Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Újabb nyílt levél: aggódnak a győri Dunakapu téri piacért a kereskedők

A piaci kereskedők hiányolják az egyenes válaszokat kérdéseikre, Somogyi Tivadar alpolgármester szerint egyelőre semmi dőlt el a térrel kapcsolatban.

Mi a város szándéka a Dunakapu térrel, hol tart a projekt, mi lesz a sorsa a piacnak a felújítás után, és hol árusíthatnak ők a felújítás alatt? - a kereskedők ezeket a kérdéseket tették fel Somogyi Tivadar alpolgármesternek - aki a belváros önkormányzati képviselője is - nyílt levélben, amelyet a szombati piacnapon a helyszínen szándékoztak átadni a politikusnak.

Az alpolgármester azonban nem jelent meg, így a sajtó képviselői előtt ismertették álláspontjukat.

Bakodi Béla, a kereskedők szóvivője azt mondta: kérdéseikre eddig egymásnak és a tényeknek ellentmondó válaszokat kaptak.

Azt még megértik, hogy Borkai Zsolt polgármesternek az országgyűlési képviselőség és a MOB-elnökség mellett alig jut ideje a helyi dolgokra, de az eddigi egyeztetéseken az illetékes vezetőktől sem kaptak nyílt, őszinte választ a piac sorsával kapcsolatos felvetéseikre - fogalmazott.

"Szó szerint elbeszéltünk egymás mellett" - mondta.

A piacosok hangoztatták: nem szeretnének kimenni a belvárosból, nem akarják cserben hagyni a belvárosban élő családokat, idős embereket. Szóltak arról is, hogy hajlandóak lennének befektetni a tervezett átalakításhoz megfelelő megjelenésű elárusítóhelyekbe.

Leginkább attól félnek, hogy több száz család - kereskedők és bedolgozók - tönkremennek, munkanélkülivé válnak, ha az árusítás ellehetetlenül.
A Dunakapu téri ügy előzménye, hogy a város a tér felújítását és rendezvényi térré alakítását tervezi.

Ennek keretében új burkolatokat, utcabútorokat kapna a tér, amely alatt mélygarázst létesítenének.

Somogyi Tivadar alpolgármester az MTI megkeresésére elmondta: hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott eleget tenni a hívásnak, a Széchenyi Egyetem diplomaosztóján képviselte a várost.

Az üggyel kapcsolatosan közölte: a piac elhelyezését megoldják, a helyekre vonatkozó ajánlatokat március közepére megteszik.

Hozzátette: még semmi sincs eldöntve, a tervezésre most írták ki a közbeszerzési pályázatot, áprilisban kezdenék a régészeti feltárást, és ha különösen nagy értéket rejt a föld, akkor lehet, hogy ejteni kell a mélygarázs építésére vonatkozó elgondolást.

Az alpolgármester ígéretet tett arra, hogy minden kérdésben egyeztetni fognak a kereskedőkkel.


Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Révfalui-szúnyog 2011. február 23. 18:06
  „Hátével tökéletesen egyetértve felhívnám a figyelmet a polgármester szövegének tartalmi ellentmondására is.
  Az "egységes" kinézet nem a kofákon múlik, hacsak nem kívánja őket egyenruhába vagy láthatósági mellénybe öltöztetni. Egységes külalak maximum úgy képzelhető el, ha valamiféle azonos esztétikát hordozó standokat építenek, ez viszont kizárólag a városon és nem az árusokon múlik. A magam részéről meghagynám a jelenlegi fapados rendszert, mert ennek van bája. Érdemes megnézni Mosonmagyaróvár mosoni városrészében a piacnak nevezett területet, ahol cseréptetővel fedett gombákat építettek sorban, a pultok pedig magasra zsaluzott betontömbök. Először azt hittem, hogy holokauszt emlékmű, azután pedig azt, hogy akadálypálya cserkészeknek. Szörnyű.”
 • 26. háté 2011. február 22. 17:39
  „- A Dunakapu tér felújításást, hogy oldaná meg a város? Ha a piac is marad és a kulturális tér is megmarad, az európai szemmel is egyedülálló megoldás lenne.
  Borkai Zsolt: - Amikor a Dunakapu tér megújul, visszakerül a piac. Az árusok visszajöhetnek a felújítás után, de csak is úgy, ha egységes képet tudnak kialakítani.
  Ha van érték a Dunakapu tér alatt, azt megmentjük és bemutatjuk, ha nincs, megépülhet a mélygarázs. Ebben az évben a régészeti feltárások megkezdődnek.

