebbe a kategóriába tartozik? Miféle érték az, ami ilyen módon nyilvánul meg? Vagy ez az érték éppen az értéktelenség folytán emelkedik ki?
  Köszönöm,nekem ebből nem kell! És úgy tűnik,hogy a fél házat produkáló premier közönség jó részének sem!
  Féltem a közönséget ettől a felfogástól,és csak remélni tudom,hogy lesz még Győrben valódi SZÍNHÁZ!”
 • 4. Liza4 2011. január 06. 09:35
  „Ellentétben az előttem szólókkal a Családomnak és nekem is nagyon tetszett az előadás. Mi már kétszer láttuk, s remélem lesz még alkalmunk többször megnézni.
  Csak gratulálni tudok minden szereplőnek, a rendezőnek, díszlettervezőnek, az összes közreműködőnek egyaránt. A történet valóban nagyon időszerű, amit igazán hitelesen formálnak meg a színészek, több esetben a könnyeinkkel kell küzdeni annyira meghatóak a jelenetek.
  A zenéje meg egyenesen tökéletes, fülbemászó, olyan hazafelé is dúdolós:) Hamis hangokat én nem hallottam, pedig abszolút hallásom van:)
  Csak ajánlani tudom a darabot mindenkinek.”
 • 3. meteor* 2011. január 04. 20:23
  „Hogy lehet "berlesrol" szinhazi darabot csinalni?”
 • 2. hidas 2011. január 04. 18:36
  „1. csk
  Teljes mértékben egyetértek, ez az előadás nézhetetlen!!! Hangos zene, hamis énekhangok, követhetetlen történet, trágár szöveg és számomra legalábbis fülsértő zene! Én is csak azért vártam meg nagy nehezen a szünetet, hogy ne zavarjak másokat akiket ez érdekel. De a szünetben valóban nagyon sokan távoztak!”
 • 1. csk 2011. január 04. 14:47
  „Sajnos a cikkel ellentétben, engem nem hódított meg a Rent, SŐT....

  Több mint harminc éve van bérletünk, de ilyen még nem történt velünk (sajnos mint sok más személlyel együtt) a szünetben eljöttünk az előadásról. A nyáron bérletújításnál sokan buzdítottak, hogy ne újítsuk meg a bérletet, és az utóbbi előadások sajnos azt a tábort igazolják.

  A mai világban igazi kikapcsolódásra igazán szükség van, amit egy színháznak nyújtania kellene. Nekem a győri előadások előadásról előadásra csak keserű szájízt adnak. Ha káromkodást akarnék hallani, vagy cigarettafüstben lenni, akkor keresnék egy kocsmát, ott sok esetben kulturáltabb közeget lehet találni, mint itt sok előadásban - kiemelve a Rent-et közülük.

  Én úgy érzem, hogy megvéve a bérletet bizalmat szavazok a jó előadásokra, a színház művészeit megtisztelem, hogy megjelenek, a színháznak megfelelően, erre mit kapok? Egy másik apróság, ami nem elhanyagolható, hogy például gyermeket ezekkel az előadásokkal színházlátogatásra szoktatni biztos nem lehet, bármennyire is szeretnénk.

  Nagyon erőteljesen gondolkodunk, hogy ne újítsuk meg a bérletet, és amennyiben nem lesz változás, több mint valószínű, hogy ez is lesz. Szeretnék színházba járni, de olyanba, ami ténylegesen nyújt is valamit, kulturális féltöltést mindenképpen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz ülést tervez 2011-re a megyei képviselőtestület

A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzata (SZMSZ) alapján a testület… Tovább olvasom