Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Új ravatalozó – áldás a földi lét utolsó állomására

Győr-Ménfőcsanak - A tervezéstől számított négy év elteltével mintegy 25 millió forintból készült el a ménfőcsanaki temető új ravatalozója. A földi lét utolsó állomása ez, amely egyszerre kell hogy helyként vigaszt és erőt adjon, egyszerűségével a búcsúzás méltó helye legyen.
Czigány Tamás építész, valamint Hertay Mária grafikusművész keze nyomát őrzi az új ravatalozó Ménfőcsanakon. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát arra figyelmeztetett, korunk szinte sugallja: féljünk a haláltól, ezért aztán nem, vagy csak visszafogottan beszélünk róla. A ravatalozó amellett, hogy a gyász és a könnyek helye, a keresztények számára a reményé és a hité is egyben, hisz a halál a dolgok rendjéhez tartozik, a halál az élettel együtt kódolt.

A ravatalozó egyedisége, hogy nélkülözi az oldalablakokat, s az élet és halál közti vékonyka mezsgyét a felülről érkező fény jelképezi. Fotó: Harcsás
A ravatalozó egyedisége, hogy nélkülözi az oldalablakokat, s az élet és halál közti vékonyka mezsgyét a felülről érkező fény jelképezi. Fotó: Harcsás


A mintegy 25 millió forintból elkészült ravatalozó egyedisége, hogy nélkülözi az oldalablakokat, s az élet és halál közti vékonyka mezsgyét a felülről érkező fény jelképezi. A csanakiak közül sokan várták az épület megáldását, amelyet hálaadó szentmise követett. A munkát évek óta koordináló Bartók Ferenc atya elmondta, a közösség erejét is jelképezi a ravatalozó, amely a halál és az élet metszéspontjának utolsó földi állomása a csanaki temetőben.

– Talán a távolabbról érkezőknek is kitűnik, egy összetartó közösség munkájának eredménye ez – szögezte le Bartók atya. – Az épület szerkezete, a hatalmas méretű falfestmény a feltámadást jelképezi, éppezért a csanakiak további összefogására, a reményteljes jövőre kértük Várszegi Asztrik főapátunk áldását.

Olvasóink írták

 • 7. matriné 2008. július 01. 09:02
  „Engem különösen nem érdekelnek sem az egyházi, sem a papi tevékenységek!Egy vad-kapitalista,de a banán-köztársasági rendszerben is üzlet az üzlet! Az, hogy kik hogyan tudják eladni a termékeiket az magáért beszél! Néha ruha teszi az ember,ha mást nem tud előadni mint a megszokott unalmas zsolozsmáját, vagy, hogy hívják a papi dumát.Egyébként mindenki, azt hisz amit akar.Persze az "ige" hirdetés mellé illik a aranyozástól rogyadozó kellékek, ,hirdetve a "lelki" gazdagságukat? Ezt ugyan értékelik a tolvajok, úgy mint a harangokat, melyeket előszeretettel lovasítanak meg!Igaz majd összedobják a hívek egy újabbra a pénzt.Ez is az Ő dolguk a hajbókolással együtt!”
 • 6. tricse 2008. július 01. 01:41
  „és még valami

  nem szokásom gyűlölködni,ezen a fórumon csak páran vagyunk akik mindig kellő toleranciával viszonyulunk a témákhoz és fórumozótársainkhoz,lehet tanulmányozni a nevemmel fémjelzett hozzászólásokat!:)”
 • 5. tricse 2008. július 01. 01:35
  „goldmund ugyan áruld már el hol gúnyolódtam én,mert csak azt írtam matrinénak,hogy a papoknak minden szertartásra van más,kötelezően viselni való öltözékük és pont én írtam,hogy hogy kerül ehhez a cikkhez az öltözködés szóba!
  vagy olvasd el figyelmesebben amit írok vagy ne címezd nekem a mondanivalódat a közeljövőben ha megkérhetlek!”
 • 4. Goldmund 2008. június 30. 23:38
  „Matriné és Tricse!
  Árad belőletek az egyház és a papok iránti gyűlölet. Gúnyolódtok öltözékükön, miközben a cikk lényegéhez hozzá sem szóltatok.

  Jézus szavai jutnak eszembe:
  "Bocsásd meg nekik Uram, nem tudják mit cselekszenek!"”
 • 3. tricse 2008. június 30. 21:38
  „ez a ruhatéma meg hogy jön ide?
  gondolom én a papnak van minden feladathoz más ruhája amit kötelezően viselnie kell---munkásruha ha így jobban tetszik,vagyis inkább hivatásruha,nehogy a munka szóba belekössön valaki!

  jelzem én ezt a fekete szín viselést,mint gyászjelzést kiveszőfélben levő szokásnak tartom,de egy temetésre azért illik odavaló öltözékben menni---vagy el se menjen az ember!”
 • 2. Válasz egy buta embernek 2008. június 30. 19:45
  „matriné te ateista!
  Nyilván te színes ruhában jársz még a temetésre is.
  Vörösben!”
 • 1. matriné 2008. június 30. 16:57
  „Ide nem illő a papagájokat megszégyenítő cifra csuhát felvenni.Itt már nem érdemes a csillogással villogni a páciensek előtt? Lehet. hogy még életükben lenyúlták a javaikat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kollégái javasolták a díjra

Győr - Számos hazai természetvédelmi terület védetté nyilvánításának előkészítése fűződik a győri… Tovább olvasom