  Na itt látszik mennyire ért a narancsos polgármester a városvezetéshez, amihez a piac hozzátartozik!
  Azt mondja: csak is úgy, ha egységesek lesznek!---nem akarok jelzőt írni, de a piacokra az "egységtelen" jelző illik. A piacokat a sokszínűség, a sokrétűség jellemzi.
  Ennyit illene tudni egy magát városvezetőnek tartó egyénnek!”
 • 25. Révfalui-szúnyog 2011. február 22. 11:37
  „24!
  A rongyosok többsége rendelkezik üzlettel. Nekem van olyan ruhaárus régi ismerősöm, egykori iskolatársam, akinek igen elegáns helyen van belvárosi butikja, ráadásul nem messze a Dunakapu piactól. Csak ott alig tud eladni valamit, viszont abban a pillanatban, amikor sátrat ver, hatalmas forgalmat bonyolít. Ennek van egy olyan magyarázata is, hogy a vásárlók zöme azt hiszi, a sátras megoldás jóval olcsóbb és ugyanannyiért kifagyasztaja a seggét a lebegő ponyvák között ruhát próbálván, amennyiért a fűtött butikban is megkapná a cuccot. Ezt a hiedelmet ügyesen kihasználják a kereskedeők.”
 • 24. Beresforder 2011. február 21. 11:57
  „Az őstermelők maradjanak, őket, és főleg a portékájukat szeretem, de a gatyaárusok vegyenek, vagy béreljenek egy üzletet, úgy mint más normális városban teszik. Lassan a hídrácsokra meg a frígyládára is kipakolnak.”
 • 23. Torbius 2011. február 21. 07:37
  „Ha jól látom, igazából "visszaszorultak" azok, akik a málygarázst és az azzal együtt járó "modern" teret ajnározzák...
  Vagy rájöttek, hogy nincs értelme, mert elolvasták az AVE tanulmányát, vagy rövidebb pórázra fogták a kis kutyuli mutyuli pártkatonákat és bériírnokokat a narancspásztorok :)

  Tényleg, egy kérdés Révfalui-szúnyoghoz!
  Narancspálinkád nincs véletlenül? Vagy vérnarancs-pálinkád? :D”
 • 22. Axl.Bundy 2011. február 21. 01:56
  „19. háté 2011.02.20. 23:26

  18-as!--menj oda te......
  A Duna-kapú tér a Győrieké,--amiket leírtál az a tietek, vegyétek és egyétek.
  A Győriek odasétálnak a kedves piacra, és barátsággal beszélgetnek, mint ismerősök.
  Az egy igazi fénypont, Győr szívében!
  Igaz, ezt csak az tudja, aki itt élt, itt él- és itt végzi be életét!
  Kinek itt vannak a gyökerei, és itt vannak a hajtásai,-virágai.

  <moderálva..>”
 • 21. Révfalui-szúnyog 2011. február 20. 23:46
  „Háté!
  Gyermekkoromban, amikor még lehetett Révfaluban aprójószágot tartani (sőt, disznót is), én is árultam néha sárgabarackot a nagyanyámmal a piacon. Voltak évek, amikor a hátsó kertben a sárgabarackos gyümölcsény annyit termett, hogy pajtásszekérrel húztuk a piacra.Nem voltunk mi kofák sosem, nagyanyám igazi polgárasszony volt, de nem nézhette, hogy a rengeteg szép barack tönkremegy. Vitték a háztól is, de úgy se fogyott eléggé. Ha én akkor nem gyerek vagyok, biztos sárgabarack pálinkát főztem volna belőle. Ahogy ma a ősi körtefáink terméséből teszem. Sárgabarack ma is van, de ezek a modern fajták állandóan betegek, alig teremnek és rengeteget kell velül foglalkozni, ami a régiekre egyáltalán nem volt jellemző. Minden szinten romlik a világ.”
 • 20. háté 2011. február 20. 23:30
  „Bocsánat lemaradt, volt nekem egy kutyám, Bundi volt a neve, és nagyon jó házőrző volt.
  Vigyázta apám növényeit, a Dunakapú téren árultunk.”
 • 19. háté 2011. február 20. 23:26
  „18-as!--menj oda te <moderálva>!
  A Duna-kapú tér a Győrieké,--amiket leírtál az a tietek, vegyétek és egyétek.
  A Győriek odasétálnak a kedves piacra, és barátsággal beszélgetnek, mint ismerősök.
  Az egy igazi fénypont, Győr szívében!
  Igaz, ezt csak az tudja, aki itt élt, itt él- és itt végzi be életét!
  Kinek itt vannak a gyökerei, és itt vannak a hajtásai,-virágai.”
 • 18. Axl.Bundy 2011. február 20. 21:13
  „Ki a fene jár még oda a piacra az árusokon kívűl?
  A piac nem oda való.
  Menjetek az ETO park(olo)ba vagy a Dunacenter üresen tátongó Parkolójába és még helybérlete sem kell fizetni.
  Minek kell putrit csinálni egy várhatóan szép térre?”
 • 17. sziszifusz 2011. február 20. 17:06
  „H találnak valamit a mélyben és fuccs a mélygarázs- akkor most van már döntés mélygarázsra?
  És mi lehet még?”
 • 16. sziszifusz 2011. február 20. 17:03
  „Nem értek hozzá- a tervpályázati kiírás nem tartalmaz semmi döntést?Akkor mit terveznek közbeszerezve?”
 • 15. lottikarotti1 2011. február 20. 16:56
  „Egyetértek a hozzászólókkal. Nem sok esélyt látok arra, hogy Somogyi úr leereszkedik Önökhöz, válaszol levelükre vagy az Önök ügye mellé állna. 2009-ben írtam levelet Borkai és Somogyi uraknak a Széchenyi tér felújításával kapcsolatban, amire a mai napig nem válaszoltak. Már nem várok rá, csak bosszant, de nagyon. Akkor sem volt semmi egyeztetés, fórum, csak eldöntötték és punk-tum! A tér egyedüli haszonélvezői a vendéglátósok, kiket sűrün látogatnak városunk vezetői. Az, hogy az itt élők nem tudnak pihenni, nem tudnak ablakot nyitni, nem tudják a lakásukat autóval megközelíteni - kit érdekel, el lehet költözni. Az, hogy "közép-Európa legszebb barokk tere" modern, télen lábtörő, nyáron szemet vakító, közfürdővé váló, a barokk környezethez kicsit sem illeszkedő térré vált - kit érdekel, fő hogy a barátok cégeinek legyen munkájuk, mert ide csak ők kaptak megbízást.... Kedves Kereskedők, szurkolok Önöknek és mindenkinek,aki próbál tenni azért, hogy a Dunakapu tér ne jusson a Széchenyi tér sorsára.”
 • 14. apex 2011. február 20. 15:02
  „Ez a nyílt levél is csak egy aljas provokáció! Erre nem vagyunk hajlandók válaszolni! Demokráciában élünk, vagy?”
 • 13. greenie 2011. február 20. 14:55
  „Rosszul állnak a kérdéshez a piacosok. Borkai annyira elfoglalt, hogy nem jut ideje Győrre, habár annak idején még azt ígérte, hogy sosem lesz OGY képpviselő, mert neki Győr az első és egyetlen, az alpolgármestereknek nevezett embereknek meg egy szavuk sincs. Az egyetlen , akivel kell egyeztetniük az B.P. Őt kell motiválni és kész. Igaz, hogy lehet, hogy a Lloyd-osok jobban tudják őt motiválni. Ő jelenleg gyakorlatilag Győr polgármester. Igaz, hogy senki sem választotta. Borkai azzal, hogy sosincs itthon, megszegte első megválasztásakor a Kisalföld hasábjain tett ígéretét, átverte a győrieket, HAZUDOTT! De hát Győrnek ilyen vezető kell, aki soha sincs Győrben.”
 • 12. Révfalui-szúnyog 2011. február 20. 14:20
  „Egyeztetni kellene....ha odamenne az alpolgármester. De sem ebben a minőségében, se mint belvárosi képviselő nem tolja oda a képét. <moderálva>”
 • 11. dominiim 2011. február 20. 14:00
  „A tisztábban látás kedvéért:
  -A révfalusi hidról a város felé lejövő forgalmat leviszik a rakpartra.
  -A forgalomváltozás miatt kb. 300-400 parkolóhely szünik meg, ami nagyban befolyásolja a piac további müködését is!
  - A többi lépés szerintem boritélkolható.
  - A piac a parkolók hiánya jelentősen megváltoztatja a környező utcák, és a belváros kereskedelmi forgalmát is !
  Értelmes, kompromisszum kell a helyzet megoldására, döntés előtt egyeztetni kell !!”
 • 10. geza11 2011. február 20. 13:30
  „Én nem értek valamit... Nem vagyok egy világjárta ember, de az ilyen piacokat, vásártereket sógoréknál,
  németeknél megbecsülik (van ahol még városképi védettséget is élvez). A bolhapiacok, halpiacok, kirakodó-
  vásárok mindenhol a központi tereken zajlanak. Ez visz életet egy halott városba is. Egész más hangulata
  van egy ilyen piacnapi bevásárlásnak, mint a "plázázásnak".Nem kell még egy "minimáldizájnos"tér.
  Hangulatos "élő" teret szeretnék...szerintem....”
 • 9. háté 2011. február 20. 10:46
  „<moderálva>”
 • 8. Révfalui-szúnyog 2011. február 20. 10:40
  „Még soha nem találkoztam a piacon sem a polgármesterrel, sem egyetlen alpolgármesterrel, de egyetlen városi képviselővel sem. Miközben egy olyan országos politika szekértolói, amely a magyar áru előtérbe kerülését sürgeti, ők mennek valamelyik multiba holland répáért és kínai fokhagymáért. Kicsiben is ugyanaz a kettősség, jellemtelenség a címerük, mint a nagypolitikában. Vizet prédikálnak és bort isznak. Illetve dehogy bort! Az legalább jó pont lehetne. Inkább valami műitalt, méregdrága viszkit vagy valami hülye koktélt.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jedlik-bál Voksán Virág playmate-tel Győrben - fotók

A Playboy egykori modellje DJ-ként kevert a Jedlik-bálon Győrben. Nézd meg Virágot és bulizó… Tovább olvasom